Lábszag ellen: fekete tea

Amikor a kellemetlen lábszag egyre csak visszatér, tenni kell ellene! Ez a probléma gyakrabban előfordul a meleg időben. A nyári időszakban tehát – különböző megoldásokat keresve – még jobban kell figyelnünk rá. A rossz szagok megszüntetése érdekében nagymamáink például fekete teás lábfürdőbe áztatták a lábukat. Próbáljuk ki mi is!

A testünk különböző részein található verejtékmirigyek legsűrűbben a talpon lelhetők fel. Így nem meglepő a gyakori lábizzadás, leginkább akkor, ha zárt cipőt viselünk, de melegben sokszor a szandálok sem segítenek. Amikor az izzadság nem tud megfelelő mértékben eltávozni a lábbeliből, illetve a bőrünkről elpárologni, a talpon lévő baktériumok elszaporodnak, és kellemetlen szagot okoznak.

  • A fekete teás lábfürdő csökkenti az izzadást, a termelődő verejték mennyiségét a benne lévő csersav összehúzó képességének köszönhetően. Ez az anyag (szerves sav) úgy mérsékli a verejtékmirigyek működését, hogy összehúzza a bőr pórusait (elzárva a verejtéket kiválasztó csatornákat), illetve elpusztítja a baktériumokat. Ezáltal megakadályozza vagy korlátozza a rossz szagok terjedését.

A recept

– Öntsünk egy nagy méretű tálba 1 liter meleg vizet.
– Tegyünk bele 5 db feketetea-filtert.
– Hagyjuk kb. 10 percig ázni, majd vegyük ki a tasakokat.
– 30 percig áztassuk a lábunkat a fekete teás lábfürdőben naponta egyszer.
– Ezután gondosan töröljük meg a lábunkat, hangsúlyt helyezve a lábujjak közti részekre.

 

  • Nagyfokú lábizzadás esetén naponta 2 alkalommal, alaposan beszappanozva mossuk meg jól a lábat. Ne felejtsük el jól bedörgölni a lábujjak közét. A napi megfelelő lábhigiéné jelentősen hozzájárul a rossz szagok kirekesztéséhez.
  • További segítség lehet: szórjunk 4 kávéskanálnyi szódabikarbónát a cipőnk belsejébe. Hagyjuk hatni egy éjszakán át, majd másnap rázzuk ki belőle, mielőtt felhúznánk a cipőt. A szódabikarbóna beszívja a nedvességet és közömbösíti a szagokat.
  • Ajánlott timsót tartalmazó hintőpor használata is, akár a lábra, akár a cipő belsejébe.

Galenus