November 1-jétől kényelmesebb lesz a receptfelírási és a gyógyszerkiváltási folyamat. De mint mindenhez, még a kényelemhez is hozzá kell szoknunk. Ehhez a hozzászokáshoz bő egy évünk van. Ezalatt párhuzamosan működik a beteg számára eddig megszokott papírrecept és a „láthatatlan” elektronikus recept (e-recept). Folytatjuk az e-recept körüli kérdezz-felelekünket…

Cikkünk 1. részét ITT olvashatja el!

6. Az eddigi gyakorlatban 1-2-3 hónapra kaptam gyógyszerreceptet, ez továbbra is lehetséges lesz?

Igen, a gyógyszerrendelés és -kiadás jelenlegi szabályozásának megfelelően az orvosoknak lehetőségük van egy vényen több hónapi gyógyszermennyiség felírására is. Ha a beteg kéri, a felírandó mennyiséget havi adagokra, több vényre is bonthatja az orvos.


Ezt könnyíti meg az orvosnál az e-recept ismétlődő vényírás funkciója. Az 50 000 Ft fogyasztói árnál drágább gyógyszereknél kötelező a külön vény kiállítása, és itt a kiválthatósági dátumok előre beállításra kerülnek.


7. Van, aki nem tud bemenni a rendelőbe vényt íratni, mert dolgozik a rendelési időben, így telefonon, illetve beadott levélben kéri gyógyszerei felírását vagy a beutalóját. Ezután is működhet ez így?

A jogszabályok most is, mint eddig is, a beteg személyes jelenlétét írják elő a vényíráshoz. Az e-recept bevezetése a gyógyszerfelírási renden nem változtat.

8. Mi lesz, ha nincsen a felírt gyógyszer a patikában? Több gyógyszert szedek, így elő szokott fordulni, hogy egy tartozáspapírral vagy -számmal vissza kell mennem később a hiányzó gyógyszerért. Ez hogy fog történni az e-recept esetében?

A rendszer „foglalás” funkciója szerint a gyógyszertár 2 munkanapot kap arra, hogy beszerezze vagy elkészítse a hiányzó gyógyszert. Azonban, ha ezt a beteg nem akarja megvárni, akkor szólhat a patikában, hogy inkább máshol megpróbálja megvenni, vagy a már lefoglalt e-receptek felszabadítását 2 napon belül is kérheti.

9. Néhány éve gondozásra járok kedvelt patikámba, ahol rendszeresen ellenőrzik a vérnyomás- és vércukorszintemet. Minden évben legalább egyszer gyógyszerészemmel átbeszéljük a gyógyszereimet, amelyről ő most tájékoztatót nyomtat a háziorvosom és a szakorvosaim számára. Érdeklődnék, hogy az e-recepttel lesz-e lehetőség arra, hogy a tájékoztatót az orvosoknak is átküldjék? Így talán ők is gyorsabban, könnyebben láthatnák, ha probléma adódik a gyógyszerelésemmel.

A november 1-jei induláskor a gyógyszerész már láthatja a beteg számára felírt aktív vényeket és lehetősége lesz megjegyzést fűzni a vénykiadáshoz, amely látható lesz a kezelőorvos számára is. A kezelőorvosok láthatják majd az összes felírt gyógyszert, illetve azt, hogy a páciens kiváltotta-e azokat, és mikor. Az átláthatóság miatt könnyebben kiszűrhetők a többszörös gyógyszerrendelések, a hatástalanság, a nemkívánatos mellékhatások, ill. kölcsönhatások, a gyógyszerallergia vagy épp a beteg együttműködési hiányossága. Mindennek következtében lényegesen javulhat a beteg gyógyszerterápiás biztonsága, és nőhet az ellátás színvonala is.


A közeljövőben az e-recept továbbfejlesztésének egyik kiemelt célja, hogy a gyógyszerész számára láthatóak legyenek a korábban kiváltott vények is, és a gyógyszerészi gondozás során keletkezett adatok és dokumentumok továbbíthatóvá váljanak.

10. Ha a gyógyszertárban kiderül, hogy hibás a felírt vény, vagy hiányzik valami róla, az e-receptek esetén kiadhatja-e, módosíthatja-e a gyógyszerész a vényt, hogy a páciensnek ne kelljen visszamenni megint az orvoshoz?

Az elektronikus vény bevezetésével a vények kiadására vonatkozó felírói és kiadói jogok nem változnak. A jogszabályok nem teszik lehetővé a hibás vény gyógyszertárban történő módosítását, javítását. Azonban az elektronikus úton rendelt vény esetén a gyógyszerkiadó telefonon megkérheti a felíró orvost, hogy javítsa a vényt.

11. Nagyon érdekelnek a bevezetendő új elektronikus egészségügyi szolgáltatások, és az e-receptről is szeretnék többet megtudni. Hol találok további hiteles információt a témában?

EESZT Információs portálunk:
www.e-egeszsegugy.gov.hu

Információk az e-recept rendszerről:
https://e-egeszsegugy.gov.hu/web/eeszt-informacios-portal/e-recept

Dr. Bertalan Lóránt
gyógyszerész-konzulens
Heiling-Koltai Beáta
EESZT kommunikációs szakértő