A fájdalomcsillapítók között akadnak olyanok, melyek gyógynövények hatóanyagait tartalmazzák. A gyógyszerek forrásául szolgáló növényekre példaként említhető a morfin és ópium alapanyaga: a mák.

A gyógyszeripar által előálított fájdalomcsillapító készítmények között szép számmal találhatunk olyan orvosságokat is, amelyek gyógynövények hatóanyagait tartalmazzák. Ezekre a hatóanyagokra, illetve az azok forrásául szolgáló növényekre példaként említhető a morfint, ópiumot és ópiumtinktúrát szolgáltató kerti mák (Papaver somniferum L.),  a heveny köszvényes fájdalmak mérséklésében nélkülözhetetlen (bár kifejezett fájdalomcsillapító hatással nem rendelkező) kolchicin, melyet az őszi kikerics (Colchicum autumnale L.) magvaiból nyernek ki, vagy az Észak- és Dél-Amerikában honos télizöld (Gaultheria procumbens L.) illóolajának fő alkotórésze, a metil-szalicilát.

Mustár, erős paprika, kámfor a reumás fájdalmakra

Mellettük főként reumás, köszvényes fájdalmak mérséklésére alkalmazzák a lokális fájdalmak csillapítására ősidők használt gyulladáskeltő, vérkeringést fokozó mustárolajat (Oleum sinapis), a csípős paprika (Capsicum annum L.) terméséből kinyert kapszaicint vagy a kámforfa (Cinnamomum camphora [L.] Sieb. et Presl.) törzséből kinyert kámfort.

Őszi margitvirág és borsmenta a fejfájásra

A sokakat érintő migrénes fejfájás előfordulási gyakoriságának csökkentésére és megszüntetésére, illetve a fejfájás erősségének mérséklésére ajánlják az őszi margitvirág (Chrysanthemum parthenium [L.] Bernh.; syn.: Tanacetum parthenium Schultz-Bip) leveleiből és virágos hajtásaiból előállított, partenolidtartalmú készítményeket.

Ugyancsak a migrénes, illetve az ún. cluster-fejfájás mérséklésére használható a borsmenta illóolajából (Aetheroleum menthae piperitae) 70%-os alkohollal készült, 10% illóolajat tartalmazó oldat, melyet a halánték, a homlok és a fej egyéb részeinek bemasszírozására használnak.

Illóolajok a fájdalom csillapítására

A különböző eredetű fájdalmak mérséklésében a különböző hatásmechanizmusoknak (bőrvörösítő/keringésfokozó, értágító, gyulladáscsökkentő, izomlazító, nyugtató, ellazulást elősegítő stb.) köszönhetően egyes illóolajoknak, mint: pl.

levendula – Aetheroleum lavandulae,
narancsvirág – A. neroli, 
borsmenta – A. menthae piperitae,
eukaliptusz – A. eucalypti,
erdeifenyő – A. pini silvestris,
rozmaring – A. rosmarini,
kámfor – A. camphorae, bors – A. piperis)

Fontos szerepük van a reumás, ízületi és egyéb okokra visszavezethető krónikus fájdalmak mérséklésében. Éppen ezért az említett illóolajokat aromafürdők és masszázs-aromaterápiás kezelések formájában széles körben alkalmazzák, elsősorban a mozgásszervi megbetegedések kezelésében, de egyes klinikai kísérletek adatai arra utalnak, hogy rákos betegek palliatív (tünetenyhítő) terápiájában is eredményesen alkalmazható az aromaterápia.

 

Szöveg és fotó:
dr. Babulka Péter