Veszélyes fogyasztószerek

0
514
Fotó: 123rf.com

Néhány éve újdonságként terjedt a hír, miszerint a vaspótlás segíthet a fogyásban. Tény, hogy a vérszegény betegeknél a vasháztartás normalizálása a testtömegindex (BMI) csökkenéséhez vezet; ebből azonban nem következik az, hogy az egészséges, nem vashiányos egyéneknél történő tartós és fokozott vaspótlás fogyasztó hatású. Óvatosnak kell lenni, ugyanis a vas túladagolása a gyomor- és bélpanaszokon kívül a szív, a máj és a vesék károsodásával is járhat!

Fotó: 123rf.com

Súlyos hiba a szervezet hormonális rendszerébe való beavatkozással megkísérelt fogyás! Az, aki fokozott jódbevitellel, netán a pajzsmirigyhormonok fogyasztásával szeretné „felturbózni” az anyagcseréjét, és ilyen módon lefogyni, az egészségét teszi kockára. Mindez fokozottan igaz akkor, ha egyéb fogyasztószerekkel kombinálja a pajzsmirigyműködésre ható szereket.

Bár Magyarország jódhiányos területnek számít, mivel az ivóvízzel és a táplálkozással kevés jód jut a szervezetbe, mégis, ha jódpótlásról van szó, egészséges egyéneknél szem előtt kell tartani a napi maximum 150 mikrogrammos beviteli dózist.

A fogyást ígérő csodaszerek, kilók lefaragásával kecsegtető technikai újítások ellenére is helytálló a régi megállapítás: egészségesen lefogyni csak a táplálkozásra való odafigyelés és a testmozgás ideális kombinációjával lehet!

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész

A cikk áprilisban, a Patika Magazin Trendi mellékletében olvasható! A magazint keresse a gyógyszertárakban!