November 1-jétől kényelmesebb lesz a receptfelírási és a gyógyszerkiváltási folyamat. De mint mindenhez, még a kényelemhez is hozzá kell szoknunk. Ehhez a hozzászokáshoz bő egy évünk van. Ezalatt párhuzamosan működik a beteg számára eddig megszokott papírrecept és a „láthatatlan” elektronikus recept (e-recept).

<

Nem kell többé kívülről fújnunk, hogy mikor milyen gyógyszereket írt fel nekünk az orvos, és még amellé miket vettünk a patikában. Vagy, hogy mire cseréltük le a régi vérnyomáscsökkentőt, mert mindezt egy elektronikus rendszer tárolja nekünk, úgy, hogy azt szükség esetén látja a kórházi kezelőorvos, a háziorvos és a gyógyszerész is. Ez nagyfokú biztonság a beteg egészsége érdekében.

Tehát, ha elmegyünk az orvoshoz, ő megírja az e-receptet a számítógépében, de azért – biztos, ami biztos – a kezünkbe adja azt papíron is (2018. év végéig). A papírvényt oda tudjuk adni a rokonunknak, ha nem tudunk mi elmenni a patikába. Mi viszont betérhetünk a gyógyszertárba akkor is, ha nincs nálunk a papír, mert – amennyiben bemutatjuk az elektronikus személyigazolványunkat, vagy ennek hiányában a TAJ kártyánkat és hagyományos személyinket – a gyógyszerész látja a számítógépen, amit az orvos nekünk felírt.

 

Összegyűjtöttük az új rendszerrel kapcsolatban felmerülő gyakori kérdéseket a válaszokkal együtt:

E-recept kérdezz-felelek

1. A híradóban azt hallottam, hogy havi receptjeimet orvosom hamarosan elektronikus úton fogja felírni, és így is tudom majd kiváltani a gyógyszertárban. Mikortól lesz ez?

Az e-recept szabályozást tartalmazó miniszteri rendelet jelenleg alkotmányossági vizsgálaton van. A tervek szerint 2017. november 1-jétől az elektronikus, vagyis „e-”recept-rendszer elérhető minden gyógyszertárban.

2. Gyakran nagyon fáj a lábam, így van, hogy napokig nem tudok lemenni a boltba vagy a patikába. Ilyenkor a lányom vagy a szomszéd szokta kiváltani a vényeket. Azt hallottam, hogy a gyógyszertárakban csak személyesen, igazolvány bemutatása után kaphatom meg gyógyszereimet. Ez igaz?

Gyógyszerkiváltás nem csak igazolványalapú azonosítás után lehetséges majd. Az e-vényről az orvos papírvényt – ún. „felírási igazolást” – is kiállít, amelyet a beteg átadhat hozzátartozójának, gondozójának, szomszédjának vagy ismerősének, aki ezt a gyógyszertárban bemutatva ugyanúgy kiválthatja a páciens gyógyszereit, mint ahogy eddig tette. Amennyiben például a beteg otthonában hagyományos papírvényt írt kézzel a kezelőorvos, akkor a gyógyszerkiváltás ugyanúgy a papíralapú recepttel fog történni, mint eddig.

Hiteles egészségügyi információkat szeretne? Kérje INGYENES magazinunkat a gyógyszerésztől novemberben is!

3. Ha nincsenek nálam a vények, de épp a gyógyszertár felé járok, ki tudom váltani felírt gyógyszereimet?

A felírt e-recepteket a beteg a saját maga számára bármely patikában kiválthatja, elegendő hozzá a TAJ kártyájával és hagyományos személyi igazolvánnyal vagy kényelmesebben e-személyi igazolvánnyal (PIN-kód beütése után) igazolnia saját magát. Később viszont már nem használhatja fel a kiváltott e-vényekhez tartozó felírási igazolásokat, tehát nem válthatóak ki a gyógyszerek duplán.

4. Gyerekeimnek – mindkettő 14 éven aluli – felírt gyógyszer esetén hogyan történik a kiváltás?

A továbbra is megmarad a papíralapú vény (elektronikusan felírt vény esetében felírási igazolás), amely nem más, mit egy hagyományos rózsaszín recept egy új vonalkóddal ellátva. Ezzel – a korábbi gyakorlatnak megfelelően – a szülő is kiválthatja a gyermeke gyógyszerét.

5. Orvosom gyakran ír fel kötszert, gyógyászati segédeszközt és a patikában készítendő gyógyszert. Hogy fog történni ezek felírása és kiváltása az e-recept bevezetésével?

A patikában elkészítendő gyógyszereket (magisztrális készítmények) szintén e-receptre írják fel. A gyógyászati segédeszközöket és kötszereket még az eddig megszokott papíralapú receptre fogja írni az orvos.

EESZT Információs portál:
www.e-egeszsegugy.gov.hu

Információk az e-recept rendszerről: ITT

 


A cikk 2. részét ITT olvashatja el!

 

Dr. Bertalan Lóránt
gyógyszerész-konzulens
Heiling-Koltai Beáta
EESZT kommunikációs szakértő