Ha elege van az allergiából

A közelgő tavasszal együtt már a küszöbön a következő allergiaszezon is. Sokak számára ez egyben a nátha-idény folytatását is jelenti. Alig tettük le a téli meghűlések kezeléséhez használt orrcseppet, hamarosan már az allergiás nátha miatt vesszük elő a gyógyszereket, zsebkendőt. Létezik végleges megoldás az allergia ellen?

Az immunterápiát már több éve alkalmazom jó hatásfokkal – számol be tapasztalatiról dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. Ez a fajta kezelés jelenleg az egyetlen, mely tartós megoldást jelent az allergiás tünetek ellen. A tapasztalatok alapján az immunterápia már az első évben jelentősen csökkenti a panaszokat, s ezzel együtt az egyéb allergiaellenes gyógyszerekre fordított kiadást is. A kezelés teljes időtartama 3-5 év, ezután 10-12 évre az allergiás tünetek megszűnése várható.

Széles körben alkalmazható

Az elmúlt évek tapasztalatait összegezve elmondhatom, hogy az immunterápiát azok a betegek választják elsősorban, akiknél a gyógyszeres kezeléssel nem érhető el számottevő javulás. Akiknél a tünetek jelentősen rontják az életminőséget: zavarják az éjszakai pihenést, rontják az iskolai, munkahelyi teljesítményt, befolyásolják a szabadidős programokat.

Szép eredményeket értünk el gyermekeknél is, esetükben a kezelés 5 éves kor felett alkalmazható. A kezelés szerepe a megelőzésben is jelentős. Allergiás betegek esetében gyakran előfordul, hogy idővel újabb allergiák jelennek meg, s míg kezdetben csak egy, évek múlva akár 6-8 allergén is panaszt okoz. Az immunterápia segíthet megfékezni ezt a folyamatot. Akkor sincs gond, ha ezzel elkéstünk, az immunterápia ugyanis ún. poliszenzitizált betegek kezelésére is alkalmas, akiknél több allergénre is jelentkezik panasz. A betegek többsége ebbe a csoportba tartozik – mondja dr. Balogh Katalin. Esetükben a kezelés megkezdése előtt több szempontot is figyelembe kell venni, az elvégzett allergiavizsgálat eredménye önmagában nem elegendő a kezelés megkezdéséhez. A kezelés iránt érdeklődő betegeknek érdemes ezért felkészülniük az első orvosi vizsgálatra.

Naplóval az orvosnál

Az immunterápiát nemzetközileg elfogadott, az illetékes hazai szakmai kollégiumok által megerősített előírások szabályozzák.
A kezelés megkezdése előtt az első lépés az allergén pontos azonosítása, ez történhet alkaros bőrteszt segítségével, vagy laboratóriumi úton. Az így kapott eredmények mellett az orvos a beteg részletes kikérdezése során szerzett adatokat is figyelembe véve határozza meg a kezelés további menetét. Érdemes ezért otthon már a tervezett vizsgálat előtti hetekben átgondolunk:

  • a panaszok az év melyik időszakában jelentkeznek rendszeresen?
  • a tüneteket a lakásban, munkahelyen, vagy a szabadban érezzük erősebbnek?
  • mely tünetek a leginkább zavaróak?
  • milyen gyógyszereket használtunk eddig?

A kapott vizsgálati eredmények és a páciens beszámolója alapján előfordulhat, hogy a kezelőorvos tüneti napló vezetését írja elő. A tünetek jelentkezésének időszakában, részletesen feljegyezve azok erősségét, időtartamát segíthet a pontos diagnózis, a legerősebb allergén meghatározásában.

Már most gondoljon a nyárra!

A legtöbb panaszt okozó allergén, a parlagfű virágzása csak augusztus közepe-vége körül éri el csúcsidőszakát, a tünetek megelőzésére azonban már most gondolni kell. Pollenallergiás betegek esetében a kezelés a tüneteket kiváltó pollen szóródása előtt 2-4 hónappal kezdődik és folytatódik a virágzás idején is, 1-2 hónapig. Parlagfű allergia esetén tehát az immunterápiás kezelést legkésőbb májusig meg kell kezdeni!

www.allergiakozpont.hu