Mentális egészségünk

0
434
Fotó: 123rf.com

A téli hónapok minden évben próbára teszik lelkierőnket. Minden adott ahhoz, hogy az ember maga alatt legyen, és azt gondolja, valami nincs rendben vele.

Télen sötét és hideg van, kevesebbet vagyunk a szabadban, kevesebbet látjuk a napot. Sokunk számára az ünnepek eleve feszültséggel járnak, és a világjárvány után most aggódhatunk a rezsiválság és az élelmiszerárak miatt is. Az évnek ebben a szakában sokat lehet hallani az ún. téli depresszióról, ami a tél beköszöntével kezdődik, és tavasszal elmúlik. Sokan éppen emiatt fordulhatnak ilyenkor orvoshoz vagy pszichiáterhez, hogy „betegségükre” segítséget kapjanak a sötét és hideg időszak átvészelésében.

Ezzel kapcsolatban két nehézség is felmerül:

a depresszió bármely fajtáját (csakúgy, mint az összes többi pszichiátriai kórképet) mind a mai napig csupán a felsorolt tünetek alapján lehet diagnosztizálni, mert semmilyen tényleges orvosi vizsgálat nem létezik arra, hogy kimutassák;
a másik, hogy a depresszió kezelése döntő többségben antidepresszáns és nyugtatószerek felírásából áll, melyeket aztán folyamatosan szednie kell a páciensnek.

Ezekről a tablettákról gyakran állítják, hogy ma már biztonságosak, enyhe mellékhatásaik vannak, és nem okoznak függőséget. Mégis, számtalan kutatás és személyes tapasztalat azt mutatja, hogy esetenként súlyos mellékhatásokkal járhat a szedésük. Abbahagyni pedig sokak számára nehéznek, sőt lehetetlennek tűnik: olykor akár hónapokon vagy éveken át kell fokozatosan csökkenteni az adagokat, hogy ne okozzon megvonási tüneteket. A mentális egészségügyben sajnos a tabletták felírása könnyebben megy, mint a róluk való leszokás, mert ehhez ritkán kap hatékony segítséget az illető.

Ugyanakkor senki sem ígérheti azt, hogy kémiai anyagok megoldhatják az életbeli problémákat, mint

  • az emberi kapcsolatok hiánya,
  • egy szeretett családtag elvesztése, vagy
  • a pénzügyi válság.

És szintén nem pótolhatják az alapvető testi szükségleteket sem, mint

  • a megfelelő táplálkozás,
  • a pihentető alvás és
  • a testmozgás – pedig ezek hiánya közismerten okozhat mentális tüneteket.

Többnyire mégsem kerülnek szóba egy pszichiátriai vizsgálat során. Az intenzív, rendszeres testmozgásról a közelmúltban több kutatás is kimutatta, hogy éppen olyan hatékonyan javítja a depressziós tüneteket, mint amennyire azt a felírt tablettákról állítják, ráadásul a testmozgás nem okoz súlyos mellékhatásokat, sem elvonási tüneteket.

Tehát, mielőtt beletörődnénk valamilyen rejtélyes, orvosi vizsgálatokkal kimutathatatlan betegségbe, és tablettákat kezdenénk szedni rá, mindenképpen érdemes mérlegre tenni, hogy a fent felsoroltak közül minden rendben van-e. Néha a legegyszerűbbnek tűnő dolgokkal is meglepően jó változásokat érhetünk el.

Állampolgári­ Bizottság­ az ­Emberi­ Jogokért­ Alapítvány

A cikk a Patika Magazinban jelent meg. Keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!

2024. február