Megoldások a torokfájás enyhítése

0
1468
Fotó: 123rf.com

Kapar vagy ég a torok, enni is nehezünkre esik… A fájdalmat gyakran a meghűlést kísérő torokgyulladás, garathurut okozhatja. Felnőtteknél általában légúti vírusok okozzák, de olykor bakteriális fertőzés is kiválthatja.

Az öngyógyítás lehetséges a torokfájás esetén is, de hogyan kezdjünk hozzá, és mit tegyünk?

Amikor a torokfájás fokozatosan halad előre, vagy meghűlés után lép fel, láz nélkül, illetve kevés lázzal, különböző módokon enyhíthetünk a bajon:

Kezdetben homeopátiás szerek

Ajánlott: Belladonna 5CH, Mercurius solubilis 9CH, ha fehér lepedékes a nyelv és rossz a lehelet, társítva Phytolacca 9CH golyócskákkal, ha a fájdalom kisugárzik a fül irányában (5 golyócska javasolt 3-szor naponta).

Fotó: pixabay.com

Igyunk zsályateát!

Ez a gyógytea gyulladásgátló és fertőtlenítő hatású. Egy leveseskanálnyi teafüvet áztassunk egy csésze forró vízben, majd kb. 10 perc után szűrjük le. Adhatunk hozzá kevés mézet. Reggel és este igyunk egy-egy csészével.

Hasznosak a helyi gyógymódok

Ajánlott a sóoldatos toroköblögetés (enyhe, 1%-os sóoldattal), amely fertőtlenít, és csillapítja a fájdalmat. Szintén használ a fájó toroknak, ha erdei szederlevél forrázatával gargarizálunk.

Paracetamol 

Ezt a gyógyszert javasolt szedni a láz és a fájdalom csillapítására. Felnőtteknek 1 g ajánlott, max. 3-szor naponta; gyerekeknek 60 mg kilónként, naponta 4-6 alkalommal. 

Mikor ne szedjünk gyulladásgátlót?

Szájüregi és torokfertőzésekre általában nem ajánlottak a gyulladásgátló gyógyszerek. Hatóanyagaik ugyanis a fertőzés ellen harcba szálló gyulladást csökkentik. Súlyos komplikációk megjelenését segíthetik elő, ha elfedik az első jeleket.

Mikor forduljunk orvoshoz?

• Ha a magas láz és a torokfájás három napnál tovább tart.
• Ha a fájdalom az egyik oldalon fokozódik, és a nyaki nyirokcsomók duzzadtak, valamint ha az állunkat nehezen lehet ráhelyezni a mellkasunkra (utóbbi a phlegmone – mély nyaki tályog kockázatát veti fel).
• Ha vörös bőrkiütések jelentkeznek a torokgyulladással összefüggésben (skarlát kockázata állhat fenn).
• Ha nem múló, rendkívüli fáradtság lép fel a torokfájás kíséretében.

Forrás: Galenus