Ezért jók a szexuális fantáziák

0
2953

Erotikus fantáziáink tudatalattink rejtett titkairól „ránthatják le a leplet”.

Sokan úgy vélik, a szexuális fantáziálások, „ábrándozások” csak a magányosok, reményvesztettek menedéke. A mai szexológiai ismeretek tükrében ez egyáltalán nem így van, sőt: a harmonikus, kiegyensúlyozott párkapcsolatban élők számára is igen fontosak az erotikus álmodozások, mert gazdagíthatják az együttlétet.

 

Mindenképpen elmondhatjuk, hogy olyan terület ez, amelyről elég felszínesek az ismereteink, és amellyel kapcsolatban szöges ellentétben álló véleményeket lehet hallani. Egyesek szerint a fantázia megbeszélése, kiélése növeli az intimitást és bizalmat a partnerek közt, mások szerint viszont éppenhogy ellenségességet és féltékenységet okozhat. Próbáljunk meg egy kicsit többet megtudni erről az izgalmas dologról!

Fanáziáljunk!

Először is leszögezhetjük, hogy az ábrándozás az emberi szellem elidegeníthetetlen része. Igen fontos szerepet játszik már gyermekkorban is, a mesék, szerepjátékok mind-mind ennek termékei és megnyilvánulásai. Közismert dolog, mennyire fontos az ilyesmi az intellektuális fejlődésben, hisz ki ne lenne büszke csemetéjére, ha az a legvadabb, legérdekesebb ötletekkel, történetekkel áll elő…

A gyermekkor elmúltával általában csökken a fantáziálásra való hajlam, de még azoknál is, akik látszólag teljesen racionálisak, megmarad egy területen: az álmokban.

Térjünk át most magukra a szexuális tárgyú ábrándképekre. Hogyan is nyilvánulnak meg, és mit jelentenek ezek valójában? Nem egyszerű válaszolni erre a kérdésre, egyrészt azért, mert rendkívül sokrétű lehet a tárgyuk, másrészt pedig sokan szégyellnek beszélni az ilyesmiről, attól tartva, kellemetlen dolgokat árulnak el magukról.

A férfiak és nők fantáziavilága nem különbözik alapvetően

  • Az erősebb nem képviselőinek agysejtjeit a következők mozgatják meg leginkább: szeretkezés a meglévő partnerrel; orális szex (mindkét válfajában); szeretkezés több nővel; uralkodó helyzet; passzív, alávetett helyzet; valamilyen régebbi élmény felelevenítése; mások kukkolása, új szexuális pozíciók.
  • A hölgyek agya is hasonlóan működik, bár a sorrend különböző: szeretkezés a meglévő partnerrel; valamilyen régebbi élmény felelevenítése; új szexuális pozíciók; orális szex (mindkét válfajában); alávetett helyzet; „ellenállhatatlan vagyok” szituáció; szeretkezés egy új partnerrel; végül pedig: valamilyen tiltott dolog megvalósítása.
  • Erotikus fantáziáink néha tudatalattink rejtett titkairól „rántják le a leplet”, míg néha csak olyasmiről van szó, amit a valóságban nem mernénk, vagy nem tudnánk megtenni, például nyilvános szeretkezésről vagy egy ismert színésszel, színésznővel eltöltött pásztoróráról.
  • Gyakran fordul elő, hogy férfiak olyan szexuális kalandokat élnek át fantáziavilágukban, melyek során alávetett vagy passzív helyzetben vannak. Ez annak jele, hogy szívesen vennének részt izgalmas erotikus szórakozásokban úgy, hogy semmilyen felelősséget se kelljen közben vállalniuk.
  • Felmerül a kérdés, hogy mit jelent az, ha képzeletben mással vagyunk együtt, nem pedig a partnerünkkel. Sokan úgy értelmezik az ilyesmit, hogy kiürült, unalmassá vált a meglévő kapcsolat, az álmodozást pedig egyenlőnek tartják egy félrelépéssel. Semmi okunk erre gondolni! Vizsgálatok kimutatták, hogy azok az emberek, akik más partnerről fantáziálnak, általában stabil, boldog kapcsolatban élnek. Épp ez a stabilitás teszi lehetővé, hogy az agy nyugodtan elkalandozhasson, kiélhessen olyan gondolatokat, amilyenekre a test sohasem szánná el magát.

Fantáziáljunk nyugodtan, jót tesz!

Melyek az előnyei az ilyen gondolatoknak? Közismert dolog, hogy sok ember számára a szex az agyban kezdődik. (Vagy ahogy mondani szokták: az agy a legfontosabb nemi szervünk…) Fantáziánk beindulása lehetővé teszi, hogy már akkor készen álljunk a szerelemre, amikor fizikailag még nem is történt semmi…

Szintén elég nyilvánvaló, hogy az élénk képzeletvilág megújíthatja, érdekesebbé teheti megszokott kapcsolatunkat. Ez különösen akkor előnyös, ha társunk nem annyira „kalandos” és újítókedvű, mint mi vagyunk.

Egyesek nem szívesen kísérleteznek az ágyban – számukra fontos, hogy gondolatban kiélhessenek bizonyos szerepeket, és növeljék önbizalmukat.

Megjegyzendő még, hogy a pszichoszexuális terápiában is nagy szerepe van az álmodozásoknak, melyek segítségével elűzhetők a negatív beidegződések. Sokan azt tapasztalják, hogy az együttlét alatt elkalandoznak a gondolataik, és zavaró képek nyomulnak előtérbe. Nekik abban segíthet az erotikus fantáziálás, hogy visszatereljék figyelmüket a nemi örömökre.

Az életben az a szép, hogy nem vagyunk egyformák – nem mindenkinek jönnek spontán a „megfelelő” gondolatok. Sebaj! Mint mindent, ezt is meg lehet tanulni. Ha úgy érezzük, szegényes a képzeletünk, nyugodtan keressük fel egy megfelelő boltot vagy weboldalt, vagy szerezzünk be egy izgalmas erotikus filmet.

A legizgalmasabb és legfontosabb dolog önmagunk megismerése. Relaxáljunk, dőljünk hátra kényelmesen és hagyjuk, hogy agyunk szabadon kalandozzon – hamarosan kiderül, mitől „indulunk be”.

Élvezzük tehát nyugodtan szexuális fantáziáinkat, biztos, hogy kapcsolatunk profitálni fog belőle. Lehet, hogy érdemes gondolatainkat megosztani partnerünkkel, de ezzel legyünk elővigyázatosak. Először általánosságban teszteljük a társunk reakcióit, és csak ha úgy látjuk, pozitív hatást tesz rá, amit hall, akkor avassuk be a részletekbe.

 

Galenus