Az elülső keresztszalag (LCA) sérülés az egyik leggyakoribb sportsérülés. A térdízület egyik legfontosabb stabilizátora az elülső keresztszalag. Szakadása után az ízület instabilitása következik be.

A sérülés leggyakrabban a térd oldalirányú kimozdulásával, a lábszár fokozott kicsavarodásával jön létre. A korai ízületi kopás (arthrosis) elkerülése miatt, illetve egy jó funkciójú stabil térdízület elérése érdekében a cél az ízület stabilizálása.

Megfelelően megerősített combizomzattal és jó statikával a hétköznapi életben elkerülhető a műtét, bár a mikroinstabilitás következtében továbbra is fennáll a kopás veszélye. A térdízületet igénybevevő tevékenység vagy sport esetén a szalagpótlás javasolt.

Elülső keresztszalag sérülés gyanúja esetén artroszkópiát végeznek, melynek során igazolják, vagy kizárják az elülső keresztszalag szakadását, megállapítják a sérülés pontos helyét, ellátják az ízület egyéb képleteinek sérülését.

A szalagplasztika utáni rehabilitációs protokoll betartása rendkívül fontos! A gyógytornász által irányított speciális személyre szabott gyógytorna végzése a gyors és hatékony felépülés alapfeltétele.

Székely Réka
Súlypont Ízületklinika
www.sulypont.hu

 

(ni)