Vita a családban? Ne söpörjük a szőnyeg alá!

Születésünktől kapcsolatot teremtünk a külvilággal, s az emberi viszonyok, kapcsolatok által formálódik saját személyiségünk.

 

Az ember legfontosabb kötődése: a kapcsolat a családjával

 

Innen hozza az ember a legtöbb értéket és személyiségjegyet, ami lehet negatív és pozitív egyaránt. A család fontossága megkérdőjelezhetetlen. Egy egyszerű példa: manapság mivel rengeteget kell teljesítenünk, dolgoznunk, napjaink nagy részében általában munkánkat végezzük: rohanunk, a feladatainkat intézzük. Mivel mindannyian igyekszünk jobb állást kapni, felfelé törekszünk, s ilyenkor számos falba ütközünk, jó néhány emberrel konfrontálódunk. Egy-egy ilyen nehéz nap után döbbenünk rá, milyen jó is az, ha meleg otthon és szerető családtagok vesznek minket körül. Azonban a családtagjaink is számos problémával kell megküzdeniük nap mint nap, így gyakori otthon is a súrlódás, nézeteltérés a családtagok között.

 

 

A családban fontos szerepe van a kommunikációnak

Azért játsza a kommunikáció a család életében az egyik főszerepet, mert rengeteg olyan helyzet adódhat, mikor egy közeli hozzátartozónk elkeseredett, esetleg magányos. Ilyen esetben a legfontosabb, hogy az adott személy érezze a törődést, a szeretetet. A kommunikáció nélkül mindez lehetetlen lenne. Ne felejtsük el, hogy a kommunikáció nem csak verbális, hanem non-verbális úton is jelentős szerepet kaphat életünkben. A lehetőségekhez képest igyekezzünk minél több időt tölteni családtagjainkkal. Elég egy közös reggeli, vagy ebéd. Ezek apró dolgok, de fontosságukat tekintve, nagy súlyuk van.

Nincs család konfliktusok nélkül

A legfontosabb nem az, hogy elkerüljük a családi konfliktusokat, hanem hogy olyan konfliktuskezelő technikákat dolgozzunk ki, melynek segítségével megoldjuk ezeket -, s ráadásul még profitálunk is az adott helyzetből. Ezek a technikák tanulhatóak és könnyen elsajátíthatóak. Több olyan esettel is találkoztam, ahol a szülők azt a hibát követték el, hogy gyermekükben önmagukat szerették volna látni, vagy esetleg a meg nem valósított álmokat teljesíteni csemetéjükön keresztül. Ez súlyos személyiségzavarhoz vezethet. A legfontosabb, hogy a szülő arra ösztökélje a gyermekét, hogy minden esetben csak és kizárólag önmagát valósítsa meg.

 

A pszichológus tanácsa:

a túl régen tartó, s túlságosan mély, megrekedt családi probléma esetében forduljanak szakemberhez. Ha ezt nem teszik, akkor oly mértékű lelki válságba kerülhetnek, mely számos pszichés problémát okozhat – a leggyakrabban  depressziót, ami vezethet akár öngyilkossághoz is.

 

Ezzel ellentétben, ha nincs nagy probléma családunk életében egy kis odafigyeléssel, törődéssel jobbá tehetjük családunk életét. Valójában elismerem, hogy tág fogalom a fent említett „túl nagymértékű családi probléma”, mégis azt gondolom, hogy minden család, annak minden tagja megéli valahogy a kialakult konfliktust. Ha a családtag azt érzi, hogy megváltozott a kapcsolata a párjával, rokonával, továbbá kihat ez a helyzet a mindennapi életére, lelki egyensúlyára, akkor ott érdemes már elgondolkodni. Tapasztalataim szerint a párok, családok későn keresnek fel pszichológust. Pedig az időben történő segítségkérés megmentheti a válságban lévő kapcsolatokat.

Makai Gábor

klinikai szakpszichológus

makai.pszichologus@gmail.com
www.makaigabor.hu