A forró nyári napok lassan-lassan már csak emlékként élnek bennünk, s emlékezik rájuk a bőrünk is. Nagyon fontos, hogy igazodjunk az évszakváltáshoz bőrápolásunkban is. A szépség szempontjából az ősz ideális, hiszen általában ilyenkor megszűnnek az olyan tünetek, mint a bőr (vagy a haj) túlzott zsírossága vagy szárazsága.

Fényvédő: ősszel sem hagyható el teljesen

Bár a nappalok hűvösebbé válnak, napsütéses órák még szép számmal vannak, ezért továbbra is használjunk fényvédővel ellátott nappali krémeket. A hűvös napok és az elmúlt hónapok ápolási hibái ősszel kihívásként érik védőköpenyünket, a bőrünket. Az őszi bőrápolási programot hajlamosak vagyunk elhanyagolni, de legalább olyan fontos, mint a tavaszi felkészítő, a nyári védekező, és a téli hidratáló kúrák. A forró hónapok leköszöntével, és a hűvös idő érkeztével van bőven teendőnk, ha azt szeretnénk, hogy külsőnk ilyenkor is a legjobb formájában tündököljön.

A bőr öltöztet

Tegyünk hát érte, és a siker garantáltan nem marad el! Ápoltságunknak köszönhetően nem egyszerűen a legnagyobb kiterjedésű szervünk lesz a bőrünk, hanem a ruhánk, mely „öltöztet”. Sok bosszúságot okozhat, ha azt tapasztaljuk, hogy arcbőrünkön apró hámló, barnás foltok maradtak – nagy valószínűséggel a nem elegendő nyári hidratálás következményeként – és a megszaporodott apró ráncokat is ennek köszönhetjük.

AEgy fiatal lány krémezi az arcát.

Hogy fogjunk a regeneráláshoz?

Mindenekelőtt szabaduljunk meg az elhalt hámsejtektől! A hámlasztás lényege, hogy a hatóanyagok a hámszövetet megújulásra ingerlik. Vagyis leválasztják róla az elhalt réteget, így a felhám elvékonyodik és a mélyebb rétegben lévő, fiatal sejteket osztódásra ösztönzi. A hámlasztást elvégezhetjük szépészeti termékekkel, illetve többféle házi bőrradírt is készíthetünk. Kevés natúr joghurtba egy kávéskanál mézet, és egy-két evőkanál prézlit téve, nagyon kíméletes bőrradírt nyerhetünk. A hámlasztás nagyon jót tesz a zsíros, pattanásos, tág pórusú bőrnek, valamint a barnás elszíneződéseket is felszámolja. A hámlasztás végén vízzel alaposan mossuk le arcunkat és használjunk fényvédővel ellátott hidratálókrémet.

Gazdagabb állagú krémek a bőr hidraltságáért

Az ősz előrehaladtával egyre nedvesebb szeles, ködös időre számíthatunk. Ilyenkor még intenzívebben szükség van az ápolásra. Reggel azért, hogy védjük külső burkunkat. Este pedig azért, hogy regeneráljuk. Használjanak a normál és száraz bőrűek legalább félzsíros krémet, de a zsírosodásra hajlamosak is szerezzenek be egy hidratálót. A mindennapi ápolás során ügyeljünk arra, hogy a fürdés, vagy mosakodás után tökéletesen szárazra töröljük a bőrt! Kicsit gazdagabb állagú krémeket használva elérhetjük, hogy nemcsak a hideg ellen nyújtanak védelmet, hanem láthatatlan filmréteget képezve a bőr felszínén, mintegy megakadályozzák a bőr nedvességvesztését.

Fiatal lány töröli az arcát.

Fel nem szívódott krém a hideg hatására roncsolhatja a kötőszövetet

Jó ha tudjuk, hogy a gazdagabb állagú krémek felszívódása kicsit lassúbb, mint a nyáron használt hidratálóké. A krémek jótékony hatásukat duplán fejtik ki, ha masszázsmozdulatokkal visszük fel a bőrre, ezzel ugyanis segítjük a mélyebb rétegekbe juttatni azokat. Krémezés után várjunk legalább 10 percet és csak ezután kezdjünk sminkelni, vagy menjünk ki a friss levegőre. Ilyenkor már kerüljük a könnyű nyári hidratálókat, vagy a zselés krémeket, ugyanis könnyen előfordulhat, hogy az ezekben lévő nedvesítő anyagok, amennyiben nem szívódtak fel maradéktalanul, a kinti hideg hatására roncsolhatják a kötőszövetet, és hajszálértágulat vagy rosacea kialakulását idézhetik elő.

Z. A.