Az elengedhetetlen D-vitamin

0
1063

Az utóbbi időben sokasodtak meg azok a tudományos hírek, amelyek a D-vitamin szerepét, a szervezetre gyakorolt hatását elemzik.

Az emberek körében az eddigi általános nézet az volt, hogy a D-vitamin elengedhetetlen a csontképzéshez.

Ma már ennél komplexebb ez a dolog, mert klinikai vizsgálatok tömege bizonyítja a különböző betegségek kialakulásáért felelős D-vitamin-hiányt.

 

A magyarok legalább kétharmada szenved D-vitamin-hiányban, amely a legújabb kutatások szerint az egyik legtöbb szervre ható építőköve az emberi szervezetnek. Szerepe van a csontok és az immunrendszer fejlődésében, valamint a fertőző betegségek elleni védekezésben, sőt számtalan súlyos betegség kialakulásában is, mint a rák vagy a gyerekkorban kialakuló cukorbetegség. A „napfényvitamin” hiánya hozzájárul az influenza terjedéséhez, de még a téli depresszióhoz is. A D-vitamin-hiány az egyik legkomolyabb népegészségügyi probléma ma Magyarországon.

Egyre többet tudunk arról, milyen fontos vitaminokat, ásványi anyagokat kell pótolnunk télen, hogy februárra ne merüljön ki teljesen a szervezetünk. Felmérések igazolják, hogy ma már a gyerekek többsége elegendő fehérjéhez jut, rendszeresen szed C-vitamint, és egyre többen figyelnek a vashiány pótlására is. Ezzel szemben még a kutatások is csak most kezdik felismerni, milyen drámai a magyar lakosság D-vitamin-hiánya a téli hónapokban, különösen a kisgyermekeknél, és ennek milyen súlyos és kiterjedt következményei lehetnek. A „napfényvitamin” hatása az egyik legösszetettebb az emberi szervezetben. Nemcsak a csontok egészséges fejlődésében játszik alapvető szerepet, de a szervezet védekezőképességében és az idegrendszer fejlődésében is és növeli számtalan más súlyos, daganatos betegség kockázatát is.

A gyermekeknél a pótlás azért is különösen fontos, mert a D-vitamin az egészséges sejtfejlődéshez is elengedhetetlen.

A kiterjedt hatás nem is olyan meglepő, ha számításba vesszük, hogy a napfény az élet alapfeltétele, a napfény hatására az emberi szervezetben termelődő „D-vitaminnak” nevezett anyag pedig valójában nem is egy egyszerű vitamin, hanem egy hormon „előanyaga”, amely más hormonokra, illetve a szervezet legalább harminc sejttípusára hat közvetlenül. Így különösen drámai, hogy a magyarok télen a szükségesnek tartott D-vitamin alig 2–4%-ához jutnak hozzá. Így februárra a lakosság legalább kétharmada vitaminhiányos lesz, megágyazva ezzel a vírusok terjedésének, sőt a téli depressziónak a lehetőségét is.

Az egészséges D-vitamin-szint télen a vitamin mesterséges pótlása nélkül gyakorlatilag elérhetetlen.

Galenus