Még itt a nyár illata, maradt a meleg idő, és mi, nők szeretnénk továbbra is jól érezni magunkat rövid kis ruháinkban, szoknyáinkban, térdnadrágjainkban… A fő probléma az, hogy gyakran úgy véljük: híztunk a szabadság alatt, és különösen testünk alsó részén fokozódott a zsírlerakódás. De néhány hasznos ötletnek és célzott testgyakorlatnak köszönhetően – és ha kitartóak vagyunk -, nagyobb erőfeszítések nélkül is feszesebbé tehetjük ezt a zónát, illetve javíthatunk bőrünk állapotán.

Nem titok, hogy a comb-fenékrész feszesebbé tételéhez, és a narancsbőr megelőzéséhez, ill. megszüntetéséhez kevesebb zsírosat, cukrosat, sósat kell ennünk – és nem maradhat el a sportolás sem. Ez utóbbi esetében nem mindegy, melyik sportágat választjuk! Egyes mozgásfajták erősítik az ún. hosszú izmokat (pld. a comb belső részében lévőket), ilyenek: a tánc (klasszikus, modern, salsa, zumba…) , az úszás, a vízi torna, vagy a gyaloglás. És ne feledkezzünk meg a jógáról, valamint a Pilates-ről sem, melyek nyújtás útján dolgoztatják meg az izmokat.

A fenti mozgásfajtákat, vagy a kerékpározást, esetleg rollerezést kitartóan kell űzni, mérsékelt intenzitással, de minimum 45 percen át egy alkalommal, és legalább háromszor hetente, hogy minél több kalóriát égessünk el. De vajon mi a jele annak, hogy jó tempóban haladunk? Például az, ha kifulladás nélkül tudunk beszélni testmozgás közben…

A jó alak, szebb bőr eléréséhez gazdagodjunk új ötletekkel!

Ami a narancsbőrt illeti: minél izmosabbak vagyunk, annál kevésbé jelentkezik ez a kellemetlen bőrtünet. Amikor a zsírpárnák rugalmas izmokon nyugszanak, és a zsírszövet mennyisége csökken, kisebb az esélye a cellulitisz kialakulásának. Minél rugalmasabbá tesszük a bőrt, annál jobban kisimul, az izmok felé áramló vér jótékony hatásának köszönhetően. Ehhez vannak apró ötletek, jó tanácsok, melyek könnyen betarthatók, miközben törekednünk kell rá, hogy a mindennapok részét képezzék. Néhány héten belül igazi segítséget nyújtanak alakunk javításához, illetve régi jó formánk visszanyeréséhez.  Íme az ötletek alsó testrészeink karcsúbbá, szebbé tételéhez – ki-kiválassza ki a magának valót!

Lábikra

2 perces hideg zuhannyal fejezzük be az esti tusolást!

Tudjuk, hogy a hideg víz összehúzza a véredényeket, és javítja a vérkeringést. Ha jobb a vérkeringés, a szervezetben könnyebben kiürül a „rossz helyeken” felhalmozódott folyadék. Az ilyen „drénezés” pedig csapást mér a narancsbőrre! Zuhanyozáskor tehát ne feledjük: a beszappanozás után először meleg vízzel, majd langyossal öblítsük le a bőrünket, végül hideg vízzel zuhanyozzuk le a lábfejünket és a lábikrát, egészen a térdig.

  • További jó tanácsok:

Annak függvényében, ahogy lassanként hozzászokunk a hideg vízhez, haladjunk a zuhanyrózsával a térdtől felfelé a combok és a fenék irányában, közben több mint 2 percig szórjuk a hideg vizet erre a testtájékra is. Ezen „edzés” alatt számolhatunk 120-ig – így jobban telik az idő!

Comb

  1. Táncoljunk sarkon lépve!

Hasznosabb, mint a sarkon járás: a tánc sarkon lépve! Ez a mozgásfajta formásabbá teszi a lábat – különösen izmosítja lábikrát -, és feszesebbé válik tőle a comb is. Olyan módon mozogjunk, hogy a láb kényelmes helyzetben legyen. Kerüljük a túl hegyes orrú cipőt, amely egymáshoz nyomja a lábujjakat, és ha szükségünk van rá, használjunk a harántboltozatot emelő talpbetétet is.

  • További jó tanácsok:

A hatékonyság érdekében mozgás közben fejtsünk ki erős nyomást a talajra, szétterpesztve a lábujjakat, amennyire csak tudjuk. Akár táncolunk, akár járkálunk a sarkunkon, mindig készüljünk fel egy pár „plusz” lapos cipővel a hazamenetelre (ha pld. klubban veszünk táncórákat), vagy az este végére. És soha ne fussunk a sarkunkon!

 

2.  Lépcsőzés közben vegyük négyesével a lépcsőfokokat!


A rendszeres lépcsőzés nagyon hatékony testmozgás a belső és külső comb feszesebbé tételére, de természetesen a lábikrát is izmosítja. És amikor jó formában érezzük magunkat, vehetjük először kettesével, és ha bírjuk, akár négyesével a lépcsőfokokat, az említett testrészek intenzívebb megdolgoztatása érdekében.

  • További jó tanácsok:

A maximális hatékonyság elérése érdekében lépcsőzéskor ne lábujjhegyre álljunk, hanem a teljes talpra, mivel a lábujjhegyes járásnál a combnak csak az elülső részét dolgoztatjuk meg. Helyezzük tehát az egész talpat a lépcsőre, és a következő lépcsőfokra való fellépéskor gyakoroljunk erős nyomást a sarkunkra.

 

Cikkünk következő részét ITT olvashatja el.

 

Galenus