Milyen legyen a nyári szabadság? Sok alvás, pihenés, semmittevés, amolyan igazi lazítás? Vagy inkább aktív – utazás, túrázás, sportolás? Bárhogyan döntünk is, mindenféle nyaralás lehetséges… cukorbetegeknek is.! Megfelelő felkészülés után és egy korszerű vércukormérő birtokában szinte mindegy, hogyan üdül az, aki cukorbeteg.

Ha viszont úticélja egy távoli és ismeretlen földrész vagy valamilyen szokatlan tevékenységre készül, néhány tanácsot mégis érdemes megszívlelnie.

• Ha nyaralás előtt felkeresi háziorvosát, tőle már előre választ kaphat számos kérdésre a cukorbetegséggel és az utazással kapcsolatban. Beszélje meg vele, mi az, amire a nyaralás alatt különösen oda kell figyelnie – tudakolja meg, van-e cukorbeteg-szakellátás ott, ahová készül.

• Egyes országokban a vámvizsgálatnál kötelező orvosi igazolást bemutatni arról, hogy a csomagban lévő gyógyszerek, fecskendők, kanülök a diabétesz kezeléséhez feltétlenül szükségesek. Szerezzen be egy ilyen igazolást, ha lehet, annak az országnak a nyelvén, ahová utazik, vagy ha nem, akkor legalább angolul.

• Fordítson különös gondot arra, hogy mindjárt az utazás kezdetén elegendő mennyiségű inzulin- és szénhidrátkészlet legyen a kofferben – és ne felejtse otthon az injekciós eszközöket. Ha repülővel utazik vagy hosszú autóbuszútra vállalkozott, ez a felszerelés legyen mindig kéznél (a kézipoggyászban).

• Az inzulinra szoruló cukorbetegnél nagyon fontos, hogy rendszeresen ellenőrizze vércukorszintjét – ez alól a szabály alól az utazás, az üdülés idejére sem kaphat felmentést. Ma már szerencsére rendelkezésre áll olyan otthoni vércukormérő eszköz vagy végpontreakciós tesztcsík, mellyel a mérés igen egyszerűen, gyorsan és pontosan elvégezhető.

• Hasmenés és hányás elleni szernek, valamint egy egyszerű fájdalomcsillapítónak minden útipatikában – így a cukorbetegében is – ott a helye.

• Diabéteszes polyneuropathia esetén már a kisebb sérülések is komoly problémát okozhatnak – tehát a nyaralás alatt is feltétlenül viseljen kényelmes, jó cipőt.

• Legyen elegendő kötszer és sebtapasz az úticsomagban, ez különösen fontos a könnyen sérülő bőr és a nehezen gyógyuló sebek esetén.

forrás: Galenus