Jubileumi X. Országos Patika Nap

0
1137

2013. június 5- én került megrendezésre a X. Országos Patika Nap. A jubileumi rendezvényt, amely a Magyar Gyógyszerészi Kamara rendezvénye, idén is a Galenus Kiadó (amely a Patika Magazint is kiadja) szervezte meg. Ebben az évben, az eddigieknél is nagyobb hangsúlyt kapott a prevenciós küldetés: a patika napi programok fókuszába a mozgásszervi megbetegedések kezelése és a dohányzás visszaszorítása állt.

2013-ban, immár 10. alkalommal tartották meg az ország számos patikájában az Országos Patika Napot. A patikanapot a gyógyszertárak maguk rendezték meg, melyhez a Magyar Gyógyszerészi Kamara és a Galenus Kiadó szakmai és médiatámogatást nyújtott. Az egyes patikák egyéni módon mutatták be a gyógyszerészi munka kulisszatitkait az érdeklődőknek, ingyenes szűrővizsgálatokat és különböző programokat szerveztek saját gyógyszertárukban egyedi döntéseik és ötleteik alapján.

Országos Patika Nap a kezdetekben

Az Országos Patika Nap egy évtizeddel ezelőtt útjára induló program, amely nyílt napként jelent meg az ország gyógyszertáraiban, s azt a célt szolgálta, hogy erősítse a gyógyszerész és a betegek között fennálló kapcsolatot. Mára a patikanapi rendezvények fókuszába a gyógyszerészi gondozás került, amely erősítését, elmélyítését is szolgálja ez az évi nyílt nap a patikákban. Sőt már az egészségügyi kormányzat is felismerte a Patika Nap jelentőségét, s így a dohányzás elleni népegészségügyi program is kiemelt témává vált.

A X. Országos Patika Nap ünnepélyes megnyitója

Az idei X. Jubileumi Patika Nap országos megnyitójára a jászárokszállási Szent Margit Gyógyszertárban került sor, míg a budapesti megnyitót a VII. kerületi Ida Patika szervezte.

 

X.Jubileumi Országos Patika Nap

Fotó: Rácz Enikő

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jászárokszálláson szervezett patikanapot Dr. Szócska Miklós az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkára és Dr. László Erika a Szent Margit Gyógyszertár vezetője nyitotta meg ünnepélyesen. Majd köszöntőt mondott Dr. Szócska Miklós az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkára, Prof.Dr. Kovács Gábor az Országos Korányi Tbc és Pulmatológiai Intézet Főigazgatója, Pócs János és Dr. Szabó Tamás országgyűlési képviselők, Gergely Zoltán Jászárokszállás polgármestere, Dr. Paller Judit országos tiszti főorvos képviseletében Dr. Szabó Enikő helyettes országos tiszti főorvos, Gyenes Gyula pápai prelátus, Jászárokszállás plébánosa, Dr. Hankó Zoltán a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke és levélben köszöntötte az egybegyűlteket Dr. Éger István a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke. A jászárokszállási X. Jubileumi Patika Napon megjelent a patika napi rendezvénysorozat elindítója, a Galenus Kiadó ügyvezetője Fári István is.

A budapesti megnyitón, az Ida Patikában Dr. Hetényi László a Magyar Gyógyszerészi Kamara Budapesti Szervezetének elnöke, Dr. Szente Tamás Budapest főpolgármester-helyettese, Juhász Gábor Erzsébetváros alpolgármestere, Dr. Horváth Beatrix az EMMI főosztályvezetője, Dr. Bartus György az MGYK alelnöke és Dr. Ballai Erika az Ida Patika személyi jogos vezetője mondtak köszöntőt. Az Ida Patikában jelen volt a Galenus Kiadó főszerkesztő- gyógyszerésze Dr. Szarvasházi Judit is és felszólalt Dr. DeCastello Alice főorvos asszony is.

Gyógyszerészek a népegészségügyi mozgósításban

Dr. Szócska Miklós megnyitóbeszédében hangsúlyozta: a patika nem egyszerű árusítópont, hanem egy találkozóhely, ahol kiteljesedhet a gyógyszerészek ellátásban vállalt szerepe. Mindez pedig bizonyítéka annak, hogy a kormányzat is felismerte a gyógyszerészeknek a betegek ellátásában vállalt kiemelt munkáját.

A 2013-as patika napi rendezvénysorozat egyik kiemelt témája a dohányzás káros hatása, amely kapcsán az államtitkárság országos dohányzásleszokás-támogatási programot hirdetett.
Az országos programhoz a Magyar Gyógyszerészi Kamara is csatlakozott és vállalta a gyógyszerészek szakmai felkészítését.

Galenus