Öt magyar férfi tesztelt női fogamzásgátlókat

0
2386

Öt fiatal, szexuálisan aktív férfi tesztelt Magyarországon is elérhető, több mint 99%-os megbízhatóságú női fogamzásgátló eszközöket. Az urak reakcióiból kiderült, hogy a módszerek többségét egyáltalán nem ismerik, és elképzelésük sincs a használatukról. A hüvelygyűrűről például első ránézésre azt gondolták, hogy nekik találták ki, és a spirált sem kötötték egyértelműen a nőkhöz.

 

A férfiak tájékozatlanságát egy felmérés is alátámasztja

Egy friss kutatás szerint a magyar férfiak lényegesen aktívabbak szexuálisan (76%), mint a nők (62%), de sokkal tájékozatlanabbak és felelőtlenebbek. Miközben minden második férfi heti rendszerességgel él nemi életet, több mint a negyedük (27%) egyáltalán nem szokott gondoskodni a védekezésről, és további 13 százalékuk is rendszeresen megfeledkezik róla.

  • A védekező férfiak sem elég óvatosak: közel az egyharmaduk a másik félre bízza a kérdést, és nem figyel oda arra, hogy a módszer biztonságos-e.
  • Míg a nők egyharmada szorong, ha nem elég megbízható az alkalmazott eszköz, a férfiaknak csupán az egyötödével fordult már elő, hogy nem tudták teljesen elengedni magukat emiatt.

 

A férfiak abba bíznak, amit ők tartanak kézben

A férfiak abban a megoldásban bíznak a legjobban, amit ők tartanak kézben. Ha a nem kívánt terhesség megelőzéséről van szó, a 37%-uk az óvszerre esküszik, miközben a helyes alkalmazás esetén több mint 99%-os megbízhatóságú hüvelygyűrűnek, fogamzásgátló tablettának és spirálnak együttvéve is csak egyharmaduk szavaz bizalmat. Az urak nemcsak az egyes fogamzásgátló módszerek megbízhatóságával nincsenek tisztában: 37 százalékuknak arról sincs elképzelése, hogy a nők számára melyik megoldás jelenthet kényelmetlenséget.

Túl szemérmsek vagyunk?

„A férfiak tájékozatlansága egyértelműen a nem megfelelő szexuális felvilágosításnak tudható be. A magyar társadalomra jellemző szemérmesség már a nemi érés időszakában tévútra terelheti a fiatalokat: a szülők az iskolától várnák a serdülők megfelelő tájékoztatását, így leginkább a szexualitásról hamis képet festő felnőtt filmek jelentik számukra a tájékozódási forrást. A legtöbben harmincas éveikre sem sajátítják el a biztonságos nemi élethez és az örömszerzéshez szükséges ismereteket.” – mutatott rá a tájékozatlanság okaira Hevesi Krisztina szexuálpszichológus.

FLOW PR