Mi kapható a patikában?

0
2831

A gyógyszertár elnevezés azt jelentené, hogy a gyógyszerek tárháza, de nemcsak azok találhatók meg benne, hanem sok minden, ami az egészség megőrzéséhez, a jó közérzet, az erőnlét fenntartásához szükséges lehet. Ezekről ad felvilágosítást Magyarné dr. Pintér Gabriella MGYK országos titkár, a Vízöntő Gyógyszertár személyi jogos vezető szakgyógyszerésze.

Ki határozza meg, hogy milyen termékeket tart a gyógyszerész a patikában?

Alapvetően miniszteri rendeletben foglalt termékcsoportok a behatárolók, de azon belül a gyógyszertár vezetője a „fogyasztók” igénye szerint alakíthatja a termékkört.

Vannak olyan termékcsoportok, melyek kizárólag gyógyszertárban forgalmazhatók?

Igen, a gyári gyógyszerek zöme, a gyógyszertárban készített gyógyszerek teljes egészében és a gyógytápszerek egy része. Sőt vannak kozmetikumok, amelyeknél maga a gyártó dönt úgy, hogy csak gyógyszertárban forgalmazza a termékeket.

Mitől függ, hogy egy gyógyszerkészítmény, gyógytápszer vényköteles?

Az orvosi rendelést, ellenőrzést kívánó szerek azok elsősorban, amik vénykötelesek, nagy részük az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által támogatott is. Ez esetben a vény pénzügyi bizonylatnak felel meg és jogszabály által meghatározott, hogy milyen alaki kellékekkel kell, hogy rendelkezzen ahhoz, hogy az OEP felé elszámolható legyen. Amennyiben olyan adat hiányzik a vényről, ami a patikában nem pótolható, a gyógyszerész döntése alapján sürgős esetben teljes áron kiadhatók ezek a készítmények is. Vannak olyan öngyógyításra is alkalmas készítmények, amelyek vényre felírva támogatásban részesülnek, de vény nélkül is kiadhatók, ez esetben viszont a betegnek teljes áron kell azokat megvásárolni. Van olyan készítmény is, ami ugyan nem támogatott (illetve 0 támogatású kategóriába tartozik), de vényköteles. Miért? Kérdezik sokan. Ezek olyan anyagokat tartalmaznak és olyan kórképek kezelésére szolgálnak, melyek feltétlenül orvosi döntést, ellenőrzést igényelnek.

Miért fontos a taj-szám megléte?

A taj a társadalombiztosítási adóazonosító jel rövidítése. Támogatott egészségügyi ellátásban csak az részesülhet, akit a biztosító felé bejelentettek és megfizetik utána a társadalombiztosítási járulékot. A gyógyszertárban még ennél is többet ér a taj-szám, ugyanis ennek alapján követhető nyomon a beteg/fogyasztó gyógyszerszedése. A gyógyszerész a taj-szám ismeretében a beteg kérésére/beleegyezésével megtekintheti, hogy miket szedett előzetesen és megteheti a szükséges intézkedéseket gyógyszerkölcsönhatás, mellékhatás fellépése esetén. A hatóanyag alapú gyógyszerrendelés, a gyógyszerkészítmények helyettesítése fontossá teszi a gyógyszerészek számára ezt a lehetőséget. A taj-szám vénytől függetlenül is rögzíthető, ekkor már az „egyéb termékek „vonatkozásában is megnyílik a lehetőség a beteg/fogyasztó egészségi állapota érdekében történő értékelésre, termékválasztásra.

Mik azok az egyéb termékek?

Azok a termékek, amelyek nem csak gyógyszertárban forgalmazhatók, többek között az étrend-kiegészítők. Ezek olyan különleges élelmiszerek, melyek koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat (vitamint és/vagy ásványi anyagokat) vagy egyéb élettani hatással rendelkező anyagokat (pl. gyógynövényeket).

Miért jó, ha ezeket a termékeket gyógyszertárban vásárolják?

Az étrend-kiegészítők forgalmazhatóságát csupán egy egészségügyi hatóság nyilvántartásba vételi eljárása előzi meg, ahol dokumentumokkal kell bizonyítani a termék ártalmatlanságát.
Hogy mennyire hatékony, milyen mellékhatásai esetleg kölcsönhatásai lehetnek arról nem szükséges nyilatkozni. A készítmény csomagolásán az étrend-kiegészítő elnevezésnek szerepelnie kell, de semmilyen nyilvántartást jelző számot nem szükséges megjeleníteni. Gyógyszerek esetében a forgalmazáshoz az Országos Gyógyszerészeti Intézet törzskönyvezési eljárása szükséges. A dokumentáció része a laboratóriumi és klinikai vizsgálat eredménye is, amely a hatást, állandó minőséget, mellék- és kölcsönhatást hivatott bizonyítani. A készítmény csomagolásán levő OGYI-… szám jelzi gyógyszer mivoltát.

A gyógyszertárba olyan termékek kerülnek csak be, melyet egészségügyi szakemberek vizsgáltak át, ismerik a hatásukat, tájékoztatni tudnak a mellék- és kölcsönhatásról, az alkalmazásról. A gyógyszertár szakszemélyzete (szakgyógyszerészek, a mellettük dolgozó szakasszisztensek, asszisztensek) rendelkezik azzal a naprakész tudásanyaggal, amellyel a beteg/fogyasztó számára személyre szabottan a legmegfelelőbb terméket tudja ajánlani és adja meg az ehhez szükséges információt. A gyógyszertárban továbbá fokozottan figyelnek a termék eredetére, minőségére, eltartására és felhasználhatósági idejére.
A gyógyszertár egészségügyi intézmény, és mint ilyen az itt kapható áru több, mint puszta áru. A gyógyszertári szolgáltatás: gyógyszerészi szakértelem, biztonság, termék és információ együtt.

Magyarné dr. Pintér Gabriella
MGYK országos titkár;
a Vízöntő Gyógyszertár személyi jogos vezető szakgyógyszerésze