KOS

(március 21.–április 20.) Legtöbb társával ellentétben a Kos nebuló alig várja, hogy visszatérjen az iskolába. Persze nem annyira a padban ücsörgés és a szabályok sokasága vonzza, mint a társaság, a haverok, az új élmények. Ráadásul így iskolakezdés elején előfordulhat, hogy belehabarodik egyik kis iskolatársába. A lendületes kis Kosnak nem szabad letörni a szarvát, ha ő egyszer valamit a fejébe vesz, akkor bizony végigcsinálja, ha törik, ha szakad. Kos szülő jellemzően spontán, nem igazán csinál nagy ügyet az iskolakezdésből. Megveszi, ami kell, éspedig mindent egy helyen, mert nem szeretne túl sok időt pazarolni az összevissza járkálásokra. Fontosnak tartja gyermeke iskolai megjelenését, lehetőségeihez mérten igyekszik mindenből a legjobbat adni neki. 

Bika

(április 21.–május 21.) Bika jegyű szülők igyekeznek mindent maradéktalanul beszerezni a gyermekük számára. Egyáltalán nem sajnálják az időt és energiát arra, hogy akár a fél várost bejárják, akciók után kutatva. Lelkesebbek, mint a gyermek, ezzel csak az a gond, hogy észrevétlenül erőltethetik akaratukat utódaikra. Iskolába készülő Bika tanuló általában nyugodt és kiegyensúlyozott, most mégis némi szorongással várja az új tanévet. Egyik porcikája sem kívánja a, ne adj isten, digitális tanulást. Cirógassuk sokat a kis elsős Bikát és kedveskedjünk neki, mert bizony inába szállhat a bátorsága. Talán a nyár során megingatta valami az önbizalmát, vagy amiről beszéltek körülötte, új közegbe, új tanárok közé kerül. Sok dicséretre, és, ha úgy alakul, némi segítségre lesz szüksége. De nem kell aggódni, minden rendben lesz, ha mindenki segíteni fogja!

Ikrek

(05.22.– 06.21.) Ikrek szülő jobban utálja az iskolát, mint a gyereke. Mégpedig azért, mert untatják és fárasztják az iskolával együtt járó külön feladatok. Nyűg a bevásárlás, a reggeli készülődés, a szülői értekezletek, és a többi. Túlságosan a hangulata határozza meg viselkedését. Szeretné, ha mások jó képet alkotnának róla, elég gyakori kifelé a színészkedés. A kis elsős Ikrek erről mit sem tudva, vidáman menetel az iskolába, örömmel nézegeti könyveit. Lépésről lépésre, próbáljuk fejleszteni a figyelmét és koncentrációját! Iskolába készülő nagyobb csemete hetekkel az iskolakezdés előtt azért nyafogott, mert nem akart iskolába menni. Oka pedig valójában nincs rá, csak hallja a többiektől, s ő igyekszik felzárkózni a szamárságokban is.

Rák

(06.22.–07.22.) Az elsős kislány, gyakran elpityeredhet, nehezen illeszkedik be a közösségbe. A fiúk kicsit könnyebben kezdik el az iskolát. Nagyon fontos, hogy maga választhassa ki iskolatáskáját és segíthessen füzetei bekötésében. Nagyobbacska Rák szülött diák már hetekkel az iskolakezdés előtt aggódik, hogy befogadják-e a többiek. Általában mindenki szereti, és hamar elfoglalja helyét a közösségben. A szülő hasonlóan ideges az iskolakezdés miatt, mint a Rák diák. Tele van aggodalommal, félti a gyermekét mindentől és mindenkitől. Jobb lesz, ha lazít kicsit, mert idegessége átragad a gyermekére, meg egész környezetére! 

Oroszlán

(07.23.–08.23.) Oroszlán szülő általában tudatosan választ iskolát, sőt, ha lehet, még pedagógust is a gyermekének. Nem bíz semmit a véletlenre, és a saját szabályait már az első szülői értekezleten elmondja. A tanároknak meggyűlhet vele a bajuk, gyermekeinek azonban tökéletes biztonságot nyújt. A kis Oroszlánt igen fontos folyton dicsérnünk, és persze a legjobb ruhákban iskolába járatnunk, mert neki a megjelenés a külső sokkal többet számít, mint társainak.  Nagy diák kíváncsi, érdeklődő, tudja, mire képes, s azt is, hogy ez nem kevés. Éppen ezért kicsit sem aggasztja, hogy kezdődik az iskola, sőt, örül a kihívásnak, a barátoknak. Ugyanakkor megválogatja, mit tanul meg, ezért a nem kedvelt tantárgyakból kicsit lemaradhat.

Szűz

(08.24.–09.23.) A jó szülők mindent a gyerekkel együtt csinálnak, nem döntenek a gyerek feje fölött, még egy ceruza megvásárlásáról sem. A közös munka meg is hozza a gyümölcsét: igazán remek kapcsolat fejlődik a Szűz szülő és gyermeke között. Az első osztályos kis Szűz egyből tudja, mit nem tud a tanító néni, és könnyen meglesz a véleménye az osztálytársakról is, amit nem rejt véka alá. Ha kisfiú, egy kiadós verést is hamar begyűjthet agresszív diáktársaitól ezért, de engedjük neki, hogy maga oldja meg a helyzetét! Nagyobb Szűz diákok közül kerülnek ki az osztály eminensei, szorgalmas, jó tanuló gyerekek. Talán éppen emiatt megy nehezebben számukra a beilleszkedés. Nehezen kötnek barátságokat, kisebbségi érzéssel küzdenek, olykor magányosak.

