Labordiagnosztika közérthetően

Egy informatív weboldal laikusoknak és szakembereknek.

Labordiagnosztika. A kifejezés hallatán a szakembereknek elsősorban a precizitás, figyelem és kötelességtudat jut az eszébe. Valóban gondos és lelkiismeretes szakemberekre van szükség e területen, hiszen ez nem csupán munka, hanem egy nagy felelősséggel járó hivatás.

A laikusok azonban inkább bonyolult műszerekre, kémcsövekre és ismeretlen szakkifejezésekre gondolnak, ha labordiagnosztikáról esik szó. A legtöbben csak akkor próbálják jobban megérteni a vizsgálatok menetét és fontosságát, ha életük úgy hozza, hogy laboreredményekre van szükségük. Hogyan történik egy vizsgálat? Mit jelentenek a rövidítések? Miképp kell értelmezni az eredményeket? Szinte minden válasz további kérdéseket vet fel. Nem könnyű kiigazodni.

 

LabTestsOnline.hu

Néhány évvel ezelőtt a Magyar Laboratóriumi Diagnosztikai Társaság (MLDT) és az Orvosi Laboratóriumi Vizsgálatok Szakmai Kollégiuma (OLVSZK) megoldást keresett a problémára. Olyan weboldal létrehozását tűzték ki célul, amely a labordiagnosztikai tevékenységet és eredményeket hivatott bemutatni informatívan, mégis egyszerűen. Így született meg a LabTestsOnline.hu weblap. Az oldal a kezdetek óta díjmentesen elérhető, azaz nem kereskedelmi célú eszköz. Tartalma olyan lakossági és szakmai adatbázis, amely évről-évre folyamatosan fejlődik és bővül.

 

Közérthető magyarázatok mindenkinek

A már több nyelven is olvasható weboldalnak sikerült elérni célját.

  • Közérthetően bemutatja az orvosi laboratóriumok diagnosztikai tevékenységét,
  • az egyes vizsgálatok elvégzésének feltételeit,
  • valamint az eredményekből levonható főbb következtetéseket.

Elsősorban nem egészségügyi szakemberek részére készült, ezért nyelvezetében, megfogalmazásában igyekszik kerülni a szakzsargont és a speciális orvosi kifejezéseket. Mindez nem jelenti azt, hogy tartalma kivonatos vagy felszínes lenne.

A laikusok mellett az egészségügy különböző területein dolgozók, például az orvostanhallgatók is találhatnak benne hasznos szakmai információkat.

A honlap rendkívül széles körű tartalmat nyújt a labordiagnosztika témakörében, ám fontos megjegyezni, hogy az ott talált információk nem váltják ki az orvossal történő konzultációt. Használatával azonban tájékozottabbá válnak az érdeklődők, amely megkönnyíti a konzultációt beteg és orvosa között.

www.labtestsonline.hu