Fiatalokat is fenyeget a rák

A rák már nem olyan végzetes kór, mint ahogy az a köztudatban él, de tudnunk kell, hogy bár túlnyomó többsége a betegeknek idősebb 65 évesnél, azért a betegség előfordul fiatalabb korban is. Ami elkeserítő, hogy a 45 év alatti rákban megbetegedettek többsége vagy olyan rákban betegedett meg, amit meg lehetett volna előzni, vagy olyanban, amit, ha időben felfedezik, meg lehet gyógyítani.

A Magyar Rákellenes Liga több év óta folytat ismeretterjesztő tevékenységet és szervez segítő foglalkozásokat a fentiek elkerülésére. 
Ez idei programjaink céljául tűztük ki a fiatalkorú rákbetegség megelőzésének időbeli felismerésének és a megbetegedettek segítésének szorgalmazását, szervezését, jobbítását.

 

Melyek a leggyakoribb rák típusok a nőknél?

 

A 45 év alatti rákos megbetegedések gyakoriságában az első öt helyen a tavalyi évben nőknél a mellrák (704 beteg, 84 halott), a festékes bőrrák (331 beteg, 35 halott), a méhnyakrák (238 beteg, 45 halott), a tüdőrák (170 beteg, 59 halott) és a vastagbélrák (111 beteg, 44 halott) áll.

 

Melyek a leggyakoribb rák típusok a férfiaknál?

Míg férfiaknál ugyancsak az első öt helyen a hererák (450 beteg, 23 halott), a tüdőrák (198 beteg, 95 halott), festékes bőrrák (180 beteg, 19 halott), vastagbélrák (165 beteg, 31 halott) és veserák (90 beteg, 27 halott).

 

 

Rák, ami megelőzhető

Ezek közül a rákos megbetegedések közül a tüdőrákot, vastagbélrákot és a bőr festékes rosszindulatú daganatát többségükben meg lehetne előzni, ha nem dohányoznának, ha egészségesen táplálkoznának és ha óvatosan napoznának az emberek.

 

A mellrákot, a hererákot rendszeres önvizsgálattal fel lehetne fedezni, a méhnyakrák ellen ma már van – igaz, hogy drága – védőoltás is, de a 25 éven felüli nők részére háromévente államilag szervezett szűrővizsgálat már elérhető.

Tulajdonképpen a fiatalkori rákok közül egyedül a férfiak körében gyakori veserák az, amit a fent említett módszerekkel elkerülni, vagy időben felismerni nem tudunk.

 

 

A felesleges áldozatok ellen

 

A Magyar Rákellenes Liga 2013–2014-ben a fiatalok rákbetegségei témában rendszeres előadásokat szervez a megelőzésről és az időben orvoshoz fordulásról országszerte, valamint kiadványokat kíván megjelentetni ugyancsak a fenti témákban. Az említetteken kívül a már sikeresen működő budapesti fiatal rákbetegek klubja tapasztalatai alapján vidéken is hasonló klubokat kíván szervezni. E klubok segítenek megmutatni a fiatal rákbetegeknek, hogy nincsenek egyedül, másnak is van ilyen problémája és közösen próbáljanak megküzdeni a megbetegedéssel.

 

E programok megvalósításához kérjük, hogy adója 1%-át ajánlja fel a Magyar Rákellenes Liga részére, mert

„Fiatalokat is fenyeget a rák,
Előzzük meg, ismerjük fel,
Gyógyítsuk meg hát!”

Jó egészséget kívánva, köszönettel:

Prof. dr. Simon Tamás
a Magyar Rákellenes Liga elnöke