Lábboltozat és talpfájdalom futás után? Fontos a diagnózis

0
613

A futás számos fizikális és mentális előnye mellett bizonyos mozgásszervi problémák gyújtópontja is lehet, nem ritkán a lábfejben, a lábboltozatnál, a talpon jelentkezik fájdalom. Ez azonban nem kell, hogy a mozgásról való lemondáshoz vezessen, csupán keresni kell a diagnosztizálás és a kezelés lehetőségeit. Ebben a kérdésben segít dr. Magbade Gábor, a FájdalomKözpont ortopéd orvosa.

Ezek lehetnek a fő okai a futás utáni talpfájdalomnak

Akár profi-, akár amatőr futó valaki, rövid- és hosszútáv futás után is tapasztalhat bizonyos kellemetlen érzeteket, fájdalmat testének különböző pontjain, amelyek kapcsolatba hozhatók a mozgással. Az egyik legkritikusabb pont ebből a szempontból a láb. A talp, a sarok, a lábboltozat is fájhat, nem ritkán éppen futás után. Magbade doktor azokat a gyakori okokat vette számba, amelyek ezt okozhatják.

Strukturális problémák

Az olyan szerkezeti problémák, mint a magas lábboltozat, vagy a lapos talp okozhatják vagy fokozhatják a lábboltozat fájdalmát. Ezek a problémák lehetnek veleszületett jellegűek és akár egy sérülés következményei is, bár vannak olyan állapotok, amelyek még fájdalmasabbá tehetik a helyzetet:
– Túl erős vagy rosszul felépített edzés miatti túlterhelés.
– Súlygyarapodás.
– Az idősödéssel járó változások, például az inak és szalagok rugalmasságának csökkenése.
– Bizonyos neurológiai állapotok.

Számos ilyen szerkezeti problémára részleges megoldást jelenthet egy olyan – lehetőleg személyre szabott – talpbetét, amelyet kifejezetten futáshoz, sportoláshoz terveztek. Van azonban, amikor érdemes ortopéd orvos és mozgásterapeuta segítségét kérni egy olyan edzésterv felállításához, amivel megelőzhető az állapotromlás, végső soron pedig ajánlatos lehet a futást valamilyen kisebb ütközési behatással járó sportra cserélni.

Boka erős befelé dőlése

A láb úgy van „tervezve”, hogy bizonyos módon mozogjon futás, járás vagy akár állás közben. Ennek része a boka bizonyos mértékű befelé hajlása, dőlése, vagyis az ún. pronáció. A pronáció legtöbbször normális, a probléma akkor jelentkezik, ha a pronáció mértéke túlzott, több mint 15 fokos. A pronációval küzdő emberek lába „X” alakban állhat, és olyan problémákkal is küzdhetnek, mint a lúdtalp, a lábujj-deformitások és az ízületi fájdalom – különösen a térdben és a csípőben, de a hátban, a sarokban vagy a lábboltozatban is. A tünetet enyhítheti a pronációs futócipő viselése, hosszú távon azonban ez nem jelent megoldást.

Talpi bőnye gyulladása

A talpi bőnye gyulladása, vagyis a plantar fasciitis a futás után jelentkező talpfájdalom egyik leggyakoribb oka. Amikor ugyanis ez a talpon átívelő vastag kötőszöveti szalag begyullad, az igen fájdalmas lehet. Mivel ennek a szalagnak fontos szerepe van a talp izmainak, inainak, és a láb boltozatának a fenntartásában, könnyű túlterhelni. Ilyenkor a normális 2-4 mm vastagságúról akár 6-10 mm-nyire is vastagodhat, ami miatt reggel, valamint hosszabb állás, lépcsőzés és futás következtében fájdalom jelentkezik. Jellemző lehet a talpi bőnye gyulladására az intenzív sarokfájdalom is. Bizonyos nyújtógyakorlatok és a megfelelő cipő viselése is fontos része lehet a kezelésnek, megelőzésnek.

Talpi alagút szindróma

A talpi alagút, vagy tarsalis alagút szindróma a lábszár, a belboka és a talp területén található ideg, a tibialis ideg nyomódása miatti zsibbadást és fájdalmat jelenti. Az érzés a láb talp felőli alsó részén jelentkezik. Az is előfordulhat, hogy ezt a problémát a túlterhelés és a nem megfelelő cipő okozza.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Minden olyan esetben érdemes szakorvosi kivizsgáláson részt venni, amikor a fájdalom nem múlik, esetleg erősödik és befolyásolja a végzett tevékenységet, akár a futást. Amikor akut a panasz, fontos pihentetni a lábat, egy ideig biztosan fel kell függeszteni a futást – ismerteti dr. Magbade Gábor, a FájdalomKözpont ortopéd orvosa.

– Ha a pihentetés hatására sem javul a helyzet, következő lépcsőfok lehet egy nem-szteroidos gyulladáscsökkentő terápia. Amennyiben ez nem elegendő, meg lehet próbálni egy szteroidos injekciókúrát, amely gyorsan képes csökkenteni a fájdalmat. Ugyanakkor ezzel kapcsolatban tudni kell, hogy tüneti kezelésnek számít, illetve csak korlátozott ideig használható, az esetleges mellékhatások miatt. Emellett hasznos segítség lehet a helyi vérkeringést fokozó fizikoterápia, a lökéshullám kezelés, és minden esetben ajánlott betartani a szakorvos tanácsait a helyes mozgáskivitelezésre és lábbeli viselésre vonatkozóan. Hosszú távon pedig nagyon hasznos egy gyógytornásszal való együttműködés is. A fenti kezelési lehetőségek a jó minőségű, rendszeres mozgás, tornáztatás, nyújtás nélkül csak ideiglenes, részleges eredményt hoznak.

Forrás: FájdalomKözpont