A szexuális úton terjedő fertőzésekkel kapcsolatos ismeretek minél szélesebb körben való terjesztése, különösen a fiatal, szexuálisan legaktívabb korosztályban kiemelten fontos. A Körúti Orvosi Centrum STD és HPV centrumának orvosai ezért társadalmi felelősségvállalástól indíttatva 2014 nyarán egy széles körű társadalmi edukációs és prevenciós kampányt indítanak el.

STOP STD! Felelős szex kampányukban létrehoztak egy tematikus lakossági weboldalt (www.std.hu), melyen a nemi érintkezéssel közvetített fertőzésekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat adják közre.

 

Minden második összebújó megfertőződik

A szexuális úton terjedő fertőzések és betegségek (STD-Sexually Transmitted Disease, STI-Sexually Transmitted Infections) bárkit érinthetnek, aki szexuális életet él. A CDC (Center for Disease Control) adatai szerint minden második szexuálisan aktív személy megkap valamilyen nemi érintkezéssel közvetített fertőzést 25 éves korára, és ezek többsége tünetmentes.

Kezeletlenül nagyon veszélyesek

Ezek a fertőzések megelőzhetőek, időben felfedezve kezelhetőek, de kezeletlenül súlyos egészségkárosodást okozhatnak, gondoljunk csak a HPV okozta méhnyakrákra, a klamídia miatt kialakuló meddőségre vagy ízületi gyulladásra, a gonorreás, klamídiás vagy mikoplazmás eredetű kismedencei gyulladásra, a hepatitisz-vírusok okozta májkárosodásra vagy akár az AIDS-re.

STD a fesztiválokon

A kampány három, sok éve kiemelkedően népszerű, nagy látogatottságnak örvendő fesztiválon – VOLT (Sopron), Balaton Sound (Zamárdi), Művészetek Völgye (Kapolcs) – indul el, amelyek szervezői azonnal felismerték a téma jelentőségét és elsőként támogatták ezt a társadalmi felelősségvállalási kampányt. A fesztiválokon szanitereken elhelyezett, az std.hu weboldalra vezető QR kódos matricákkal, tájékoztató anyagokkal és személyes tanácsadással, valamint helyben végzett ingyenes HIV-szűréssel, óvszer biztosításával és kérdőíves információgyűjtéssel állnak rendelkezésére a Körúti Orvosi Centrum STD HPV Centrumának szakemberei a téma iránt érdeklődő fesztivállátogatóknak.

 

A STOP STD! Felelős szex kampány 7 legfontosabb üzenete:

  1. Használj mindig óvszert a szexuális érintkezés minden formájához !
  2. Járj rendszeresen STD-szűrésre és partneredet is beszéld rá erre!
  3. Csak kölcsönösen monogám kapcsolatban, STD-szűrés után hagyd el az óvszert!
  4. Légy felkészült, gondolkodj előre: ha sejted, hogy a buliban vagy randin szexuális érintkezésre van kilátás, sose indulj el óvszer nélkül!
  5. Légy korrekt és őszinte partnereddel, ami a felelős szex alapja!
  6. Alkohol hatása alatt rossz döntéseket hozhatsz, ezért ha nem vagy önmagad, kerüld az alkalmi kapcsolatokat!
  7. Tanulj meg nemet mondani – jogod van megválasztani, kivel kerülsz intim helyzetbe!

Forrás: Std.hu

 

Ez is érdemes tudni:

Ha felmerül a gyanú – A nemi úton terjedő betegségekről

A legismertebb nemi úton terjedő betegség: a chlamydia

Herpesz – Az egyik leggyakoribb nemi betegség