Készüljünk fel a tavaszi mozgásra!

0
219
Fotó: 123rf.com

Itt a jó idő, sokan alig várják, hogy kiszabaduljanak a természetbe: sportolnak, kertészkednek vagy kirándulnak, ami a húzódások, zúzódások és ficamok rizikójával is jár. Ez azonban senkit se riasszon el a szabadtéri tevékenységektől, érdemes vigyázni és betartani a fokozatosság elvét.

Olyan sporttevékenységet válasszunk, amely nyújtja az izmokat, ahelyett, hogy gyarapítaná a tömegüket. A kitartó kerékpározás pl. erősíti a lábikrát és a combot. A gyaloglás viszont egyszerű és hatékony fizikai aktivitás ebből a célból, feltéve, ha legalább 30 percet igénybe vesz naponta.

Ha időnk engedi, és az időjárás is kedvező, ehhez jó megoldás lehet az is, hogyha egész évben próbáljuk ritkábban használni az autónkat vagy a járműveket, és gyalog megtenni racionálisnak ítélt távolságokat. De ajánlható még a stretching, a jóga, a Pilates, a korlát melletti gyakorlás, mely mind nyújtja az izmokat.

Ha mégis bekövetkezik a baj, a sportsérüléseknél egy jól körülhatárolható terület kezelésére van szükség, elsősorban a helyileg (külsőlegesen) alkalmazott készítmények választandók. (Ha 3-5 napon belül nem javulnak a sérüléses panaszok, orvoshoz kell fordulni.)

  • A zúzódások kezelésére gyógynövényi kivonatokat tartalmazó készítmények alkalmazhatók. Az árnika, a fekete nadálytő, a varázsmogyoró, illetve a vadgesztenye termékei javasolhatók.
  • Az ízületi- és izomduzzanatok enyhítésére heparintartalmú gélek, krémek ajánlhatók.
  • A sérülések gyógyulását igazoltan segítik a sportgyógyászatban leggyakrabban javasolt nemszteroid gyulladáscsökkentő hatóanyagú (pl. diklofenák, ibuprofén, naproxen, piroxikám) készítmények. Ezek, amellett, hogy a fájdalmat csillapítják, a gyulladást is mérséklik.

A sérült terület hűtése, azon túl, hogy jóleső érzést jelent, a fájdalmat is minimalizálja. A helyileg alkalmazott hideg ugyanis szűkíti az ereket, csökkenti az érintett terület véráramlásának a mértékét, és ezzel egyidejűleg megakadályozza azt, hogy a sérülés helyén szabaddá vált fájdalomkeltő molekulák távolabbi helyekre eljuthassanak a vérárammal. Ideális esetben hideg géltasak alkalmazása a célravezető, lehetőleg száraz kendőbe tekerve, majd a fájó testrészre helyezve. Ha erre nincs lehetőség, akkor akár egy csomag – száraz kendőbe csavart – fagyasztott zöldség is jó szolgálatot tehet.

Fotó: pixabay.com

Könnyítsünk a lábon!

Nehézláb-érzés, lábfájás esetén használjunk gyógynövénytartalmú (pl. vadgesztenye-kivonatot tartalmazó) krémeket vagy zseléket. Emellett persze életmódunkon is változtassunk, amennyire módunkban áll. Ha lehet, kerüljük az egész napos ülőmunkát, különösen keresztbe tett lábbal! Váltogassuk az ülő és álló testhelyzetet, amikor pl. rövid szünetet tartunk a munkában, telefonálunk, vagy kisebb gyűlésen vagyunk.

Az a kis „séta” is jót tesz a lábnak, ha rendszeresen felállunk, és átmegyünk a kollégánkhoz, ha meg akarunk beszélni vele valamit, ahelyett, hogy e-maileket küldenénk neki. Munka után, a nap végén pedig érdemes hideg vízzel lezuhanyozni a lábunkat, alulról felfelé haladva – jót tesz a keringésnek, és az esetleges nehézláb-érzés is enyhíti.

Forrás: Galenus


Fizetett hirdetés

Dr. Krém Vadgesztenye Forte – koncentrált vadgesztenye hatóanyag tartalommal!
A krém alapja a vadgesztenye kivonat, melyet optimálisan egészít ki a kámfor és a mentol hűsítő hatása. A Vadgesztenye Forte krém jótékony hatást fejthet ki visszeres panaszok esetében. Ajánlható fáradt, feszülő lábakra, ödémák, véraláfutások, duzzanatok kezelésére.
Megrendelés: https://www.drkrem.hu