Feszes, kemény hasizom – külön időráfordítás nélkül

0
7318

Lehetséges a hasizmok erősítése hétköznapi tevékenységek, például tv-nézés közben, vagy hosszú utazás alatt – időigényes tornatermi gyakorlatok nélkül? Feltétlenül, csak kitartás kell hozzá, mert ez esetben a rendszeresség talán még fontosabb, mint máskor. Ezek a viszonylag rövid, célzott gyakorlatok a laposabb, izmosabb has (és a határozottabban körvonalazódó derék-csípővonal) elérése érdekében a „strapás” tornaórára járás, vagy hosszú, otthoni „videós” tornázás nélkül is megvalósíthatók. Hiszen ezeknél rendszerint időhiányra hivatkozunk… ugyanakkor az jár a fejünkben, hogy azért mégis tennünk kellene valamit!

A kb. egy órán át tartó hasizom-gyakorlatokat tanácsos elkerülnünk, mert veszélyesek a hát és a gát tekintetében. A legjobb rendszeresen megdolgoztatni a has-gyomor-csípőtájékot az egész nap folyamán – amikor lehetőségünk nyílik rá, rövidebb ideig. Hatékonyabb, mint hetente többször, akár gyakorlatok sorozatát elvégezni. Könnyebb az időbeosztásunkba, hétköznapi tevékenységeink közé is beilleszteni (ld. a lenti gyakorlatokat, melyek határozottan ésszerű mértékű erőfeszítést és időt igényelnek). De közben gondoljunk a járásunkra is: láttunk már manökent hajlott háttal, görnyedten ruhát viselni? Ugye, hogy nem… Húzzuk hát ki magunkat mi is, minden körülmények között, sose feledjük az egyenes testtartással járó, szép járást – anélkül nincs lapos has sem! Ha az egyes (lentebb javasolt) gyakorlatok kezdetben kissé nehéznek is tűnnek, ne kedvetlenedjünk el, mert meg leszünk lepődve a gyors eredmény, a laposabb, rugalmasabb has és az ismét határozottabban kirajzolódó csípővonal láttán. Amellett ezt a néhány gyakorlatot hamarosan elengedhetetlenül fontosnak fogjuk érezni!

Gyakorlatok időhiánnyal küzdőknek

  • A hastájék ruganyossá tétele, erősítése bármely közlekedési eszközön

Akár buszon, metrón, villamoson vagy netán repülőgéppel közlekedünk, 10 percig, vagy 2 órán át? Használjuk ki ezt az időt! Első lépésben húzzuk be a hasunkat, alulról kiindulva, a felső öv-vonalat elérve, majd haladjunk felfelé, egészen a bordákig. Tartsuk így néhány másodpercig, aztán ismételjük a gyakorlatot, ahányszor csak tudjuk az utazás alatt!

  • Izmosítás az utcán haladva

Húzzuk össze a hasizmunkat minél többször, akár álló helyzetben vagyunk (mert pld. sorban állunk, vagy a közlekedési lámpánál várakozunk), akár gyalogolunk. Furcsa, de edzők tanácsa alapján az a kép lebegjen a szemünk előtt, mintha ökölvívó dobogón lennénk, és meg akarnánk keményíteni a hasizmunkat, hogy megvédjük magunkat az ellenfél ökölcsapásától. Ha ezt elképzeljük, érezni fogjuk a különbséget!

  • Hasizom-erősítés autóvezetés közben

Piros lámpánál kell időznünk, kocsiban ülve? Húzzuk be a hasunkat, és tartsuk úgy, amíg zöldre vált a közlekedési lámpa. Dugóba kerültünk? Végezzük el ugyanezt a gyakorlatot 20-30 másodperces tartással. Most is kezdjük a has alsó részével, majd felfelé haladva érjük el a rekeszizmokat. Ez a hasizom-mozgás lehetővé teszi a mély légzést is, mely „kiüríti” a tüdőt.

