Kérdések a cukorbetegségről

0
319
Fotó: spukkato © 123RF.com

A cukorbetegség az egész életre kiható állapot, mely teljes életmódváltást kíván. A zavar mibenléte és kezelése is összetett, ezért mind a frissen diagnosztizált, mind a „régebbi” diabéteszesek megannyi kérdéssel találhatják szemben magukat.

Életem végéig inzulinra szorulok?

A cukorbetegség a tudomány jelenlegi állása szerint nem gyógyítható, ám megfelelő kezeléssel a vércukorszint normalizálható. Ehhez az esetek többségében az életmódváltáson kívül valamilyen készítményre van szükség: ez lehet inzulininjekció vagy valamilyen tabletta (hogy kinek melyikre van szüksége, azt több tényező is befolyásolja). Ám azt érdemes tudni, hogy az állapot első számú terápiás módja a személyre szabott diéta és a rendszeres mozgás, így elképzelhető, hogy bizonyos idő után – vagy már a kezdetektől – elég csupán a megfelelő életmód követése. Természetesen a rendszeres kontroll ez esetben is elengedhetetlen!

Le tudom váltani az inzulint tablettára?

Sokan úgy gondolják, hogy ha egyszer el kellett kezdeni inzulinozniuk magukat, akkor már mindig ezt a kezelési módot kell követniük. Pedig meglehet, hogy – ha pl. alacsonyabb a vércukor szintje, akkor – elég a gyógyszeres terápia. Természetesen az ellenkezőjére is szükség lehet, vagyis arra, hogy a gyógyszerről inzulinra kell váltani – ilyen lehet pl. a terhesség/ szoptatás, műtét, bizonyos betegségek, ill. az állapotban bekövetkezett romlás.

Le kell mondanom az alkoholról?

A felnőtt cukorbetegek bár ihatnak alkoholt, ám nem mindegy, mit, mennyit és hogyan. Fontos ugyanis, hogy az illető ropogtasson mellé valamit (pl. teljes kiőrlésű kekszet), valamint kerülje a cukros italokat (pl. likőr, desszertbor). A legjobb, ha jó minőségű száraz vörös- vagy fehérborra teszi le a voksát. Nőknél 1, míg férfiaknál 2 egység alkohol engedélyezett.

Változtat valamit az addigi kezelésen a változókor?

A menopauza egy sor hormonális változást indít el, melynek során először a progeszteron, majd később az ösztrogén szintje lecsökken. Mivel mindkét hormon komoly befolyást gyakorol az inzulin szintjére, így nem csoda, ha sok, változókorban lévő cukorbeteg nőnél vércukor-
ingadozások figyelhetőek meg. Ilyenkor egyeztetni kell a továbbiakról a kezelőorvossal, aki az addigi dózis módosítását írhatja elő.

Forrás: Galenus

A cikk a Patika Magazinban jelent meg. Keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!

2024. június

A cikkben felhasznált fotók forrása: bbtreesubmission © 123RF.com, topntp © 123RF.com, katiekk2 © 123RF.com

Idén újra megrendezésre kerül az Országos Patikanap 2024. június 5-én. Az év egyetlen napja, amikor a figyelem a gyógyszerészek munkája felé fordul, és az az ő tevékenységük ünnepe.

Minden Patikanapnak van egy kiemelt egészségügyi témája is, mely központi szerepet játszik a következő évi Patikanapig. 2024-ben ez a diabetes.

Ez azért is fontos, mert a túlsúly, a mozgásszegény életmód,a helytelen táplálkozás, a magas cukorbevitel mind-mind hozzájárul a betegség kialakulásához. Megfelelő információ és egészségügyi tanácsadás, viszont segíthet e körkép kialakulásának megakadályozásában, vagy legalább a késleltetésében. Hamarosan elindul a Nemzeti Diabetes Program, melynek a stratégiai kialakításában a gyógyszerészi kamara
is közreműködik. Ha már valaki cukorbeteg, akkor rendkívül fontos a megfelelő gyógyszerelés, a vércukorszint karbantartása, mert ez az élethosszig tartó betegség számtalan kockázattal jár. Ezért a tanácsadásban nagyon nagy szerepe lehet a gyógyszerésznek, mert ő az, aki időről időre találkozik a beteggel, nyomon tudja követni az orvos által előírt terápiát, és kérdés esetén megfelelő, hiteles információkkal szolgálhat. A patikák tehát ezen a napon kitüntetett figyelemmel várják nemcsak a cukorbetegeket, hogy a szakemberek minden felmerülő kérdésre kimerítő választ tudjanak adni.

A hivatalos országos ünnepi megnyitóra Alsónémediben 2024. június 5-én, szerdán kerül sor. Erre a napra biztosított a szűrőbusz egész napos jelenléte is, amelyen az érdeklődők ingyenes szűrővizsgálatokon, tanácsadásokon vehetnek részt.

További információ