Ma is melanomaszűrés a Margitszigeten

0
1452

A Magyar Rákellenes Liga ma is megtartja a melanoma szűrést a Strandkézilabda Világbajnokságon a margitszigeti Palatinus strandon

A 2016-os nyár jelszava: Legyél Te is naptudatos!

 • Az első nap eredményeként bőrgyógyászaink 4 basaliomás esetet, 2 rák megelőző állapotot és egy melanoma gyanús esetet találtak az ingyenes bőrgyógyászati szűrésen.
 • Az eseményen Beszeda Gábor is megjelent, aki a kisfiát, Zalánt hozta el a szűrésre, szerencsére szakorvosaink nála mindent rendben találtak a vizsgálat részleteit a július 24.-ei EgészségKalauz adásban tekinthetik meg.

A Magyar Rákellenes Liga ma is megtartja a melanoma szűrést a Strandkézilabda Világbajnokságon a margitszigeti Palatinus strandon.

Várunk szeretettel minden naptudatos érdeklődőt az ingyenes szűrésünkre!

A melanoma szűrés időpontja: július 14.

(szerda – csütörtök) 11:00 – 15:00

A Magyar Rákellenes Liga önkéntesei fogadják a szűrésre jelentkezőket a kézilabda világbajnokságon, ahol két bőrgyógyász onkológus vizsgálja át őket.

Ezeket érdemes tudnunk a melanomáról

 • Mi az a melanoma?

A melanoma a legveszélyesebb rosszindulatú bőrelváltozás, ami a „melanocyták”-ból, azaz a bőr festéktermelő sejtjeiből indul ki.

Kezdeti stádiumában a daganat még csak a bőr felső rétegében, a hámban van jelen. Ekkor még egy egyszerű kimetszéssel a páciens teljesen gyógyítható.

Ha a melanoma a mélybe terjed, ahol már nyirok- és vérerek is vannak, megnő az áttétek kialakulásának esélye, mivel a sejtek az erek útján távolabbi szervekbe kerülhetnek és ott megtelepedve nőni kezdenek, tönkretéve az adott szerv(ek) működését.

 • Kulcsfontosságú a szűrés!

Ezért kulcsfontosságú, hogy a melanomát minél korábban észrevegyük. Ennek módszere az önvizsgálat és a szűrővizsgálatok.

 • Ha már megvan a baj

A már kialakult áttétek célzott daganatellenes terápiákkal kezelhetők a leghatékonyabban. Számos új gyógyszert törzskönyveztek az elmúlt években, és a kutatások folytatódnak. A célzott kezelések egy meghatározott molekuláris célpontra irányulnak. Ez a célpont általában egy fehérje, amelyet egy olyan gén kódol, amely valamely mutáció miatt meghibásodott, és egy beragadt gázpedálhoz hasonlóan folyamatos növekedésre és osztódásra sarkalló jelet továbbít a sejtmag felé. A célzott terápiák feladata, hogy a hibásan működő fehérje működését gátolja, leállítva ezzel a tumorsejt növekedésének és osztódásának folyamatát.

Ez az újfajta megközelítés számos esetben komoly sikereket hoz a rákkezelésben pl. a HER2-pozitív emlőrák, a vastagbélrák, a tüdőrák, a gyomorrák és a melanoma célzott kezelésében.

A melanomás betegek kezelésére már olyan gyógyszerkombinációk is léteznek, amelyek egyszerre két molekuláris célpontra hatnak, ezzel tovább növelve a betegek túlélési esélyeit.

Az előrehaladott melanoma kezelésében alkalmazott másik új irány az immunterápia, amikor a gyógyszerekkel a beteg saját immunrendszerét sarkallják a daganat elleni védekezésre. Jelenleg vizsgálat alatt állnak már olyan kombinációk is, amelyek a célzott kezelések és az immunterápia előnyeit hivatottak ötvözni.

A célzott gyógyszerek egy részének alkalmazását hazánkban is támogatja az egészségbiztosító, azonban a legtöbb terápia, így a melanoma kezelésére szolgáló kezelések is csak egyedi méltányossági kérelemmel érhetőek el.

 • Hajlamosító tényezők

Meghatározhatók bizonyos tényezők, melyek fennállása növeli a melanoma kialakulásának kockázatát:

szőke, vörös haj
világos (kék, zöld) szemek
fehér bőr, mely könnyen leég
sok anyajegy
minél több szabálytalan anyajegy
a múltban elszenvedett napégések (szoláriumtól is)
rokonságban már előfordult melanoma
korábbi melanoma előfordulása

„A bőr nem felejt!” Minden életünk során elszenvedett leégés összeadódik!

A melanoma kialakulásának egyik fő oka a bőrt érő ultraibolya sugárzás, ami ellen a lakosság többsége még mindig nem védekezik megfelelően. Az UV sugárzás veszélyét sokan nem veszik elég komolyan, holott tudnivaló, bárkinél kialakulhat melanoma.

Mind a bőrgyógyászok, mind a média sokat tesz azért, hogy felhívja a figyelmet a napozás veszélyeire. Ennek ellenére gyakran találkozhatunk olyan strandolókkal, akik feketére süttették (szoláriumoztatták) magukat. Őket is szeretnénk tájékoztatni arról, hogy miért nem tanácsoljuk a túlzott napozást és szoláriumozást.

Legyél Te is naptudatos!

A napimádók 6 pontja!

 1. Korlátozd a tűző napon töltött időt, különösen 11.00 és 15:00 óra között!
 2. Viselj minél nagyobb bőrfelszínt takaró könnyű ruházatot, napszemüveget és persze védd a fejedet is!
 3. Mindig gondoskodj bőröd napvédelméről a bőrtípusodnak megfelelő faktorszámú fényvédő krémekkel!
 4. Havonta ellenőrizd a testedet, különösen figyelj a meglévő és az új anyajegyeidre!
 5. Évente minimum 1x látogasd meg a bőrgyógyászodat!
 6. Minimalizáld a szolárium használatát!

A melanoma figyelmeztető jelei az anyajegyekre vonatkozóan:

 • Aszimmetria – az anyajegy formája nem egyenletes, aszimmetrikus
 • Határvonal – az anyajegy széleinek változása
 • Szín – az anyajegy színe nem egységes, lehet benne feketés – barnás árnyalat vagy akár rózsaszínes – pirosas – fehéres – kék foltok is
 • Átmérő – az anyajegy átmérője nagyobb mint 6 mm
 • Változás – az anyajegy mérete, formája vagy színe változik:

MINDEN BŐRELVÁLTOZÁST KOMOLYAN KELL VENNI, ÉS AZONNAL ÉRDEMES FELKERESNI A BŐRGYÓGYÁSZT!

 

Daylight Média