Belevetettük magunkat újból a stresszes hétköznapokba? Nem feltétlenül kell így lennie. Saját gondolatvilágunkat áthangolva sokat tehetünk a nyugodtabb életért. Sorozatunk ehhez ad segítséget.

 

„Nem tudok korán szabadulni az irodából, és rendszerint későn érek haza. Addigra tele vagyok feszültséggel…”

 

Jó tanács:

Jelen esetben, ha eltekintünk a karrier-építés kényszerétől, vegyünk számba további magyarázatokat erre a magatartásra. Egyeseknek például szükségük van arra, hogy nap, mint nap túlhajtsák magukat a szakmában, ezzel eltávolodva magánéleti problémáiktól. Emellett a túlzott munkahelyi aktivitás összefügghet azzal a vélekedéssel is, hogy mindig többet és jobban kell teljesíteni ahhoz, hogy elfogadják őket. Mintha az értékítélet róluk csak a teljesítményüktől függne… Általában nem erről van szó, és ebből eredhet az ön elégedetlensége, feszültsége is. Fontos tehát számba vennie, hogy ennek a helyzetnek melyek a jótékony hatásai, és mennyi a kényszer benne. És ha negatív irányba billen a mérleg, határozza el, hogy változtat eddigi gyakorlatán a munkában, nem válik függővé tőle, és megtalálja a helyes egyensúlyt.

 

 

 

„Nem sikerül leszoknom a dohányzásról… Pedig elhatároztam, és motiváltnak is érzem magam. A kudarc miatt állandó stresszben élek.”

 

Jó tanács:

Ahhoz, hogy leszokjunk a dohányzásról, alkoholizálásról, szerencsejátékról vagy bármely más függőségről, fontos kikerülnünk a „mindent vagy semmit” logikájából. Ahelyett, hogy „biztosan abbahagyom a dohányzást”, többet ér fokozatos célokat kitűzni magunk elé, melyeket könnyebb elérni. Lehet, hogy pont önnél beválik ez a fokozatosság: próbálja meg elhagyni a cigarettát egy napig, aztán egy hétig… És helyettesítse a cigarettázás szüneteltetését olyan tevékenységekkel, melyek örömöt okoznak önnek. Aztán egy nehezebb kihívás is következhet, amikor dátumot jelöl meg a leszokásra. Egyesek ezt elérik egyedül, míg másoknak szükségük van orvos vagy pszichológus segítségére.

 

Cikksorzatunk 1. részét, 2. részét, 3. részét itt olvashatja!

 

Galenus