Növények vitaminnal

0
795

A gyógynövények leírásával foglalkozó könyvekben, cikkekben többször is olvashatunk arról, hogy egy-egy gyógynövény sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mégis mindössze néhány gyógynövény esetében lehet a vitaminoknak és ásványi anyagoknak enyhe terápiás hatást tulajdonítani.

Meghűlés esetén: csipkebogyó

A csipkebogyó termései a népi táplálkozásban kiemelkedő fontosságúak, hiszen ezekből ma is szívesen készítenek vitaminokban gazdag ciberét, lekvárt, szörpöt, bort, üdítőitalt, illetve élvezeti teát.

A teát, lekvárt és a szörpöt szíverősítő szerként ismerik, de érelmeszesedés és magas vérnyomás ellen is ajánlják fogyasztásukat.

A gyógyteának, lekvárnak és szörpnek roboráló hatása van, ezért meghűlések, légúti fertőzések esetén kiegészítő terápiaként javasolják használatukat.

Fogyasztásuk a várandósság és szoptatás ideje alatt egyrészt a C-vitamin és gyümölcssav, másrészt magnézium- és egyéb ásványianyag-tartalmuk miatt különösen ajánlatos. A csipkebogyó áltermései emellett gyakori alkotórészei a vizelethajtó, a vesehomok- és vesekő újraképződését gátló, illetve a fogyasztó teakeverékeknek is.

Homoktövis – a vitaminbomba

A homoktövis narancssárga színű, lédús, bogyószerű termései és a belőlük előállított készítmények az élelmiszeriparban, a kozmetológiában és a gyógyászatban egyaránt felhasználásra kerülnek. Az élelmiszeriparban forgalomba hozott készítmények (rostos ivólé, dzsem, lekvár, szörp, kompót) a növény terméseit önmagukban vagy más gyümölcsökkel együtt feldolgozva tartalmazzák.

A vitaminokban, karotinoidokban (zsírban oldódó provitaminok), szerves savakban és zsíros olajokban gazdag terméseket begyűjtés után gyorsan feldolgozzák, vagy pedig mélyhűtéssel tárolják, így akadályozva meg a C-vitamin rohamos csökkenését. Ez utóbbi vitaminból a friss termésben termőhelytől függően 120–1400 mg közötti értékeket mértek. A C-vitamin mellett más vitaminok is találhatók a termésben, így például B1 (0,3–0,5%), B2 (0,4–0,6%), E-vitamin (8–10 mg%) és folsav (0,5–0,8 mg%). A terméshúsban kb. 8%, a magban pedig 12–15% mennyiségben található zsíros olaj, melynek összetétele az előfordulásuk helyétől (mag, terméshús, termésfal) függően eltérő. Mindezen anyagok mellett a termések még vitamin hatású, vízben oldódó flavonszármazékokat, cukrokat és szerves savakat is tartalmaznak.

Gyógyászati célra a termésből hideg eljárással kinyert olajat használják fel, melynek hatóanyagai amellett, hogy a szervezetet roborálják, külsőleg alkalmazva elősegítik a sebek hámosodását és a sebgyógyulást, meggyorsítják a sarjadzást, valamint fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkeznek. Egyes flavonoid vegyületei pedig jótékony hatással vannak a szívizomra és javítják a szívműködést.

A hasznos „gyomnövény”

A gyermekláncfű egyike azon „gyomnövényeknek”, melyet igen sokoldalúan hasznosítanak a népi gyógyászatban is: a leveleket és gyökereket gyógyításra, a zsenge tavaszi leveleket és hajtásokat salátának és főzeléknek, a virágbimbókat fűszernek, a leveleket takarmánynak, a virágokat méhlegelőnek, valamint bor és méz készítésére és végül a megpirított gyökereket kávépótló ital készítésére.

Vitaminok és ásványi anyagok szempontjából elsősorban a leveleknek van jelentőségük, amelyek mintegy 4%-nyi káliumot és 1%-nyi C-vitamint tartalmaznak. A fitoterápiában vizelethajtó, salaktalanító hatása miatt alapösszetevője a tavaszi és őszi „salaktalanító kúráknál” használt teakeverékeknek, de alkotórésze lehet vizelethajtó, vesehomok- és vesekőképződést gátló, illetve a reuma kezelését kiegészítő teakeverékeknek is. Több készítmény is a friss növény leveleiből kinyert présnedvet tartalmazza, ami hatékonyan alkalmazható a szervezet salaktalanítására és a reumás betegek (például sokízületi gyulladásban szenvedők) általános közérzetének javításában.

A csodás csalán

A csalán víz-, illetve zsíroldékony vitaminokat (C, B-csoport, K) és jelentős mennyiségű ásványi anyagot (pl. kalciumot és káliumot) is tartalmazó leveleinek és leveles hajtásainak egyaránt vizeletürítést fokozó (diuretikus) hatása van, ezért a gyermekláncfűlevelekhez hasonlóan gyakori alkotórészei a reuma kezelését kiegészítő teakeverékeknek és egyéb készítményeknek. A zsenge levelekből és hajtásokból jóízű, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag főzelék is készíthető.

 

Dr. Babulka Péter