Mérje rendszeresen vérnyomását!

0
372
Fotó: 123rf.com

A magas vérnyomás sokszor nem okoz semmiféle tünetet. Éppen ezért érdemes otthon olykor-olykor elővennie a vérnyomásmérőjét, mert – főleg, ha stresszes, keveset mozog és dohányzik – meglehet, hogy meglepetésként fogja érni az eredmény.

Egy minnesotai kutatásból újra bizonyosságot nyert az otthoni vérnyomásmérés fontossága. A tanulmány során 450 hipertóniás beteget vizsgáltak, majd az önkéntesek fele kapott otthonra egy-egy vérnyomásmérőt. A mért értékeket és az életritmusukat el kellett küldeniük a szakembereknek, akik így hétről hétre ellenőrizni tudták az állapotukat, továbbá tanácsokkal szolgálni a betegek gyógyszerezésével és az életmódjukkal kapcsolatban. A csoport másik fele csak a kötelező kontrollon vett részt, így a megszokott ellátásban részesült.

A tanulmányból kiderült, hogy azok, akik rendszeresen mérték a vérnyomásukat és konzultáltak az orvosaikkal, 72%-ban tudták kontroll alatt tartani a hipertóniájukat, míg a másik csoportnak ez csupán az 57%-áról volt elmondható.

Így mérje otthon a vérnyomását

Bármely napszakban meg lehet mérni a vérnyomást – éjszaka, az alvást megszakítva természetesen nem –, csak mindig jegyezze fel ennek időpontját.

Ha azt találta, hogy az érték 140/90 Hgmm-nél magasabb, egy perc szünet után mérje meg még egyszer, majd még egy perc múlva harmadszor is a tenziót, és jegyezze fel, a pulzusszámmal együtt!

Ha három különböző (más napokon) alkalommal a fenti módon magas értéket mért, az a hipertónia diagnózisát jelenti.

A magas vérnyomás nem fáj és sokáig rejtőzködve maradhat, de káros hatásait addig is kifejti. Ezért fontos a rendszeres ellenőrzés.

Általános tanácsok vérnyomásméréshez

  • A vérnyomást otthon, kényelmes ülőhelyzetben, 5-10 perc pihenés után mérje, a fent leírt módon (1-1 percenként legalább 3 mérés összesen).
  • A kar legyen alátámasztva, a felkar legyen szabadon, ne szorítsa el a feltűrt pulóver vagy az ingujj. Ne mozgassa közben a karját, és ne nézze a vérnyomásmérő kijelzőjét, azon izgulva, mennyi lesz.
  • Lehetőleg felkaros automata, félautomata készüléket válasszon, mivel a csuklómérők pontatlanabbak.

Forrás: Galenus

A cikk a Patika Magazin Rejtvényújságban jelent meg.