Egyéb, kevéssé időigényes, de otthon elvégezhető gyakorlatok a has-deréktájék-gerincoszlop erősítésére

  • Az „úszóöv” ellen:

A tükör előtt állva

A csípőtájékra lerakódott zsírpárnák („úszóöv”) ledolgozására, első lépésben vegyünk mindkét kezünkbe egy-egy 1-2 kilós súlyzót (vagy ha azzal nem rendelkezünk, 2 ásványvízzel teli, nagy flakon is megteszi). Majd enyhén szétterpesztett lábbal álljunk a nagytükör elé. Felsőtestünket egyenesen tartva (nem hajolva kicsit sem előre) engedjük le a jobb karunkat a jobb combunk mentén, a lábfejünk irányában, a lehető legmélyebben, anélkül, hogy eközben is bármennyire előre hajolnánk. Majd térjünk vissza a kiinduló helyzetbe. Ezt követően ismételjük a gyakorlatot baloldalon, majd 15-ször mindkét oldalon.

Ezután tegyük le a súlyzókat (ásványvizes üvegeket), pihenjünk 1-2 percig, majd kezdjük újra a gyakorlatot, megint 15-ször jobbra, 15-ször balra. Ha napi rendszerességgel végezzük el, az eredmény szembetűnő lesz!

  • A feszes has érdekében:

TV-nézés vagy más, hétköznapi, ülő tevékenység közben

Természetesen ülő helyzetben is megdolgoztathatjuk a hasizmainkat! A lenti  gyakorlat lényege a nagy „svájci labda” (több elnevezése is van: stabilitási vagy egyensúly-labda, gimnasztikai labda), melyen helyezkedjünk el. Ez a fajta gyakorlat (és maga a labdán való ülés is) hasznos a hasi-deréktájék, valamint az egyensúly megtartása révén a gerincoszlop szempontjából is. (A svájci labda ezért munkahelyre is ajánlott.) A „dinamikus ülésnek” köszönhetően a gerincoszlopunkat helyesen tartjuk, testtartásunk korrigált. Egyúttal hasizmunk és hátunk erősödik, mert az „egyensúlyozó” izmoknak aktívnak kell maradniuk ahhoz, hogy kitartsuk magunkat. Kis erőfeszítéssel jó eredményt érhetünk el! A nagy ballonon a következő gyakorlatot végezhetjük el: kb. minden órában nyújtóztassuk ki a hátunkat, lágyan, puhán nyújtózkodva, miközben a régi pozícióban ülünk a labdán. Majd guruljunk lassan előre, aztán jobbról balra mozogva, és fordítva, pár percen át.

  • A karcsú derékért:

Asztalra, székre, szekrényre támaszkodva

Álló helyzetben, egyenes háttal és lábbal, a kezünket tegyük a fenti bútordarabok valamelyikének a szélére, vagy támlájára. Húzzuk be a hasunkat! Ezután emeljük fel oldalra a jobb lábunkat, 90 fokos szögben tartva, majd engedjük vissza, anélkül, hogy leejtenénk azt. Továbbra is szorítsuk össze a hasizmokat. Amikor visszaengedjük a jobb lábat, természetesen enyhén hajlítsuk be, hogy elférjen a bal lábunk és a bútor széle közt. Ismételjük a gyakorlatot 25-ször, mindkét oldalon. Fejleszti az egyensúly-érzéket és a hasizmokat is.

Az emésztést segítő masszázs

Hogy oldjuk a „csomót” a gyomrunkban, enyhítsük az esetleges gyomorfájást, elősegítve a jobb emésztést is, könnyedén kezdjük masszírozni a gyomrunkat, mindig az óramutató járásával megegyező irányban, és hangsúlyt helyezve az érzékeny pontokra. Ez a gyakorlat élénkíti a vér mikro-keringését, korlátozza a víz-visszatartást, relaxál, és javítja nemcsak az emésztést, hanem az adott területen a bőr minőségét is.

Galenus