Gyógyszerészek a gyógyszeralkalmazás biztonságáért

0
1650

Dr. Hankó Balázst a Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet egyetemi docensét kérdeztük a gyógyszerészi gondozási szolgáltatásokról.

– Egyre többet hallunk a gyógyszerészi gondozásról, pontosan mit is jelent ez?

– A gyógyszerészi gondozás Magyarországon 2008 óta törvényben rögzített fogalom. Az a célja, hogy a gyógyszerész mindenben segítse a vény nélküli gyógyszert vásárló betegek gyógyszerválasztását és öngyógyítását, vagy ha szükségesnek látja, irányítsa őket orvoshoz. Az is célja, hogy segítse a vényre felírt gyógyszereket kiváltó betegeket a gyógyszerek alkalmazásával járó különböző kockázatok, így pl. a gyógyszerek közötti kölcsönhatások kizárásában, a mellékhatások felismerésében és a gyógyszerek helyes alkalmazásában. Ezek mellett fontos gondozási feladat az is, hogy a gyógyszerész megelőzési célból, illetve a beteg állapotához igazodóan tájékoztatást adjon a helyes életmódra vonatkozóan.

A külföldi és a hazai gyakorlat szerint megkülönböztetjük az ún. „alapszintű” és a „betegségspecifikus” gyógyszerészi gondozási tevékenységet. Az alapszintű gyógyszerészi gondozás a vény nélküli és a vényköteles gyógyszerek kiváltásához kapcsolódik, az imént elmondottak szerint. A betegségspecifikus gyógyszerészi gondozás a nagy népegészségügyi jelentőségű krónikus betegségekhez kapcsolható, és magában foglalja az adott betegség kialakulására hajlamos személyek felvilágosítását a megelőzésről, a kockázatnak kitettek mihamarabbi orvoshoz irányítását, és a már gyógyszert alkalmazó, diagnosztizált betegek gyógyszerhasználatának nyomon követését.

A betegségspecifikus tevékenységek közül talán a legismertebb az ún. metabolikus szindróma gyógyszerészi gondozása, amely magába foglalja a cukorbetegek, a magas vérnyomással küzdők és a magas koleszterinszintű, túlsúlyos betegek gondozását. A patikában segítünk az ilyen betegségre hajlamos emberek vércukorszintjének, vérnyomásának és koleszterinszintjének a megmérésével, és ha kell, orvoshoz küldjük őket. Szükség esetén megfelelő diétát és életmódot is javasolunk. Ha pedig olyanok keresnek fel minket, akiknek az orvos már diagnosztizálta a betegségüket, nemcsak az előbb említett méréseket végezzük el továbbra is, hanem a gyógyszerszedésüket is segítjük, hogy az orvosi előírásokat minél szakszerűbben tudják végrehajtani. Jól ismerjük a beteg-együttműködés javításának egyszerű, de nagyon hatékony módszereit.

– Miért van szükség a gyógyszerészi gondozásra?

– Ismert, hogy az Európai Unióban évente közel 200 ezer halálozást vezetnek vissza különböző gyógyszeralkalmazással kapcsolatos problémákra. Ismert az is, hogy a krónikus, állandó gyógyszerszedésre kényszerülő betegek fele nem igazán tartja be a gyógyszerek alkalmazásával kapcsolatos előírásokat. Ez még azokra a betegségekre is igaz, ahol a gyógyszerszedési hiányosságok miatt kialakuló tüneteket a beteg önmagán is észlelheti. Az is köztudott, hogy sokan többféle gyógyszert kénytelenek együtt szedni. A gyógyszerek nem megfelelő alkalmazása komoly tényező a gyógyszerekkel kapcsolatos nemkívánatos hatások számának emelkedésében. Ugyanakkor nemzetközi felmérések és hazai tapasztalatok is azt igazolják, hogy a gyógyszerészek gondozói tevékenysége jelentős mértékben képes javítani a betegek gyógyszerszedési együttműködését és a gyógyszerekkel járó kockázatok csökkentését. Ez nyomós indok arra, hogy a gyógyszerészi gondozást a betegek és a gyógyszerészek is komolyan vegyék.

Nem hagyható figyelmen kívül, hogy az elmúlt évtizedekben, különösen a fejlett országokban, jelentősen megváltozott a különböző betegségek gyakorisága. Míg régebben a fertőző betegségek voltak jellemzőek, amelyek ellen védőoltásokkal, higiénés rendszabályokkal és antibiotikumokkal eredményesen lehet védekezni, addig mára a civilizációs eredetű krónikus betegségek kerültek túlsúlyba. Ezek pedig a betegek, az orvosok és a gyógyszerészek összehangolt együttműködését nemcsak egy védőoltás vagy egy antibiotikus kúra erejéig teszik szükségessé, hanem ezekkel a civilizációs betegségekkel hónapokig, évekig kell együtt élni. Ez a gyógyszerészek felelősségét megnöveli, mert a lakosság széles köreivel vannak kapcsolatban, és így népegészségügyi aktivitásukkal elősegíthetik az életmód-promóciót és a gyógyszerek helyes alkalmazását is. Így válhatnak a gyógyszertárak – mint a legtöbb településen elérhető egészségügyi szolgáltatók – népegészségügyi találkozóhellyé.

– Miért jó ez a betegeknek?

– Néha még a legegyszerűbb gyógyszer szedése is komplikációt okozhat, hiszen ahhoz, hogy a beteg biztonságosan és hatékonyan alkalmazza a gyógyszereit, sok mindent tudnia kell. Vannak például olyan készítmények, amelyeket étkezés közben, míg másokat étkezés előtt vagy után kell bevenni. Előfordulhat, hogy egyes gyógyszerek álmosítanak, míg mások kifejezetten élénkké tesznek bennünket. Kávé, alkohol, különböző ételek és italok fogyasztása, vagy akár a dohányzás is befolyásolhatja a gyógyszerek hatását. Vannak olyan gyógyszerek, amelyeknél előfordulhatnak olyan mellékhatások, amelyek ugyan zavaróak lehetnek, de nem okoznak egészségi problémát, míg más esetekben egy egyszerűbbnek látszó problémáról is tájékoztatni kell az egészségügyi szakembereket. Így mindezen kérdésekre megfelelő és megnyugtató választ adhat a gyógyszerész.

– Április 1-jétől életbe lépett változás, hogy a gyógyszerész az elmúlt egy évre visszamenőleg megismerheti a beteg gyógyszerkiváltásait, ha a beteg nem tiltja meg. Miért van erre szükség?

– Először lényeges azt tisztázni, hogy a gyógyszerész nem a beteg kórelőzményét és betegségeit ismeri meg, hiszen ez orvosi feladat és kompetencia. A gyógyszerész – amennyiben ezt a beteg nem tiltotta meg, és ha a beteg a gyógyszereket a maga részére váltja ki – a gyógyszerkiadás során megismerheti az elmúlt egy évre visszamenőleg a kiváltott támogatott gyógyszer nevét, mennyiségét és a kiváltás időpontját. Ez a lehetőség nem vonatkozik a szexuális úton terjedő és a mentális betegségek esetében alkalmazott gyógyszerekre.

A változtatásra az előbb említett problémák megoldása érdekében van szükség. Ismert, hogy a betegeket néha több orvos is kezeli, akik nem tudnak arról, hogy a másik mit írt fel. Az is köztudott, hogy a házi patikákban sok gyógyszert tárolnak a betegek, amikről néha már azt sem tudják, hogy mire kapták. Sok olyan gyógyszer is van, amelyeknek ugyanaz a hatóanyaga, de eltérő néven vannak forgalomban. Időnként problémát okoz a helyettesíthető gyógyszerek megkülönböztetése is egymástól. Ilyenkor jó az, ha a gyógyszerész segíteni tud a rendteremtésben. És ha a gyógyszerhasználattal kapcsolatos kockázatokat csökkenteni tudjuk, az is remélhető, hogy a betegeink együttműködőbbek lesznek. Hiszen többé nem kell félniük a gyógyszerektől. (–)

A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnökségének sorozata