Jó tanácsok gyógynövények gyűjtéséhez

0
367
Fotó: 123rf.com

A kiváló minőségű magyar gyógynövények világszerte ismertek és elismertek. A gyűjtés Magyarországon szervezetten is folyik, ugyanakkor saját célra is gyűjthetünk növényeket. A növénygyűjtés alapvető szabályai azonban mindenkire egyaránt vonatkoznak.

A gyógynövények gyűjtése és feldolgozása különleges szaktudást igényel. A vadon előforduló növényekből készült termékek minőségének biztosításához elengedhetetlen: a szakszerű növénygyűjtés, a begyűjtött növények megfelelő tárolása és feldolgozása.

A nem szakszerű növénygyűjtés a fogyasztóra és a természetre is veszélyt jelenthet, hiszen a szükséges ismeretek hiányában kockázatos növényekkel dolgozni. Halálos veszélyt jelenthet pl. a medvehagyma közé került gyöngyvirág. A növénygyűjtés során figyelni kell arra is, hogy a természetes állományt ne csökkentsük jelentősen. 

Veszélyeztetett, fokozottan védett fajok nem gyűjthetők

Körültekintően kell megválasztani a gyűjtés helyét is. Adott területen egy időben csak egyfajta növényt javasolt gyűjteni az esetleges keveredés elkerülése miatt. A növények gyűjtéséhez a terület tulajdonosától engedélyt kell kérni. Célszerű elkerülni a vegyszeres növényvédelemmel kezelt területeket, a szemétlerakó helyek közelét és a tartósan legelőnek használt területeket, illetve a forgalmas utak mentén előforduló növények gyűjtése sem ajánlott.

Fotó: pixabay.com

A gyógynövények gyűjtése nem károsíthatja a természetet. Lehetőség szerint csak a gyógyászati célból felhasznált növényi részt gyűjtsük, ne okozzunk növénypusztulást és felesleges növénykárosodást. Például a hársfavirág gyűjtésekor csak a hajtásvégeket metsszük le, ne az egész ágat, valamint azokat a kistermetű növényeket, amelyeknek a föld feletti virágos hajtását használjuk fel, ne tépjük ki gyökerestül a földből.

A növények ismerete segítséget nyújthat a gyűjtés időpontjának megválasztásához. A növényi részek gyűjtésére a napos, száraz időjárás és a harmatmentes napszakok a legmegfelelőbbek. A virágot teljesen kinyílt állapotban gyűjtsük. A leveleket rövid nyélrésszel együtt, kifejlett állapotukban kell gyűjteni. Csak az egészséges, fertőzésektől, rovarrágástól mentes leveleket gyűjtsük. A növények virágos-leveles hajtásainak gyűjtése leggyakrabban a virágzás korai fázisában történik.

Fotó: pixabay.com

A gyökereket kora tavasszal vagy ősszel lehet gyűjteni. A növények kérgét fiatalabb törzsekről, vastagabb ágakról kora tavasszal gyűjtsük. A rügyeket lombfakadás előtt célszerű szedni. A termések gyűjtése többnyire érett állapotban történik, ugyanakkor a csipkebogyót félérett állapotban szedik.

A magyarországi gyógynövénykincs rendkívüli természeti érték, ezért kiemelten fontos a természet igényeinek szem előtt tartása és a környezettudatos magatartás.

Dr. Tóth Barbara
szakgyógyszerész