Lassan terjed hazánkban a vírus

Az utóbbi két hétben Magyarországon csak mérsékelten emelkedett az influenzaszerű megbetegedések száma, lassan terjed az influenza. A megbetegedések száma még mindig a járványküszöb alatt van – derül ki az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) legfrissebb jelentéséből, ám a védőoltás, az alapos kézmosás és a megfelelő fertőtlenítés fontosságát hirdető kampány már elindult.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján január 21. és 27. között az országban 10,4 százalékkal emelkedett a megbetegedések száma az előző héthez képest, mintegy 13 500-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A fővárosban és négy megyében csökkent, 11 megyében emelkedett, négy megyében alig változott az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók száma.

Hol van a legtöbb beteg?

A megbetegedések aránya Pest megyében, Budapesten és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt a legmagasabb, Csongrád, Veszprém és Nógrád megyében pedig a legalacsonyabb. A 4. héten három óvodai közösséget érintő légúti járványról érkezett jelentés Baranya, Hajdú-Bihar és Tolna megyéből.

Az influenza A és B vírus terjed

A múlt héten összesen 48 influenzagyanús betegtől származó légúti minta érkezett az OEK légúti vírus osztályára. Ezek közül öt mintában mutatták ki az influenzavírust, három influenza A és két influenza B vírust azonosítottak.

Kikre veszélyes az influenza?

A betegek mintegy 42 százaléka 15 és 34 év közötti volt, több mint negyedük pedig a 35 és 59 év közötti korcsoportba tartozott. A gyermekek aránya csaknem 24 százalék, míg a betegek több mint 8 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

Stabilan tartja magát az influenza Európában

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombaton Facebook-oldalán azt közölte, hogy már tizenhárom ország jelentett kiterjedt influenzajárványt, 17 európai ország számolt be arról, hogy növekedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma. Öt nyugat-európai államban azonban már csökkenni kezdett az esetszám. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ 26 ország megbetegedési statisztikái alapján készített jelentése azt mutatja: stabilan tartja magát az influenza Európában – írta az ÁNTSZ.

 

Népegészségügyi kampány a megelőzésért

Országos népegészségügyi kampány indult az influenzás megbetegedések terjedésének megelőzéséért. Ehhez három közlekedési vállalat – a Volánbusz Zrt., a MÁV Zrt. és a Budapest Airport Zrt. – is csatlakozott, elsősorban plakátok kihelyezésével hívják fel a figyelmet a a védőoltás, a kézmosás és a fertőtlenítés fontosságára.

Pusztai Zsófia, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodájának vezetője kiemelte: az influenzás megbetegedés megelőzésének leghatékonyabb módszere a védőoltás. Mint mondta, a védőoltás a kockázati csoportokba tartozók – a krónikus betegek, a 65 évnél idősebbek, a 6 hónap és 2 év közötti életkorú gyermekek, valamint a várandósok – számára kiemelten fontos, nekik ebben a szezonban is 1,3 millió térítésmentes vakcinát biztosítanak.

Fontos továbbá az alapos kézmosás, s az hogy mindenki figyeljen oda a környezetében lévőkre is. Ugyanis, mint megjegyezte, zárt térben – például a tömegközlekedési eszközökön – sokkal könnyebben terjed a vírus.

Közlekedési vállalatok a megelőzésért

  • Kameniczky Ákos, a Volánbusz Zrt. forgalmi és kereskedelmi vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy társaságuk ezen felül a buszok fertőtlenítését ebben az időszakban kiemelt feladatnak tekintik.
  • Kriss Béla, a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatója közlése szerint naponta átlagosan 2700 vonat közlekedik az országban, s az azokon dolgozók, illetve utazók egészségének védelme érdekében a szerelvények, valamint a pályaudvarok tisztítása számukra is kiemelt fontosságú.
  • Szarvas Gábor, a Budapest Airport közösségi kapcsolatok, környezetvédelmi és munkabiztonsági igazgatója azt hangsúlyozta, hogy az utasmosdókban fertőtlenítőszereket helyeztek el, s a reptéren 24 órás egészségügyi szolgálat működik, amely folyamatos kapcsolatban áll a járványügyi hatóságokkal is. Ezen felül a Budapest Airport dolgozói számára térítésmentesen biztosítja az influenza elleni védőoltást – tette hozzá.

Az ÁNTSZ legfontosabb célja, hogy minél többen oltassák be magukat, különösen a kockázati csoportokba tartozók – emelte ki Berencsi György, az ÁNTSZ virológus professzora. Hozzátette továbbá, hogy megelőzésképpen nem ajánlott gyógyszert szedni, aki pedig már lázas, maradjon otthon.

MTI