Karácsonyi nagytakarítás – ízületkímélő módon

0
2439
Fotó: 123rf.com

A házimunka nem csupán fárasztó, de az ízületeket is rendkívül megterheli. Fokozottan így van ez az év végi nagytakarításkor. Akinek porckopása vagy ízületi fájdalmai vannak, különösen megterhelőnek érezheti a decemberi teendőket. Szomorú tény, hogy attól még, hogy fáj a térdünk vagy a hátunk, a házimunkát a legtöbb esetben senki nem fogja elvégezni helyettünk. Íme néhány praktikus tipp a karácsony előtti takarításhoz.21

A 35 évnél idősebb magyarok fele megterhelőnek érzi az olyan hétköznapi tevékenységeket, mint a házimunka, a cipekedés, a lépcsőzés, a közlekedés, a kisgyermekek emelgetése vagy a kertészkedés, ráadásul a 35-50 évesek fele fájdalmat is tapasztal közben. A fájdalom leggyakoribb oka lehet a porckopás, amely már a 35 és 50 év közöttiek egynegyedét érinti – derült ki a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társaságának 2014-es felméréséből.

Jó tudni

A kopásos ízületi gyulladás, vagy egyszerűbben a porckopás az egyik leggyakoribb ízületi betegség. Oka az ízületeket párnázó kemény, de rugalmas szövet, a porc kopása: ilyenkor a sérült porcfelület dörzsölődik, gyulladás jöhet létre, ami fájdalmat, merevséget és mozgási nehézségeket okoz.

Okosan kíméljük magunkat

  • Nem kell a karácsonyi nagytakarítást egy nap alatt elvégezni. Osszuk be a feladatokat úgy, hogy ne erőltessük túl magunkat. Különösen az olyan munkákat osszuk be hosszabb időre, akár több napra vagy hétre, amelyek egy mozgássorra épülnek, így egyes tagjainkat, ízületeinket különösen terhelik.
  • Legyünk tekintettel erőlétünkre és korlátainkra. Ha egy teli kosár szennyes ruha túl nehéz, osszuk fel kisebb adagokra.
  • Takarítás közben sose mászkáljunk üres kézzel, használjunk ki minden alkalmat arra, hogy valamit a helyére vigyünk. Legyen a kezünk ügyében például egy szatyor vagy kis szemetes, ebbe gyűjthetjük, amit ki akarunk dobni. Legyen nálunk több törlőrongy is, hogy ne kelljen állandóan kiöblíteni a rongyot.
  • Pihenjünk. Ne végezzünk egy fajta munkát túl sokáig, szünet nélkül. Pihenjünk vagy váltogassuk az elvégzendő feladatokat.

Ne emeljünk nehezet

Bár a nagybevásárlás után gyorsabban végzünk, ha egyszerre pakoljuk be az autóból a szatyrokat, a hátunk, derekunk láthatja ennek kárát. Inkább tegyük meg többször az autó és a konyha közti utat, mintsem hogy megemeljük magunkat.

Megfelelő mozdulatok

  1. Mielőtt nekikezdünk a nagytakarításnak, kicsit mozgassuk át végtagjainkat úgy, mintha sportoláshoz melegítenénk be.
  2. Figyeljünk oda, ha előre kell hajolnunk: inkább egyenes törzzsel guggoljunk le.
  3. Guggoljunk, ne hajoljunk, amikor nehezebb tárgyat emelünk fel vagy teszünk le a földre.
  4. Emeléskor használjuk inkább a láb- és hasizmainkat. A felemelendő tárgyat tartsuk minél közelebb testünkhöz.
  5. Ne csavarjuk ki testünket túlságosan. Ha például porolunk, ne egy-egy testrészünket forgassuk, hanem egész testünket egyszerre.

Tippek az egyes házimunkákra

Ha magas felületeket szeretnénk elérni, akkor a sámli, kisszék, asztal egymásra pakolása helyett mindig stabil kétlábú létrával dolgozzunk.

Törölgetés, padló tisztítása

§ A karácsonyi nagytakarítást mindig fölülről lefelé végezzük: pókhálózás, szekrények tetejének törlése legyen az első.

§ Ne hajlongjunk. Az alacsony zugokat seprűnyél vagy valamilyen bot végére helyezett ronggyal érjük el.

§ Sose térdeljünk, inkább válasszuk a négykézláb helyzetet! Ha térdünkre vagy csuklónkra kell támaszkodnunk, jól tesszük, ha a kemény felület és magunk közé párnát, ruhadarabot vagy valamilyen puha anyagot helyezünk.

§ Ha nehézségeink vannak a magasabb vagy alacsonyabb felületek leporolásával, barkácsoljunk össze egy hosszú papírgurigát egy portörlő ronggyal.

§ Amennyiben fájdalmas még a rongy megfogása is, húzzunk kezünkre kesztyűt vagy egy pár nyúlós régi zoknit.

Porszívózás

Ahelyett hogy oda-vissza rángatnánk a porszívó fejét a szőnyegen, álljunk egyenesen és lassú egyenletes tempóban, egyenes törzzsel járjuk végig az egész szobát oda, majd vissza. A merev tartás izomgörcsöt okoz!

Mosogatás, vasalás

Ha sokáig kell egy helyben állnunk, jobban tesszük, ha egyik lábunkat kicsit magasabbra helyezzük, mint a másikat. Mosogatás, vasalás közben tegyük egy kis sámlira az egyik lábunkat.

Ablakpucolás, függönymosás, lámpák tisztítása

Az ablakok mosása közben nyugodtan nyújtózkodjunk. Ha megterhelő a munka, inkább osszuk el több napra az ablakpucolást vagy haladjunk helyiségenként és akkor nem olyan fárasztó. Függönyt mindig létráról szedjük le és tegyük fel, hogy a fejünket ne keljen sokáig hátra hajlítani, mely szédülést, hányingert okozhat.

Bevásárlás, cipekedés

Ügyeljünk a szatyrok, táskák szimmetrikus elosztására: mindkét kézben egyforma nehéz legyen. Ezzel ugyanis kíméljük a gerincoszlopunkat.

A fájdalomcsillapítás nem elég! A porckopás egy idő után vissza ugyan nem fordítható, de lassítható, késleltethető folyamat. Az ízületi betegségre a patikában recept nélkül is kaphatunk porcépítő készítményeket. Fontos a porckopás komplex kezelését mielőbb elkezdeni, mert egyes fájdalomcsillapítókról bebizonyosodott, hogy mellékhatásként súlyos szívproblémákat okozhatnak, ezért ezeket a fájdalomcsillapítókat jó keringés esetén is célszerű minél rövidebb ideig, minél kisebb adagban szedni.