Fertőzést a kórházból?

Egy vizsgálat adatai szerint, az európai kórházakban egy átlagos napon minden 18. pácienst valamilyen egészségügyi ellátással összefüggő fertőzés miatt kezelnek.

 

Az ECDC nem régiben közölte az első, európai kórházakban végzett, egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések adatait, illetve az egy adott pillanatra vonatkozó antibiotikum felhasználás eredményeit tartalmazó jelentését.

 

E felmérés eredményei alapján az ECDC úgy becsüli, hogy az európai kórházakban bármely adott napon átlagosan minden 18. pácienst valamilyen egészségügyi ellátással összefüggő fertőzés miatt kezelnek.

 

A jelentés bemutatja a leggyakoribb fertőzések adatait, a leggyakoribb kórokozókat, és azt hogy milyen gyakran alkalmaznak antimikrobiális szereket e fertőzések kezelésére, valamint adatokat közöl a kórházi fertőzések megelőzését szolgáló struktúráról és eljárásokról. Az úgynevezett európai pont prevalencia vizsgálatban 30 európai ország több mint 1.000 kórháza vett részt.

Ezek a leggyakoribb kórházi fertőzések

Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések előfordulása azon betegek között volt a legmagasabb, akik intenzív osztályos kezelést igényeltek; 19,5%-uk kapott valamilyen egészségügyi ellátással összefüggő fertőzést. Összesen 15.000 egészségügyi ellátással összefüggő fertőzést regisztráltak, ezek közül a leggyakoribbak a légzőszerveket érintő (tüdőgyulladás: 19,4%, alsó légúti fertőzés: 4,1%), a műtéti (19,5%) és a húgyuti (19,0%) fertőzések voltak.

 

Minden 3. beteg antibiotikumot kap

A vizsgálat megerősíti, hogy a betegek jelentős része antibiotikum kezelésben részesül kórházi tartózkodása alatt. Az ECDC becslése szerint az európai kórházakban, bármely napon több mint 400.000 páciens, vagyis minden harmadik beteg legalább egy antibiotikumot szed.

Az európai vizsgálatban hazánk is részt vett, a friss hazai adatokat az Országos Epidemiológiai Központ jelenleg elemzi, a magyarországi helyzetről az összesítés elkészülte után részletes tájékoztatást adnunk.

ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal