Szezonális depresszió férfiaknál – tünetek, okok, kezelés

A férfiak nem szenvednek a szezonális depressziótól, mert az tipikusan női gond? Sajnos nem így van, noha sokan osztják ezt a téves nézetet. Mert ez a hangulatváltozás a férfiakat is sújtja igaz, kisebb gyakorisággal, mint a nőket, de ettől még foglalkozni kell vele.

A szezonális depressziót alulértékelik a férfiak, ami természetesen akadálya lehet a baj felismerésének, a helyes ellenlépések megtételének, vagy a megfelelő kezelés alkalmazásának.

Diagnózis hiánya, a probléma tagadása


Amikor jelentősen csökken a férfiember lelkesedése a szakmai és magánélet eseményei iránt, de még a szabadidős tevékenységek tekintetében is, azaz semmihez sincs kedve, tartósan búskomor hangulatban van a hideg évszak beköszönte előtt, akkor oda kell rá figyelni mert ezek a szezonális depresszió jelei lehetnek.  A tünetek sajnos nem kis mértékben befolyásolhatják a munkateljesítményt és a személyes kapcsolatok alakulását, ezért tanácsos a férfiaknak is jobban figyelniük a megelőzésre, illetve a baj orvoslására.

 


A férfidepresszió leggyakoribb tünetei


A leggyakoribb hangulati problémákat többnyire a nőknek tulajdonítják, de a szezonális depresszió természetesen a férfiakat sem kíméli.  Egyes amerikai felmérések szerint a férfiak akár 70%-a szenvedhet a depressziótól, különösen a késő őszi-téli időszakban, de nem vesz róla tudomást.


1. Tartósan nyomott hangulat ;

2. Az érdeklődés elvesztése addigi tevékenységek iránt, vagy minden tevékenység iránt


3. Étvágyzavar vagy súlyváltozás (legalább 5% egy hónap alatt);


4. Alvászavar (álmatlanság vagy túlzott alvásigény) ;


5. Izgatottság/zaklatottság vagy hirtelen lelassulás ;


6. Rendkívüli fáradtság ;


7. Valódi ok nélküli/körülményekhez nem illő bűntudat-érzés;


8. Koncentrálási nehézségek;


9. Sötét képzetek (halál-öngyilkosság gondolatának felmerülése).


Nem kell szégyellni!


A férfiak általában nem ismerik el, hogy depresszióban szenvednek – a szezonális depresszió esetében sem. Ellenkezőleg, ilyenkor magukba zárkóznak, sőt, még gyakran el is rejtik állapotukat a családjuk, barátaik elől. És ez az elzárkózás persze akadályát jelenti a probléma felismerésének, felvállalásának és orvoslásának. Pedig, ha nem vesznek tudomást a férfi (szezonális) depresszióról és nem kezelik, számos súlyos következménnyel járhat: alkoholizmus, erőszakosság stb. Emellett párkapcsolati problémákért is felelős lehet. Ezt a jelenséget egyes specialisták „kitérő vagy depresszív magatartásnak” tartják, amin változtatni kell.

 

Hasonlóságok a női és férfi szezonális depresszió között


A  férfiak tünetei azonosságot is mutatnak a nőkével: fokozódik a fáradtság és szomorúság érzése, csökken az érdeklődés az addig megszokott munkafajták vagy a szabadidős tevékenységek iránt. A szezonális depressziót megélő férfiaknak is a korábbinál több alvásra van szükségük, és még akkor is fáradtnak érezhetik magukat, ha éjjelente jóval többet alszanak nyolc óránál. Ezzel egyidejűleg nő az étvágyuk, jobban vágynak az édességre, és a késő őszi-téli időszakban könnyebben meghíznak.

Szezonális depresszió okai


Mindenképpen úgy tűnik, hogy kapcsolat áll fenn a depresszió és a rövidülő napok megjelenése között a férfiak esetében is.  A melatonin nevű alvási hormon termelődése megnő, ami hatással van a fáradtság és deprimáltság megjelenésére, miközben a hangulati hormon, a szerotonin termelődése csökken (ez még pld. az édességek utáni fokozott vágyat is magyarázhatja. Ezért ez a szezonális depresszió, egyes szakmai vélekedések szerint, nem is annyira pszichológiai, hanem inkább biológia jellegű problémák közé sorolható.

 

A férfi depresszió felismerésének szükségessége


A depresszió, a lélek és a test betegsége. Külső megnyilvánulásainak felismerése kapcsán tudni kell, milyen változások figyelmeztethetik a társat, a hozzátartozót. Tanuljuk meg felismerni a baj első jeleit! A férfiak közt vannak ilyenkor szomorúak és álmatlanok, megszállottak és hipochonderek.  A férfi depresszió számos formában jelentkezhet, és nem mindig könnyű az érintett személynek, de a hozzátartozónak sem észlelnie – különösen, ha nem törekszik rá. Az ilyen érzelmi-testi bajok, mint említettük, főleg ősz végén jelentkeznek, és spontán elmúlnak tavasszal. De miért szenvednének a férfiak is ezen időszakban feleslegesen?  Ma már hatékony gyógymódok léteznek.

 


Lehetséges gyógymódok


Fényterápia, antidepresszánsok, diéta és testmozgás alkotják a terápia sarkköveit. Amennyiben az orvos megállapítja a szezonális depressziót, fényterápiát előírhat rendelőben, de speciális lámpával otthoni kezelés keretében is.  A fényerősséget és a fénynek való kitettség időtartamát az orvos határozza meg. Ez a kezelés részben segíti a depresszióból való kilábalást, de gyakran az étvágy csökkentését is. A legtöbbször antidepresszáns is igénybe vehető – természetesen az orvos utasítása szerint – a legnehezebb időszakban, táplálkozási tanácsokkal kiegészítve. Testmozgás pedig minden esetben ajánlott a test és lélek harmóniájának helyreállítása érdekében.

Galenus