Jaj, impotens vagyok?

0
12795

A férfiak legszörnyűbb rémálma, hogy egyszer majd felsülnek, a hímvesszőjük nem fog működni, alig vagy egyáltalán nem lesz merevedésük. S ha ez bekövetkezik, kitör a pánik! Pedig nincs olyan aktív szexuális életet élő, a középkort már elérő férfi, aki legalább egyszer ne élte volna át ezt a kellemetlen helyzetet. Csak az nem mindegy, mit kezd ezzel a helyzettel: a helyére teszi, megérti vagy megijed, kétségbe esik, és ettől kezdve pánikszerűen szorongani kezd a szextől.

Az impotencia hivatalos elnevezése: erekciós diszfunkció,(ED). Ez az a probléma, amelyik a legádázabbul képes aláásni a férfiak önbecsülését. Hogy miért?

Szex = teljesítmény?

Azért, mert a férfi cselekvőképessége a szexben, az aktusban mérendő (főleg a férfi agyában), az aktus és a sikeres produkció: a teljesítmény. Ezért van az, hogy a férfi a nővel nemcsak a szexuális gyönyört éli át, hanem egyben saját férfiasságának bizonyítékát is ellenőrizheti, s a teljesítménye szerint nő, illetve csökken az önértékelése is.

 

Egészségügyi vagy szomatikus okok a háttérben

Mivel pszichológus vagyok és szexterápiával foglalkozom, ezért nem meglepő, hogy hozzám a fiatalabb korosztály ( 20-38 év körül) jön el. Pácienseim nagy része tudja -, de legalábbis reméli -,  hogy nem szomatikus, szervi baja van, hanem „csak” az úgynevezett „funkciózavar” állt nála be. Vagyis a psziché tréfálja meg őt, és blokkolja le a merevedés reflexét. Az idősebbek az urológiai szakrendelésen kötnek ki, ami azért jó, mert az orvosi vizsgálattal megtalálhatják vagy kizárhatják a szomatikus eredetet.

 

Teljesítményszorongás

Az erekciós zavar legközvetlenebb, legáltalánosabb pszichés oka a teljesítményszorongás. A férfi fél, hogy nem fog megfelelni az ágyban, ügyetlennek érzi magát, és ha már egyszer kudarcot vallott, legközelebb még inkább erőt vesz rajta a szorongás. A „megint nem fog sikerülni” gondolat önmagát beteljesítő jóslatként működik ilyenkor.

Kinél fordulhat elő erekciós zavar?

Sokkal több srác első szex élménye zajlik kudarcosan, mint gondolnánk, és szinte mindannyian úgy élik meg, hogy ez csak velük fordult elő, csak ők ilyen szerencsétlenek.

Ez a kevés önbizalommal rendelkezők, a tapasztalatlanságot fel nem vállalók, esetleg az önkielégítés miatti bűntudatot érzőkre jellemzőbb. Ezek a jelenségek sokszor spontán rendeződnek. Nehezebb a helyzet, ha a kudarc mögött, mélylélektani tényezők, a neveltetésből eredő pszichés gátak, vallási, értékrendi összeférhetetlenség húzódik.

Otthon vagy házon kívül nem megy?

  • Az egyik esetben

Minden férfi szeretné azt hinni, hogy ő jó pasi! Ha egy kapcsolatban a nő nem élvezi a szexet, soha nem vagy csak igen nehezen jut el az orgazmusig, akkor ez nagyban rontja partnere önértékelését, s ez az, ami bizonyos esetekben okozhat merevedési gondot.

Mit csinál ilyenkor sok férfi?

Ijedtében próbálja letesztelni magát, tényleg nagy-e a baj, vagy csak otthon nem megy…

Persze, hogy sokszor sikerül is „átmenni a teszten”, hisz a tét nélküli szex meghozza a sikert, működik újra a szerszám. Ha túl jól sikerül a félrelépés, rendszeressé válik a külső kapcsolat, és hamar háromszög helyzet alakul ki.

  • A másik esetben

Vannak férfiak, akiknek a párkapcsolatukban kielégítő a szexuális életük, de férfiasságukat más nőkkel is szeretnék megerősíteni. Esetleg a haveroknak akarnak megfelelni a csajozással, hisz ez bizonyos körökben férfias dolog…

A kaland azonban hamar kudarccá, rémálommá válhat! Ami működik otthon, nem működik házon kívül. A hűséget férfiatlan dolognak tartják, lelkifurdalásuk azonban a tudatos döntésük ellenére is gátolja őket, a merevedési gond belerondít az „izgalmasnak ígérkező” kalandokba. Ahogy ilyen esetekben mondani szoktam: „ A hímvesszője okosabb, mint az esze!”

Sokféle ok a háttérben

Néhány tipikus helyzetet említettem, amikor a pszichénk megtréfálja a test működését. E mögött sok más tényező is meghúzódhat: a bizalom hiánya, a meg nem feleléstől való szorongás, unottság, düh. Az egzisztenciális gondok okozta feszültség is csökkentheti a teljesítőképességet, és persze az érzelem, a vonzalom megszűnése is.

Egy praktikus tanács, ha véletlenül egyszer csődöt mondana

Úgy derítheti ki, hogy szervi vagy pszichés a tünet, ha megfigyeli a hajnali merevedését, vagy „szólóban” próbálja ki a szerszámát. Amennyiben ezekben a helyzetekben tökéletes az erekciója, semmi aggodalom! Fontos azt is tudni, hogy a pszichés eredetű erekciós zavart pszichés módszerekkel kell rendezni! Ha viszont már hosszabb ideje fennáll a gond, érdemes szexterápiával is foglalkozó pszichológushoz fordulni.

Bede Zsuzsanna
szexuálpszichológus