Leggyakoribb kérdések a terhességi cukorbetegségről

0
505
Fotó: 123rf.com

A terhességi cukorbetegség egyre több nőt érint, így sokakat foglalkoztat. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa megválaszolja az állapottal kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket.

Ha nem volt a családban cukorbeteg, akkor is kialakulhat nálam?

Való igaz, ha a családban előfordult már cukorbetegség, akkor nagyobb az esély, hogy Önnél is kialakul (főleg akkor, ha közeli rokonnál mutatták ki a diabetes-t). Viszont ez nem jelenti azt, hogy nincs esély arra, hogy Önnél is fellép, hiszen más kockázati tényezők is vannak: ha pl. elhízott, keveset mozog, PCOS-sel küzd, egészségtelenül táplálkozik, akkor bizony személyes/családi kórtörténet nélkül is kialakulhat a terhességi cukorbetegség.

Inzulinrezisztens vagyok- biztos, hogy cukorbeteg leszek terhesség alatt?

Az inzulinrezisztencia és egyéb prediabetes-es állapotok jelentősen megnövelik a terhességi cukorbetegség esélyét, hiszen a várandósság során eleve inzulinrezisztens állapotba kerül a kismama. Viszont, ha odafigyel az életmódjára, betartja az előírt diétát és rendszeresen mozog (akár kismama tornát végez), akkor elkerülheti, hogy terhességi cukorbetegség alakuljon ki.

Inzulinra van ekkor szükségem?

Az attól függ, milyenek az értékei, milyen panaszai vannak- a terápia ezeket együttesen nézve kerül összeállításra. Enyhébb esetben elegendő az életmódterápia (diéta, mozgás), ám ha indokolt, akkor inzulin injekcióra van szükség.

Milyen hatással van a babámra a terhességi cukorbetegség?

A terhesség során a magas vércukorszint komoly problémákat tud okozni, mind a magzati létben, mind később. Amennyiben nem kezelik, úgy fokozott a rizikó a placenta problémákra, a baba nagyobb születési súllyal jöhet a világra, ami komplikációkhoz vezethet a szülés során. Ezen kívül megnő a koraszülés esélye is. Születés után hipoglikémiás állapot jöhet létre a babánál, ráadásul a későbbiekben megnő az elhízás, cukorbetegség és a szív-és érrendszeri problémák kockázata is.

Milyen hatással van rám a terhességi diabetes?

Ha a kismamánál a terhességi cukorbetegség nincs kezelve, akkor az megnöveli különböző veszélyes állapotok fellépésének esélyét: pl. nagyobb eséllyel alakul ki preeclampsia, valamint különböző fertőzések is könnyebben lépnek fel- amennyiben ez intim fertőzés, akkor a felszálló fertőzés a magzatot is veszélyeztetheti, és a méhszáj nyílását is okozhatja.

Mikor menjek szűrésre?

Ha nincs fokozott rizikója akkor elég egyszer a 24. terhességi hét körül mennie szűrésre. Magas kockázat esetén a 12-16. hétben is indokolt az OGTT vizsgálat. Természetesen, ha tüneteket tapasztal, melyeket akár magas vércukorszint is okozhat (fáradtság, fokozott szomjúság, gyakori fertőzések), esetleg, ha keton van a vizeletében, minél előbb kérjen vizsgálatot – mondja Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

 Elmúlik szülés után?

Legtöbbször igen (ha nem, annak legtöbbször az az oka, hogy már a terhesség előtt is cukorbeteg volt, csak nem tudott róla), ám fontos tudni, hogy a későbbiekben nagyobb lesz az esély arra, hogy 2-es típusú cukorbeteggé váljon, így rendszeres szűrés javasolt szülés után is! Először a szülés után 6 héttel, majd lehetőleg évente vegyen részt OGTT (terheléses vércukormérés) vizsgálaton, hogy ha kialakul magas vércukorszint, azt minél hamarabb kezelni lehessen, még a szövődmények megjelenése előtt!

Forrás: Cukorbetegközpont