Hamisítás – rengeteg veszteséget okoz!

0
1609

Magyarország a vizsgált kilenc ágazatban zajló hamisítások miatt évente 217,329 milliárd forint veszteséget szenved el, ami az ágazatok értékesítési árbevételének 12,2 százalékát teszi ki – közölte az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO).

A közlemény szerint közvetlenül ennek tudható be ezekben az ágazatokban (kozmetikumok, testápolószerek, ruházat, lábbelik és kiegészítők, sportcikkek, játékok, ékszerek, órák, kézitáskák, zenei felvételek, szeszes italok, bor és gyógyszerek) 10 800 munkahely kiesése.

 

Kiemelték: a hamisítás miatt kieső értékesítések és megszűnő munkahelyek aránya Magyarországon meghaladja az uniós átlagot. A hamisítás a legnagyobb mértékben a gyógyszer ágazatot érinti.

A hamisítás viszi a pénzt

Az EUIPO által a Szellemi Tulajdoni Jogsértések Európai Megfigyelőközpontján keresztül elvégzett vizsgálatsorozat becslése szerint az Európai Unióban (EU) a kilenc ágazatban az összes értékesítés 7,4 százaléka, több mint 14 272 milliárd forint esik ki a hamisított áruk piaci jelenléte miatt. Minden évben további 10 455 milliárd forint vész el az unió gazdaságában a hamisítás és kalózkodás közvetett hatásai miatt, mivel a gyártók kevesebb árut és szolgáltatást vásárolnak a beszállítóktól, ami más területeken is továbbgyűrűző hatásokat okoz.

A hamisítás viszi a munkahelyeket is

Mindezek következtében közel 500 ezer munkahely szűnik meg az EU-ban, mert a jogszerűen működő gyártók és forgalmazók kevesebb embert foglalkoztatnak, mint amennyit a hamisítás és a kalózkodás nélkül foglalkoztatnának. A hamisítás más ágazatokra gyakorolt további hatását figyelembe véve, az unió gazdaságának más területein további 290 ezer munkahely kiesésével lehet számolni – tették hozzá.

  • A vizsgálatsorozat a hamisítványok államháztartásra gyakorolt hatását is nyomon követi. A hamisításból és kalózkodásból eredően az érintett ágazatokban a jövedelemadók, fogyasztási és jövedéki adók kiesése miatt az évente elveszett kormányzati bevételeket 4274 milliárd forintra teszik.
  • A vizsgálatokat az EUIPO 2015 márciusa és 2016 szeptembere között végezte el.
  • Az ellenőrzés sorozat 2017-ben is folytatódik, és beszámolók készülnek majd a hamisítás és a kalózkodás által egyebek mellett az okostelefonok és a növényvédőszerek ágazatára gyakorolt gazdasági hatásairól.
  • Az EUIPO a spanyolországi Alicantéban működik, a hivatal kezeli az európai uniós védjegyek és a közösségi formatervezési minták lajstromozását, amelyek az EU mind a 28 tagállamában oltalmat biztosítanak, valamint az unió nemzeti és regionális szellemi tulajdoni hivatalai közti együttműködést segíti.

MTI