Címkeszöveg – Információk a gyógyszeresdobozban

0
2188

Jelen cikksorozatban azt szeretnénk megmutatni, hogy a gyógyszerhez mellékelt tájékoztatók milyen fontos információkat tartalmaznak, hogyan tájékoztatják a betegeket, és mi mindenre kell figyelni a betegtájékoztató olvasásakor, illetve a gyógyszerek csomagolása milyen fontos információkat hordoz?

Bár elsőre meglepően hangzik, nem csak a jól ismert betegtájékoztató hordoz alapvető információkat egy gyógyszerről.

 

Vegyünk a kezünkbe bármilyen gyógyszeresdobozt, és kövessük az alább feltüntetett információkat!

 • Megtalálható rajta a gyógyszer gyári neve, ami általában egy fantázianév.
 • Feltüntetésre kerül a hatóanyag mennyisége oly módon, hogy azt össze lehessen hasonlítani ugyanazon termék másik hatáserősségével (pl. korábban 5 mg-os tablettát rendelt az orvos, most pedig 10 mg-os erősségűt, így jól látható módon ez a duplája).
 • A gyári név alatt kötelező feltüntetni a hatóanyag nemzetközi szabadnevét. Így elkerülhető, hogy azonos hatóanyag-tartalmú gyógyszereket együtt szedjen a beteg.Szintén a hatóanyagok nevének összehasonlítása révén győződhet meg a beteg arról, hogy egy korábban szedett, drágább gyógyszere helyett esetleg egy olcsóbbat rendelt az orvos. Ezért mindig célszerű a gyógyszertárban felvilágosítást kérni a gyógyszerek hatóanyagáról.
 • Kötelező feltüntetni a gyógyszerforma pontos megnevezését (pl. filmtabletta, gyomornedv-ellenálló tabletta, oldatos injekció stb.) és a kiszerelési egységet (20 db, 5 ampulla stb.).
 • A hatóanyag-tartalmat 1 egységre vonatkoztatva tüntetik fel (pl. „500 mg metamizol-nátrium filmtablettánként”). Ennek akkor lehet jelentősége, ha az egységeket esetleg osztani kell (pl. gyerekeknek kevesebb hatóanyag szükséges) vagy pontosan be kell tartani, mennyit rendelt az orvos az adott hatóanyagból (pl. cukorbetegeknél az inzulin mennyisége).
 • A segédanyagok közül az úgynevezett kiemelt segédanyagokat kötelező feltüntetni a gyógyszer dobozán. Ilyenek az allergizáló segédanyagok (pl. színezékek), illetve azok, amelyek egyes betegeknél problémát okozhatnak (pl. cukorszármazékok, aszpartám).
  Ezeket a betegnek mindig ellenőriznie kell, ha valamilyen ismert allergiája van, vagy alapbetegsége miatt problémát jelenthetnek (pl. cukorbeteg, laktózérzékeny, fenil-ketonuriában szenved).
  Természetesen valamennyi segédanyag feltüntethető a gyógyszeresdobozon.
 • Szerepel a gyógyszerek dobozán, hogyan kell a gyógyszert alkalmazni (pl. „Szájon át történő alkalmazásra” vagy „Külsőleg”).
 • Vény nélküli gyógyszerek esetében szerepelhet továbbá rövid adagolási séma, esetleg táblázatos összefoglalás az adagok mértékéről.
 • Szintén fel kell tüntetni a csomagoláson, hogy a gyógyszerre milyen különleges tárolási előírások vonatkoznak.

Ezeket a táblázatban ismertetjük.

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
Hűtőszekrényben (2 °C–8 °C) tárolandó.
Hűtve (2 °C–8 °C) tárolandó és szállítandó.
Mélyhűtőben tárolandó.
Hűtőszekrényben nem tárolható!
Nem fagyasztható!
…a {tartályt} tartsa jól lezárva/tartsa a dobozában.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

 

 

 

 

 

 

A gyógyszertárakban a megfelelő tárolási körülmények szerint tárolják a gyógyszereket, azonban egyes esetekben a betegnek is ügyelni kell az előírt tárolási körülményekre (pl. utazás közben a tartalék inzulinok számára hűtőtáskát kell biztosítani, nagyon meleg, nyári hónapokban egyes tabletták nem tárolhatók 25 °C-nál magasabb hőmérsékleten).