Mérleg

(09.24.–10.23.) A kis elsősök még nem tudják, de már sejtik, hogy ez nem feltétlenül lesz az ő világuk, a nagyobbak pedig már azt is pontosan tudják, mely tantárgyaktól és tanároktól kell komolyabban tartaniuk. A Mérleg szerencsére, jól adminisztrálja magát, ám a szülők jól teszik, ha ráveszik, hogy kicsit kevesebb közszereplést vállaljon, kevesebb szakkörre járjon, és néha tanuljon egy kis matekot is. Szülő: alig van idejük az iskolakezdésre koncentrálni. Pedig jobban tennék, ha figyelnének a gyerekre, mert ezzel sok, későbbi problémának elejét vehetnék. Szintúgy több figyelmet fordítson önmagára is, mert ha bajba kerül, mi lesz a csemetékkel?!

Skorpió

(10.24.- 11.22.) .) Kissé félve indul az iskolába a Skorpió gyermek. Egész iskolai életét meghatározhatja, hogy milyen az első tanítója. A nagyobb diákok viszont már kevesebbet törődnek nevelőikkel, igaz, egy-egy jó tanár bármikor magára irányíthatja a figyelmüket. Skorpió anyuka, apuka örül a legjobban, ha a gyermeke valami újat tanul, mert ebben újabb és újabb lehetőséget lát kapcsolatuk szorosabbá tételére. Elvégre minél többet tud a gyerek, annál több a közös téma is. A Skorpió gyerek tankönyvei rendjére és tisztaságára nem ügyel túlságosan. Jó, ha az elsős kis Skorpió iskolatáskájának rendjét is ellenőrizzük, mert könnyen kihagyja azt, ami őt nem érdekli.

Nyilas

(11.23.- 12.21.) A Nyilas jegyű gyermek már meglepően korán tudja, mi kell neki, és ha nem kapja meg, dacos, sértődött, vagy minimum megbántott lehet. Így van ez az iskola kapcsán is, ezért igyekezzünk nem rajta spórolni! Kapja csak meg mindenből a legszebbet, legjobbat, máskülönben úgy érzi majd, hogy hátránnyal indul a társaihoz képest! Az elsős kis Nyilas fiúnak/lánynak könnyen lehetnek nézettérései társaival, ám főleg a közösség, vagy a gyengébbek védelmében hajlik az agresszióra is. A szülő sem pénzt, sem időt nem kímél, ha a gyermekéről van szó. Mindemellett pedig még arra is marad energiája, hogy jó tanácsokkal lássa el az iskolába indulót. 

Bak 

(12.22.-01.20.) A Bak jegyű gyermeknek lehetnek gondjai a szóbeli feleletekkel. Előfordulhat, hogy nem hajlandó megszólalni az iskolában, vagy az odahaza még jól tudott anyagot, mire a suliba ér, már nem tudja. Akkor képes jól teljesíteni az iskolában, ha odahaza biztonságban érzi magát. Ha a szülők állandóan veszekednek, összeomlik a világa. Szerencsére a legtöbbjüknek valóban megadatik a jó hazai háttér, ezért szorongások nélkül kezdheti az új tanévet. Szülőként annyira a legjobbat akarja a gyermekének, hogy olykor átesik a ló túloldalára. Túl sok különóra, túl sok idegen nyelv, túl sok sport, mindezek összevissza szervezve. Nemhogy növelik, inkább gyengítik a gyerek teljesítményét. 

Vízöntő

(01.21.–02.19.) Legtöbbjük szabad és lázadó típusú, minden évben el kell telnie kis időnek, mire kialakul minden, és szépen beszoknak a közösségbe. Igen rosszul tűri, ha parancsolni akarnak neki, és a tanárokkal is meggyűlhet a baja, ha nem áll be a sorba. Nehezen viselik, hogy be vannak zárva, hogy nem tehetik azt, amit ad hoc akarnak, hogy szerintük értelmetlen szabályoknak kell engedelmeskedniük. Vízöntő szülők legtöbbször aggódnak és bizonytalanok, nehezen alakítják ki a napirendjüket, s ez a labilitás átragad a gyermekükre is. Nekik is időre van szükségük, hogy az új helyzetet helyén tudják kezelni. 

Halak

(02.20.– 03.20.)A taneszközeit megbecsüli. A sportok már korán vonzani fogják, nagyon szeret majd úszni, kosarazni, vagy focizni. Az első napokban lehet sokkal félénkebb lesz, mint kis társai. Gyermekként megérti, hogy milyen fontos és meghatározó az iskola, ezért rengeteget tanul, hogy jó eredményeket érjen el. Szereti, ha megdicsérik. Ha beindul, még a pihenését is feláldozza a tanulás javára, ez azonban az egészsége kárára mehet. Halak apuka, anyuka és csemetéjük közösen készülnek fel, majd később felváltva ülnek le tanulni a kisebbekkel. Fontosnak tartják gyermekük karbantartása érdekében a sportot, ezért igyekeznek támogatni ifjoncukat valamelyik sportágban.

Melitta
Telefon: +36-20/922-52-92
E-mail: melitta@ahol.com
Honlap: www.gil.hu/melitta/melitta.html
WebTv: www.melittatv.hu