Megpróbáljuk? Tippek a stresszmentesebb élethez – 5. rész

Belevetettük magunkat újból a stresszes hétköznapokba? Nem feltétlenül kell így lennie. Saját gondolatvilágunkat áthangolva sokat tehetünk a nyugodtabb életért. Sorozatunk ehhez ad segítséget

 

„Felügyelem a gyerekeim tanulását, nevelem, regulázom őket minden téren, parancsokat osztogatok… A férjem általában játszik velük, szórakozni viszi őket. Mindig övé a könnyebbik szerep.”

Jó tanács:

Ez elég gyakori eset, de van rá megoldás! Ha a férje nyitott a párbeszédre, mielőbb tárja fel neki, ami bántja: „Az a problémám, hogy szeretnék többet játszani a gyerekekkel, nem csak mindig dolgozni velük. Ezt hogy oldhatnánk meg?” Így megadja neki a lehetőséget az együttműködésre. A párja nem hajlamos a változtatásra? Akkor egyik este tegyen egy kísérletet: ahelyett, hogy készítené a vacsorát (plusz, ha van nagyobb gyerek, segítené a leckekészítésben, és még sok más dolgát intézné), játsszék tovább a kicsivel. Ezt látva a papa meg fog lepődni, hogy nincs kész a vacsora… kénytelen lesz segíteni. Ön maradjon nyugodt, még ha vita kerekedik is ki a dologból, és folytassa a „kísérletet” több napon át. Egy hét múlva a férje nyitottnak fog mutatkozni a megoldásra.

 

 

Ahelyett, hogy mindent magára vállal, és emiatt folyton fáradt, ideges és elégedetlen, fontos tehát, hogy tudjon segítséget kérni. A szóban forgó konkrét esetben az ön viselkedése ösztönözni fogja a férjét a reagálásra abban a tekintetben, hogy ő maga is tegyen valamit a nagyobbik gyerek tanulásának segítése, vagy a vacsora elkészítése érdekében. Lassanként helyre fog állni az egyensúly: mindegyikük megtalálja a helyét a családban, javul a légkör, derűsebb, nyugalmasabb lesz kettejük kapcsolata is.

 

 

Megpróbáljuk? Tippek a stresszmentesebb élethez – 4. rész

 

Megpróbáljuk? Tippek a stresszmentesebb élethez – 3. rész

 

Megpróbáljuk? Tippek a stresszmentesebb élethez – 2. rész

 

Megpróbáljuk? Tippek a stresszmentesebb élethez – 1. rész

 

 

Forrás: Galenus