Javítsunk napi hangulatunkon

0
317
Fotó: pixabay.com

A stresszes mindennapokban alapvető fontosságú, hogy megtartsuk jó kedélyállapotunkat, és sötét gondolataink ne uralkodjanak el rajtunk. Így törekednünk kell olyan lelkiállapot elérésére, amely pozitív gondolkodásmódot és nyugodt, derűs hangulatot eredményez, bármilyen zsúfoltak is a napjaink.

Tennünk kell annak érdekében, hogy kedvező színben lássuk a világot, minden baj, probléma ellenére, és azt kisugározzuk környezetünkre is. Íme 3 egyszerű, naponta végezhető gyakorlat a szofrológia eszköztárából, hogy visszatérjen az életöröm, és kellemesen, stresszmentesen teljenek a napjaink.

Reggeli szertartás: „tárjuk ki az ablakot!”
Reggelente alapozzuk meg jó hangulatunkat azzal, hogy időt szakítunk egy sajátos, mellkasi légzésből álló gyakorlatra annak érdekében, hogy a tüdőnket átjárja a reggeli, pozitív energia, és így jó formában kezdjük a napot.
Álljunk egyenesen a talajon, felemelt fejjel. Húzzuk hátra a vállunkat, hogy a mellkas teljesen szabadon maradjon.
Emeljük fel előre, vízszintes magasságig a karunkat, majd hajlítsuk be derékszögben mindkét alkart. Térdünk is legyen behajlítva.
Lélegezzünk lassan, az orron át, oldalra szétnyitva a karokat, miközben a tenyér előre fordul, mintha kitárnánk egy ablakot. Telítődjünk a bizakodás és a jó közérzet pozitív energiájával.

Fotó: gettyimages.com

Gyakoroljuk a „belső mosolyt”!
Gondolataink kreatívak, közvetlenül befolyásolják döntéseinket. Ha már reggel azt gondoljuk, hogy aznap minden rosszul fog menni, megvan az eshetőség rá, hogy ez a feltevés valósággá válik.

Határozzuk hát el, hogy nem fogunk kudarcot vallani semmilyen téren, és kellemesen töltjük a napot, miközben értékeljük apró, hétköznapi örömeinket. Ilyen lehet akár egy mosoly, amely meglepően nagy hatással van lelkivilágunkra. Hiszen a derűs hangulatunkhoz sokszor elég, ha valaki csak ránk mosolyog.

Ezzel összefüggésben végezzük el a következő gyakorlatot:
• Képzeljük el, hogy nemcsak a szánkkal, hanem egész testünkkel mosolyoghatunk.
• Mosolyogjunk, amitől felderül az arcunk, és képzeljük el, hogy ez a sugárzó mosoly tovább terjed belül, a testünkben, a torkunkon át a vállunkig, majd a gyomrunkig, egészen a lábujjunk hegyéig. Most az egész testünket átjárja ez a belső mosoly.
• Sugározzuk ki ezt a mosolyt a környezetünkben lévőkre.

Fotó: 123rf.com

Fejlesszük ki pozitív gondolkodásmódunkat
Minden reggel újra határozzuk el, és gondoljuk át, hogy aznap jó hangulatban leszünk, pozitív hozzáállással éljük meg a várható, napi eseményeket. Ismételjük ezt az igenlést többször, hogy rögzüljön bennünk ez az új gondolkodásmód. néhány példa a pozitív gondolatokra „Nyugodt vagyok, és jó kedvem van.” „Még ha stresszes napom lesz is, megőrzöm jó hangulatomat.” „Nem kedvetlenedem el, és igyekszem könnyedén megbirkózni minden várható problémámmal.” „Hátralépek és távolságot tartok minden negatív eseménytől, amely bekövetkezhet.” „Köszönöm az életnek a szép napot, amely most elkezdődik. Megteszek minden tőlem telhetőt annak érdekében, hogy kellemesen teljen.”

Amit tehetünk még
• Vizualizáljuk a nap várható eseményeit, azt sulykolva magunkban, hogy azok rendben fognak lezajlani, és derűs nyugalommal fogadjuk őket.
Annak érdekében, hogy tartóssá tegyük ezt a pozitív energiát, végezzünk belégzést orron át, miközben húzzuk össze testünk izmait a következő módon: összeszorítjuk az öklünket, az állkapcsunkat és a farizmot 5 másodpercig, majd ellazítjuk, mély kilélegzést végezve szájon át.
• A nap sikerét ily módon elkönyveltük!

Forrás: Galenus

A cikk a Patika Magazinban jelent meg! Keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!