Az allergiás kötőhártya-gyulladás a szem viszkető érzésével, kivörösödésével, vizes váladékozásával és a kötőhártya duzzanatával jár együtt.
Mielőtt azonban…

Mielőtt azonban az ilyen vagy ehhez hasonló panaszaira antiallergiás szemcseppeket alkalmazna, orvos felkeresésével mindenképpen meg kell győződnie arról, hogy a szemészeti panaszait valóban allergia okozza. Bár az allergiás szemészeti panasz rövid idejű, ismételt fellépése vény nélkül kapható szemcseppekkel is enyhíthető, a tünetek súlyosságától és fennállásának idejétől függően – pl. két napon át túlnyúló gyulladás esetén – szükséges a szemorvos felkeresése.

 

Ilyen szemcseppeket használhatunk

  • Allergiás szemészeti panaszok esetén a leggyakrabban alkalmazott szemcseppekhez az úgynevezett H1-antihisztamin vagy hízósejt-stabilizáló készítmények tartoznak. A H1-antihisztaminok (pl. azelasztin hatóanyag) blokkolják a hisztamin receptorokhoz való kötődését, így a hisztamin kiváltotta tipikus allergiás panaszokat, például a szemviszketést képesek mérsékelni. A hízósejt-stabilizáló hatóanyagok (pl. nátrium-kromoglikát) a hisztamin felszabadulását akadályozzák meg a hízósejtekből, ezáltal csillapítva az általa okozott tüneteket.
  • Allergiás szemészeti panaszok esetén felmerül az ún. vazokonstriktor (érösszehúzó) hatású szemcseppek alkalmazása is – például tetrizolin hatóanyaggal. Ezek a gyógyszerek a kitágult kapillárisok szűkítésével hatnak a szem vörössége és duzzanata ellen. Leszögezendő, hogy alkalmazásuk csak akut allergiás panaszok fennállása esetén lehet célravezető, továbbá javasolt betartani a maximum öt napig tartó kezelési időtartamot. A vazokonstriktorok hosszú távú alkalmazása ugyanis gyógyszerfüggő kötőhártya-gyulladást eredményezhet, továbbá fokozhatja a szárazszem-szindróma tüneteinek súlyosságát.

Amért nem szabad hosszú időn keresztül szemcseppet használni

Számos szemészeti készítmény konzerválószere a benzalkónium-klorid, amelynek hosszú időn keresztüli használata szárazszem-szindróma és szemfelszíni panaszok kialakulásához vezethet. A szem számára a tartósítószert nem tartalmazó szemcseppek a legkíméletesebbek. Ezek leggyakrabban egyadagos tartályokban kerülnek forgalomba.

Kontaktlencsére ne cseppentsünk!

Általános szabályként elmondható, hogy az antiallergiás szemcsepp becseppentésekor semmilyen kontaktlencsét sem szabad viselni. Az antiallergiás szemészeti készítmény gyártójának ajánlása alapján a kemény kontaktlencsék egy bizonyos időtartam elteltével (terméktől függően kb. 15 perc) ismét visszahelyezhetők a szemre. A lágy kontaktlencsék ellenben csak konzerválószer-mentes antiallergiás szemcseppek alkalmazását követően helyezhetők vissza.

 

Fotó: pixabay.com

Dr. Budai Lívia PhD
szakgyógyszerész