Ezt olvassa Dr.Czeizel Endre: Vészabó Noémi: Tükröm, tükröm…

0
5058

Nehéz olyan könyvről recenziót írni, ami olyan emberről szól, akit szeretek. Vészabó Noémi érzékenyen foszforeszkáló szépségén túl, sugárzó kedvessége, nőiességét megjelenítő festményei, ritkán olvasott versei is mély benyomást keltettek bennem.

Most, hogy e könyvben megismerhettem a főhős életét, megdöbbentett a női sors. Mindig is tudtam, hogy a modern nők társadalmi küldetése sokkal nehezebb, mint a férfiaké. Mi férfiak minden tehetségünket munkánkra fordíthatjuk, és emellett persze igyekszünk – úgy-ahogy – apa szerepünknek is eleget tenni. Ezzel szemben jelenleg a nőknek már ugyanúgy kell vállalni házon kívüli társadalmi küldetésüket, mint a férfiaknak, de azért nekik megmaradt a tradicionális anyaküldetésük is.

A nők genetikailag is érzékenyebbek

Nagyon nehéz, szinte lehetetlen, hogy mindkét hivatásuknak maximálisan eleget tegyenek. Ez eleve kudarcélményt jelent sokuk számára, ráadásul a nők ezt sokkal rosszabbul is élik meg. A nők agyában a szerotonin-termelődés jelentősen elmarad a férfiakétól, meghatározva érzékenységüket, szomorúságra, sőt esetleg depresszióra hajlamos természetüket is. S mi férfiak, akik férfi-hormonjaink átkaként minden szemétdombon főkakasok akarunk lenne, a nők e „fogyatékosságának” köszönhetjük oly jól eső finomságukat, gyengédségüket, és lelkünket rabul ejtő szeretetüket.

A tardicionális női sors nehézségei

A tízezer éve Mezopotámiában kialakult társadalmi gyakorlat tette a férfit a család urává, ahol asszonyának csak amolyan „fele-ség” szerep jutott. A férfi dominancia nagyban hozzájárult a nők kiszolgáltatott helyzetéhez, amely ugyan a XX. században jelentősen mérséklődött, de azért még messze vagyunk a két nem valódi társadalmi egyenrangúságától. Ez Noémi e könyvből megismert gondolatain is érezhető, noha ő azért művész voltának köszönhetően e tekintetben is helyt állt.

 

Három évig tart a szerelem

Mégis, ez a könyv nemcsak a férfi és a nő csodás egymásra találásáról szól, hanem amolyan elbocsátó szép üzenetéről is. A kutatások szerint a lángoló szerelem időszaka átlagosan három évet ölel fel. Igazán nehéz ezt követően a takaréklángra csökkent érzelmek mellett emberhez méltóan együtt maradni, – vagy elválni. Nem tudtam meghatottság nélkül olvasni, hogy két egymásra találó ember hogyan oldotta meg ezt a kritikus helyzetet, hogyan tudtak egymást megbecsülve és szeretve különválni. Kívánom, hogy a boldogság csalóka kékmadara helyett mindenki találja meg belső harmóniáját.

Dr. Czeizel Endre

 

 

 

Könyvrendelés: