Gyógyszerek aranyérre – recept nélkül

0
23060
Fotó: 123rf.com

A vénák rendellenességei a test különböző részein jelentkezhetnek. Az aranyér is egyfajta érproblémát takar, ami az életmód-változtatás mellett – különösen kezdeti fázisban – recept nélkül kapható gyógyszerekkel is kezelhető.

Van belső és külső aranyér is

Az aranyér a végbél, illetve a végbélnyílás falában található vénáknak a tágulata. Attól függően, hogy a csomószerű vénás tágulatok a végbélnyíláson belül vagy kívül helyezkednek el, belső és külső aranyér különíthető el.

Kenőcsök, kúpok

A kenőcsökben és végbélkúpokban általában többféle hatóanyag található.

  • Ezek között jellemzően hámosító, bőrpuhító tulajdonságú anyagok (pl. A-vitaminban dús cápamájolaj, élesztősejt-kivonat, vazelin, cickafarkolaj), viszketést csökkentő és enyhe gyulladáscsökkentő hatással rendelkező komponensek (pl. mentol, cickafarkolaj), érösszehúzó és vérzéscsillapító (pl. efedrin), illetve helyi érzéstelenítő hatású szerek (pl. prokain, lidokain) fordulnak elő.
  • A vérerek falára fejt ki kedvező hatást az egyes kenőcsökben jelen lévő kalcium-dobezilát. Sajátos hatásmechanizmussal rendelkeznek az elölt E. coli baktériumokat tartalmazó kenőcsök, végbélkúpok; amik a sebgyógyulás és a duzzanatok csökkentése szempontjából előnyös immunológiai reakciót váltanak ki az alkalmazás területén.

Naponta többször

A helyileg alkalmazandó, aranyér kezelésére szolgáló patikaszereket – terméktől függően – napi 1–3 alkalommal javasolt alkalmazni. Célszerű az alkalmazási időpontokat úgy megválasztani, hogy a napi alkalmazások közül egy mindenképpen az esti tisztálkodás (fürdő, ülőfürdő, zuhanyozás) után legyen.

  • A szerek alkalmazása ritkán jár mellékhatásokkal, ilyen esetekben helyi érzékenységi reakció pl. égő érzés alakulhat ki.
  • A kellemetlen, aranyeres panaszok enyhülésére pár nap elteltével lehet számítani. Amennyiben a készítmények 2-3 hetet meghaladó alkalmazása sem vezet érzékelhető javuláshoz, indokolt orvoshoz fordulni.

Tabletták

Az aranyeres panaszokat enyhítő, recept nélkül kapható gyógyszerek között helyileg alkalmazott kenőcsök, végbélkúpok és szájon át szedett (film)tabletták, kapszulák is találhatók.

Elsőre talán furcsának tűnhet, de szájon át szedett szerekkel is orvosolható az aranyér. Sőt, ez a fajta kezelési mód a helyileg alkalmazott szerek (kenőcsök, kúpok) mellett is alkalmazható. A különféle tablettákban, filmtablettákban, kapszulákban található rutozid és aszkorbinsav (= C-vitamin), vagy diozmin és heszperidin – egymás hatását erősítve – csökkenti az erek áteresztőképességét, gátolja a vénák kitágulását, erősíti az érfalat és a környező kötőszövetet,- ily módon hasznos az aranyér okozta kellemetlenségek kezelésében. A rutoziddal, illetve diozminnal/heszperidinnel történő kezelések esetleges mellékhatásai általában enyhék, gyomor- és bélrendszeri kellemetlenségek, illetve érzékeny egyéneknél bőrkiütések formájában fordulhatnak elő. Amennyiben a gyógyszertárakban rutozidot tartalmazó szereket szeretne vásárolni, lényeges, hogy az egyéb szedett gyógyszereiről is tájékoztassa a gyógyszerészt, mivel bizonyos gyógyszerekkel való együttes alkalmazás csak ellenőrzés mellett lehetséges (pl. véralvadásgátlók, bizonyos antibiotikumok).

Dr. Budai Marianna PhD
és dr. Budai Lívia PhD
szakgyógyszerészek