A vécé használata után százból 95-en nem mosnak kezet az ártalmas baktériumok elpusztításához elegendő ideig egy amerikai tanulmány szerint.

Háromból csak ketten használnak szappant, tízből egy mindenestül kihagyja a kézmosást, és a férfiak sokkal gyengébben teljesítenek a kézhigiénia területén, mint a nők – írja a Live Science tudományos portál a Journal of Environmental Health folyóiratban megjelent tanulmány nyomán.

Kézmosás teszt az éttermekben és a bároknan

A Michigan Állami Egyetem megbízott egy tucat diákot, hogy városuk bárjainak, éttermeinek és egyéb nyilvános helyeinek mosdójában észrevétlenül figyeljék meg és jegyezzék fel, hogy mosnak kezet a látogatók. Összesen 3749 ember viselkedéséről gyűjtöttek adatokat. Sok fertőzőbetegség elkerülhető lenne, ha rendesen mosnánk kezet.

Így kell kezetmosni vécéhasználat után

Az amerikai Betegségellenőrzési és -megelőzési Központ (CDC) ajánlása szerint a kezet szappannal és vízzel, tizenöt-húsz másodpercig kell mosni. Ezzel szemben a vécéhasználók átlagosan csak hat máspercig mosták a kezüket, és mindössze öt százalékuk töltött vele 15 másodpercnél többet – állapították meg a kutatók.

A férfiak miért nem szeretnek kezet mosni?

A férfiaknak csak a fele használt szappant, és 15 százalékuk egyáltalán nem mosott kezet, ezzel szemben a nők 78 százaléka nyúlt szappan után, és csak hét százalékuk hagyta ki a kézmosást.

“Azért döbbenetesek az adatok, mert egy korábbi kutatás sokkal kedvezőbb eredményeket hozott” – állította Carl Borchgrevink, a tanulmány egyik szerzője.

A fertőzőbetegségek terjedése kézmosással állítható meg a leghatékonyabban

Az is kiderült, ha piszkos volt a mosdó, kevesebben vették igénybe, míg a tisztaság meghosszabbította a kézmosással töltött időt. Nagyobb volt a kézmosási kedv a nap elején, valamint akkor, ha erre külön jelek hívták fel a figyelmet. A tanulmány szerint ilyen táblák a férfi mosdókban lennének különösen hasznosak.

A CDC szerint a fertőzőbetegségek terjedése kézmosással állítható meg a leghatékonyabban. A piszkos kezek körülbelül ötven százalékkal növelik az élelmiszerrel terjedő megbetegedések számát.

MTI