 • Valamennyi gyógyszert gyermekektől elzárva kell tartani!
 • Szerepel a forgalomba hozatali engedély jogosultjának neve, címe (esetlegesen telefon-, faxszáma vagy e-mail címe).
 • A gyógyszer törzskönyvi száma (OGYI-T), amelyet a GYEMSZI-OGYI állít ki, igazolja, hogy a gyógyszert a hatóság nyilvántartásba vette.
 • Szerepel a gyógyszer csomagolásán az adott gyártási tétel száma is. Ha bármilyen probléma adódik egy adott gyártási tétel kapcsán, ennek a kódnak a segítségével hívhatják vissza a hatóságok a problémás készítményeket, így lehetőség szerint ezt az adatot ne távolítsuk el a gyógyszer csomagolásáról. Érdemes emiatt a buborékcsomagolásokat úgy megkezdeni, hogy a gyártási tétel illetve a felhasználhatóság időtartama az utolsó tabletta bevételéig a csomagoláson látható legyen.
 • Lényeges adat továbbá a felhasználhatósági idő is.
 • Szintén megtalálható a gyógyszer dobozán a gyógyszer rendelhetősége is. Így mind a beteg, mind az egészségügyi szakszemélyzet könnyen tájékozódhat. Amennyiben az olvasható egy gyógyszer csomagolásán, hogy „Orvosi rendelvény nélkül is kiadható (VN)”, akkor az recept nélkül is kérhető a patikákban. A csak vényre elérhető gyógyszerek esetében a felirat „Orvosi rendelvényre kiadható gyógyszer”. Ez a besorolás egységes, csak az utána zárójelbe tett betű utal a jogszabályban megadott besorolási kategóriára (V – kizárólag vényre, J – szakorvosi javallatra járóbeteg-ellátásban alkalmazható, Sz – csak szakorvos által felírt vényre adható ki, I – fekvő- vagy járóbeteg-intézetben alkalmazható).
 • A gyógyszerek csomagolásán fel kell tüntetni a gyógyszer nevét és hatáserősségét csökkentlátók részre Braille írással is.
 • A tabletták közvetlen csomagolásán (buborékcsomagolás, úgynevezett „bliszter”) a legalapvetőbb információk olvashatók: a gyógyszer gyári neve, a hatóanyag neve és mennyisége, valamint a forgalomba hozatali engedély jogosultja. Minden buborékcsomagoláson szerepel a gyártási szám és a lejárati idő, ezért célszerű úgy megbontani a buborékcsomagolást, hogy ezek az adatok az utolsó tabletta bevételéig megmaradjanak.

Érdekesség a címkékről

Az orvos által előírt pontos gyógyszerszedés elengedhetetlen ahhoz, hogy a terápia sikeres legyen, és a gyógyszer kifejthesse hatását. Rohanó világunkban ezért igyekeznek a gyógyszergyártók néhány egyszerű megoldással megkönnyíteni a gyógyszerszedést, erre mutatunk most példákat.

 • Minden nap pontosan szedendő gyógyszereknél elterjedt, hogy feltüntetik a hét napjait (H-K-Sze-Csüt-P-Szo-Vas), így azonnal látható, ha egy tabletta szedését elmulasztotta a beteg.
 • Fogamzásgátlók esetében a beteg egy kis matrica segítségével jelölheti azt is, melyik napon szeretné elkezdeni a tabletták szedését.
 • Tartályos kiszerelés esetén a kupak elforgatásával lehet beállítani, melyik napi adagot vette már be a beteg, és melyik napi adag következik.
 • Lehetőség van arra is, hogy a beteg jelölje a dobozon, hány egységet használt már el a készítményből (pl. egyes spray-k esetében), modernebb készülékek (pl. asztmások kezelésére szánt inhalációs gyógyszerek, úgynevezett „diszkuszok”) pedig már jelzik, hány adagot tartalmaz még a készülék.
 • Néhány esetben a hatósági engedélyezési folyamat során elfogadott kis rajzok vagy ábrák segítik a beteget a gyógyszer helyes használatában (pl. orrspray-k esetében).

Dr. Molnár Zsuzsa
szakgyógyszerész

(Folytatása következik)