Képzeletbeli utazás a puff orrspray-vel

Amellett, hogy az orr a légzés és a szaglás folyamataiban kulcsfontosságú, gyógyszerterápiás szempontból lényeges, hogy az orr nyálkahártyáján keresztül egyes hatóanyagok bejuttathatók a szervezetbe.

Az orrüregben történő gyógyszeralkalmazás egyszerű és kényelmes a beteg számára. Napi kétszer-háromszor egy-két puff az orrba, és újra levegőhöz jut a beteg, enyhülnek az allergiás panaszai. Sokan csodálkoznak, hogy középfülgyulladás esetén orrba (nem fülbe!) fújandó orrspray-t rendel nekik az orvos. Félreértésről szó sincs, az orr a garaton és Eustach-kürtön keresztül anatómiai összeköttetésben áll a füllel. Bármilyen furcsa is, de megfelelő hatóanyagokkal orron keresztül akár a migrénes fejfájását vagy csontritkulását is orvosolhatja a beteg.

 

 

Az orrnyálkahártya nagy felszívófelületű

Az orr kiemelkedő, csontos-porcos váza alatt húzódik a kb. 6 cm hosszúságú orrüreg, aminek a térfogata mintegy 20 ml-re tehető. Az orrüreget az orrsövény választja két részre. Az orrüreg oldalán találhatók az orrkagylók, melyeknek nagy szerepe van a belélegzett levegő melegítésében, párásításában és szűrésében. Az orrkagylók vérerekkel történő behálózottsága nagyon gazdag, ami egyrészt lehetővé teszi az átszűrt levegő megfelelő hőmérsékletének a beállítását, másrészt nagyon jó felszívó felületet biztosít az orrban alkalmazott hatóanyagok számára. Az orrnyálkahártyán alkalmazott hatóanyagokkal a helyi (pl. orrdugulás kezelése nátha esetén) hatáson túl, távoli hatás (pl. csontritkulás kezelésére alkalmas hatóanyag orrban történő alkalmazása) is elérhető.

 

Orrspray vagy orrcsepp?

Az orrspray-ket permetező feltéttel ellátott túlnyomásos tartályokban hozzák forgalomba, amelyeken általában adagolószelep is található. Az orrcseppekkel összehasonlítva az orrspray-k permetképzés révén alkalmasak a hatóanyag nagyobb mértékű eloszlatására az orrüregben. Az orrspray-ket általában stabilizálni, konzerválni szükséges. A vizes alapú készítmények gyakori tartósítószere a benzalkónium-klorid.

 

A hatóanyag útja az orrban

A készítményekből kifújt mikroszkopikus méretű spray-cseppek utazásuk során elsőként az orrot belülről bélelő nyálkahártyára jutnak. Az orrnyálkahártya csillószőrös hengerhámmal fedett. Ahhoz, hogy az orrban alkalmazott patikaszerek felszívódása, azaz a nyálkahártyákon való átjutása és a vérerekbe való bekerülése eredményes legyen, az alkalmazott gyógyszerformának elegendő időt kell eltöltenie a felszívódás helyén. Más szavakkal: célszerű az utazás során – az orrnyálkahártyán – egy minél hosszabb várakozási időt beiktatni. A készítmények orrüregben való tartózkodása ellen ható tényező az orrnyálkahártya csillószőrös hengerhámjának a „kisöprő munkája”, ami igyekszik minden, az orrüregbe került idegen anyagot, így az orrspray-k finoman porlasztott cseppjeit is eltávolítani.

A gyógyszerkutatók és -fejlesztők leleményessége azonban próbálja ezt az akadályt legyőzni. Arra törekednek, hogy olyan viszkózus, géles állagú készítményeket fejlesszenek ki, amik jobban tapadnak az orrnyálkahártyához és így nő a felszívódás helyén való tartózkodás ideje. Amennyiben megtörténik a felszívódás a hatóanyagok vagy helyben, vagy a véráram révén távoli helyeire eljutva képesek a hatásukat kifejteni.

 

Az orrssray-k típusai

 

  • Helyi hatással rendelkeznek az orrdugulás megszüntetésére alkalmazott orrnyálkahártya-lohasztó (pl. oximetazolin, a xilometazolin hatóanyagú) szerek, amik érszűkítő hatásuknak köszönhetően csökkentik az orrfolyást, és átjárhatóbbá teszik a levegő útját. Mentol, eukaliptusz vagy illóolajok jelenléte a hatást tovább fokozhatja, a légzésfunkciós paramétereket javíthatja. Az allergiás tünetek (híg, vizes jellegű orrfolyás) kezelésére szolgálnak pl. a nátrium-kromoglikátot tartalmazó orrban alkalmazott spray-k.
  • Érdekesebb orrspray-k azok a hazánkban is forgalomban lévő szerek, amik például a migrén tüneteinek enyhítésére szolgáló szumatriptánt, vagy a csontritkulás kezelésére alkalmas, orrnyálkahártyán keresztül felszívódó kalcitonint tartalmaznak. Ezeknél, az ún. távoli hatást kifejtő orrspray-knél a hatóanyag a nyálkahártyán való átjutást, a véráramba való bekerülést követően a szervezet távoli helyein megtalálható célsejtekhez, vagy azok gyógyszerkötő helyeihez utazik, ahol a terápiás hatását kifejti.

 

Mi a jövő útja?

 

Számos kutatás folyik különféle jellegű hatóanyagok orrüregben történő alkalmazását illetően. Például, a szülés során a méhösszehúzódások kiváltásáért és azt követően a tejelválasztás megindításáért felelős oxitocin orrspray-ként való alkalmazása állatkísérletekben ígéretesnek tűnik.

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész