Minek a jele ha fogmosáskor vagy evés alkalmával vérzik az ínyünk?

A fogínyvérzés első és legkézenfekvőbb bizonyítéka az, ha a fogkrém fogmosáskor vörösesen elszíneződik, illetve ha a keményebb ételek fogyasztásakor az étel a harapás szélén lesz vöröses árnyalatú. Az íny ilyenkor kivörösödik, és sokszor meg is duzzad, minden mechanikai ingerre vérezni kezd, ez gyakran fájdalommal is jár.

A kellemetlen jelenség mögött leggyakrabban az ínygyulladás (gingivitis) áll. A gyulladást elsősorban az ún. plakk váltja ki, amely ételmaradékokból és baktériumokból áll, és szorosan tapad a fog felületére. Minél több a lerakódott plakk, az ínyszövet annál jobban fellazul a fog környékén.

A gyulladt íny kezelésére többféle, patikákban beszerezhető szer létezik, a különféle ínybalzsamok és öblögetők mellett hasznos az ilyen hatású gyógynövényes fogkrém folyamatos használata.

Ha a házilagos kezelés nem éri el célját, forduljunk szakorvoshoz, mert (ritkán) valamilyen betegség tünete is lehet, például mérgezés vagy a vér megbetegedése.

A legtöbb esetben persze a túlzott mértékű lepedéklerakódás húzódik meg a gyulladás hátterében. Ez viszont alapos szájhigiéniával megelőzhető, ami egész egyszerűen azt jelenti, hogy minden étkezés után alaposan mossunk fogat, majd távolítsuk el a maradék lepedéket is, fogselyem vagy szájzuhany segítségével. A fogkefe vagy a szájzuhany használatakor lényeges, hogy a kefét, illetve a vízsugarat az íny felől a fog irányába mozgassuk, mert így elkerülhető, hogy az ételmaradékot az íny alá, vagyis a lehető legrosszabb helyre sodorjuk. Ne használjunk túl kemény fogkefét, és természetesen legalább félévente ellenőriztessük fogainkat orvossal, még akkor is, ha panaszmentesek vagyunk.

Forrás: Galenus