Nyaralás idején, amikor strandon töltjük szinte az egész napunkat, a (tengeri) fürdőzés, az UVB-UVA sugárzás, a szél megváltoztatja bőrünk ún. barrier rétegét, mely véd a külső káros hatások, a bőr nedvességtartalmának radikális csökkenése ellen. Így a védekező képesség elvesztésének leggyakoribb következménye, hogy a bőr kiszárad és könnyen, kipirosodik, leég, különböző bőrbántalmak jelennek meg rajta. Emiatt elsődleges fontosságú nemcsak a napvédő krémek, hanem a napozás utáni szerek használata is. Ezek rehidratálják és nyugtatják a bőrt, enyhítik az esetleges égő érzést, és javítják a lesült bőr minőségét, helyreállító hatásúak.

 

Igaz és hamis állítások a napozás utáni szerek használatáról:

A bőr felhám rétegének hidratálása elengedhetetlen a napnak kitettség után

  • IGAZ

Napozáskor a meleg hatására a bőr víztartalma párolog, kiszáradása számos bőrprobléma forrása lehet. Ezért helyre kell állítani a sérült (védő) barrier réteget, és hidratálni a bőrt víz és bőrtápláló anyagok bejuttatása révén. Az UV sugaraknak kitettség továbbá kiváltja a szabadgyökök felszabadulását az irharétegben (dermában) — ami rongálja a bőrsejteket. Strandoláskor használjunk mindennapos rendszerességgel napozás utáni készítményt a kellemetlen tünetek megelőzésére és enyhítésére.

A napozás utáni szerek a bőrkárosodások ellen hatnak

  • IGAZ

Olyan helyreállító és nyugtató hatóanyagokat tartalmaznak, mint pld. az aloe vera, mely serkenti a hámosítást, és elősegíti a bőr regenerálódását, vagy a bizabolol, mely a kamilla illóolaj egyik hatóanyaga (bőrirritáció esetén is kiváló). Lehet bennük még allantonin, egy, a fekete nadálykőből nyert kivonat, mely sebhegesítő hatású, fokozza a sejtképződést. Leégés után hatékony összetevőként szerepelhet még az orvosi Calendula (körömvirág) kivonat. Szintén fontos alkotóeleme lehet a napozás utáni szereknek a panthenol (B5 vitamin), mely szintén stimulálja a bőrsejtképződést, nyugtatja az irritált bőrt és a leégéskor fellépő viszkető érzést, ugyanakkor fenntartja a bőr lágyságát és rugalmasságát. Ezek a készítmények általában tartalmaznak még olyan antioxidánsokat is, mint az A-, C- és E-vitamin, továbbá nem egy közülük a frissesség érzetét is kelti, ami kellemesen hat, és hűti a felmelegedett bőrt, a leggyakrabban a mentol-származékoknak köszönhetően.

A hidratáló testtej is hatékony lehet napozás után

  • HAMIS

A testtejek nem elég hatásosak a napsugarak okozta bőrkárosodások helyreállítására, illetve azok megelőzésére. A napozás utáni termékeket viszont speciálisan az utóbbi célra fejlesztették ki. Nemcsak a testtejek hidratáló, bőrtápláló hatásával rendelkeznek, hanem kifejezetten a naptól kiszáradt bőrre hatékonyak. Olyan kitűnő vízmegkötő anyagokat tartalmazhatnak, mint pld. a bőrregenerálóként is ismert kókuszolaj-vaj, az afrikai karité fa terméséből készült, magas vitamin- és antioxidáns tartalmú sheavaj, vagy a kozmetikai iparban újabban „divatba jött” hialuronsav, mely számos jótéteménye mellett javítja a bőr szerkezetét is.

Leégés után elég a napozás utáni szer

  • HAMIS

Ha már leégett a bőrünk, csak a napozás utáni hidratáló és helyreállító készítmény nem hoz kielégítő eredményt. Ekkor már kifejezetten a bőrégést kell kezelnünk, hegesedést és sejtképződést előmozdító, valamint egyéb, a patikákban erre a célra kapható szerekkel. Gyógynövény (pld. orbáncfű, körömvirág) tartalmú borogatással is tanácsos hűtenünk a leégett bőrfelületet.

Egyes napozás utáni készítmények tartósabbá teszik a lebarnult bőrszínt

  • IGAZ

Lehetővé teszik, hogy napozás után ne „kopjon le” hamar a bőrünk, tovább megmaradjon a szép, napbarnított szín. Az ilyen termékekben lehet egy kis mennyiségű, DHA (dihydroxyacetone nevű cukorszármazék) típusú önbarnító, vagy az erythrulose nevű hatóanyag, melyek együttes alkalmazása révén meghosszabbíthatjuk a napozás utáni barnaságot. Emellett a tirozin aminosav-, vagy az aminosavakból felépülő peptid-tartalom a készítményekben elősegítheti a gyorsabb természetes barnulást a következő napozáskor.

Ugyanazt a napozás utáni szert használhatjuk arcra és testre

  • IGAZ és HAMIS

Ha nem tartalmaznak arcbőrünket irritáló anyagokat (pld. mentát), használhatjuk ezeket a termékeket az egész testfelületen. De ajánlatosabb az arcot a napozás utáni állapotra specifikusan kifejlesztett, pld. E-vitamint, vagy Q10 koenzimet tartalmazó krémmel bekenni, aminek bőröregedést gátló hatása is van. Ezzel elősegítjük a bőr regenerálódását és a napnak kitett bőrben keletkező szabadgyökök elleni küzdelem sikerét is. A napozás utáni zuhanyozást követően és lefekvés előtt is alkalmazzunk, ha szükséges, kétféle szert.

Olaj, tej, krém, balzsam, spray – a szer állaga nem lényeges

  • IGAZ és HAMIS

Noha mindegyik napozás utáni szer tartalmaz nyugtató és bőrregeneráló összetevőket, jobban tesszük, ha bőrtípusunk szerint választjuk meg, milyen állagú készítményt használunk. Ha nagyon száraz bőrűek vagyunk, inkább növényi olajokban és vajakban gazdag, „vastag” krém mellett döntsünk. Amennyiben inkább hidratálást igényel a bőrünk, mivel normál bőrtípusba tartozunk, permetező jellegű, spray formulát, vagy tejszerű, folyékony állagú készítményt válasszunk.

Gyermekeknek nem szükséges napozás utáni szert használni

  • HAMIS

Ellenkezőleg: számukra elengedhetetlenül fontos a napozás utáni készítmény alkalmazása! Hiszen az ő bőrük ugyanúgy – ha nem jobban – dehidratálódik, mint a felnőtteké. Ezért el kell látni őket sok folyadékkal az egész nyári nap folyamán, hazatérve a strandról pedig, zuhanyozás után, lehetőleg érzékeny bőrre való napozás utáni tejjel kenjük be őket.

 

 

Újdonság: napozás utáni testápolás zuhanyozás közben

A közelmúltban „feltalált”, zuhanyozás közbeni testápolót, napozás utáni szert a mosakodást követően kell használni, majd enyhén öblíteni. Víznek ellenálló hatóanyagokat tartalmaz, gyorsan felszívódik a nedves bőrben, frissítő, bőrtápláló és nyugtató hatású. Nem ragad, nem marad nyoma a ruhán, röviddel a zuhanyozás után már öltözhetünk is!

 

 

Galenus