Nagy százalékban teljesen meggyógyulnak azok a betegek, akik az újonnan kifejlesztett gyógyszert kapták egy ritka, vaksággal járó szembetegségre, amely például cukorbetegség, herpesz vagy sebészeti beavatkozások miatt alakul ki. A Nobel-díjas kutató felfedezésének további szakaszaiba Magyarországon is be lehet kapcsolódni.

RhNGF-nek hívják azt a növekedési faktort, amelyik célzottan képes kezelni a problémát, amelyik 5000 ember közül kevesebb, mint egyet érint, de számukra a látásuk visszanyerését jelentheti a fejlesztés.

Az rhNGF jelenleg a II. fázisú vizsgálatnál tart, amelybe most zajlik a betegek beválasztása. A vizsgálat 9 európai országban, 39 központban folyik. Magyarországon Budapesten, a Mária utcai Szemészeti Klinikán Prof. DR. Németh János csapata vesz részt a munkában. A kezelés becsült időtartama 8 hét, 48 vagy 56 hetes megfigyelési időszakkal.

 

Az rhNGF biztonságos

A felfedezéssel a Dompé Research and Development (Dompé Kutatás és Fejlesztés), az olasz bio-gyógyszerészeti vállalat új távlatokat nyitott a szaruhártyafekélyek kezelésében. Az első eredmények azt igazolták, hogy az rhNGF biztonságos.

Lehetséges a teljes gyógyulás?

A vizsgálatot 18, diabétesz vagy herpeszvírus által okozott szemfertőzés, fertőzés, idegsebészeti beavatkozás és más kapcsolódó betegségek eredményeként kialakult közepesen súlyos vagy súlyos keratitis neuroparalyticában szenvedő beteg (7 férfi és 11 nő) részvételével végezték. A betegek többségénél a szaruhártya-elváltozások teljes gyógyulásáról számoltak be.

„Ezek az eredmények nagy jelentőséggel bírnak az rhNGF, egy olyan lehetséges gyógyszer klinikai fejlesztése során, amely a Nobel-díjas Rita Levi Montalcini kutatásaiból származik” – mondja Eugenio Aringhieri, a Dompé csoport vezérigazgatója.

 

Avantgarde Group